Daily Current Affairs – 02 NOVEMBER 2018 Updates

Share This Article with Your Friends
  • 8
    Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

1. वित्तीय स्थिरता विकास परिषद किसकी चेयरमैन शिप के तहत होती है ?
FINANCIAL STABILITY DEVELOPMENT COUNCIL HELD UNDER THE CHAIRMAN SHIP OF?

(a) FINANCE MINISTER

(b) RBI GOVERNOR

(c) FINANCE SECRETARY

(d) RBI DEPUTY GOVERNOR

Answer :  ( A)

2. भारत और रूस के बीच 950 मिलियन डॉलर का सौदा, रुस्सियन फाइटर खरीदने की लिए हुआ फाइटर निम्न में से कोनसा मिसाइल उपयोग करता है
$950 MILLION DEAL BETWEEN INDIA & RUSSIA FOR RUSSIAN FIGHTER SIGNED, FIGHTER CARRIES WHICH MISSILE ?

(a) BARAK 8

(b) SARMAT

(c) BRAHMOS

(d) F-16

Answer :  ( C)

3. हाल ही में खाद्य मूल्य श्रृंखला विकसित करने के लिए, जापान को निम्नलिखित भारतीय राज्य के साथ रंगा गया था?
RECENTLY TO DEVELOP FOOD VALUE CHAIN , JAPAN WAS COLAROBRATED WITH WHICH OF THE FOLLOWING INDIAN STATE ?

(a) HARYANA

(b) MAHARASHTRA

(c) UTTAR PRADESH

(d) GUJARAT

Answer :  ( C)

4. सौरा जलनिधि योजना ओडिशा द्वारा शुरू की गई, इसका सम्बन्ध किससे है ?
SOURA JALANIDHI SCHEME LAUNCHED BY ODISHA , RELATED TO?

(a) SOLAR LAMPS

(b) SOLAR FANS

(c) DUG WELL SOLAR PUMPS

(d) ROOF OF HOMES WITH SOLAR PANELS.

Answer :  ( C)

5. हाल ही में कर्नाटक ने एक एंटरप्रेनियर योजना शुरू की, पहचाने ?
RECENTLY KARNATAKA LAUNCHED AN ENTERPRENEUR SCHEME,IDENTIFY IT ?

(a) SAMRIDH

(b) SAKSHAM

(c) SAMRUDHI

(d) SANKALP

Answer :  ( C)

6. ग्लोबल पासपोर्ट इंडेक्स 2018 में इंडिया रैंक?
INDIA RANK IN GLOBAL PASSPORT INDEX 2018?

(a) 99

(b) 44

(c) 88

(d) 66

Answer :  ( D)

7. भारत के किस राज्य के नए चीफ जस्टिस के रूप में हाल ही में विजयी कुमार बिश्ती ने शपत ली ?
RECENTLY VIJAY KUMAR BIST SWORN AS THE NEWW CHIEF JUSTICE OF WHICH INDIAN STATE ?

(a) MUMBAI

(b) WEST BENGAL

(c) NAGALAND

(d) SIKKIM

Answer :  ( D)

8. फेसबुक ने 6 भारतीय भाषा में डिजिटल लिटरेसी लॉन्च की, जो निम्नलिखित में से एक नहीं है उससे चुने ?
FACEBOOL LAUNCHES DIGITAL LITERACY IN 6 INDIAN LANGUAGE,WHICH OF
THE FOLLOWING IS NOT AMONG THEM?

(a) BENGALI

(b) HINDI

(c) TAMIL

(d) ODIA

Answer :  ( D)

9. व्यापार करने में आसानी में भारत की रैंक 77 है , यह रिपोर्ट किस संसथान द्वारा दी जाती है ?
INDIA RANK IN EASE OF DOING BUSINESS IMPROVED FROM 100TH TO 77TH
,WHICH OF THE FOLLOWING ORGANISATION RELEASES THE REPORT?

(a) WORLD ECONOMIC FORUM

(b) WORLD BANK

(c) UNITED NATIONS

(d) WORLD TRADE ORGANIZATION

Answer :  ( B)

10. शौभाग्य रथ, एक फ्लैशशिप कार्यक्रम शुरू किस राज्य में शुरू हुई?
SAUBHAGYA RATH , A FLAGSHIP PROGRAMME LAUNCHED IN WHICH STATE?

(a) MADHYA PRADESH

(b) KERALA

(c) TAMIL NADU

(d) JAMMU & KASHMIR

Answer :  ( D)

11. IFFY QUOTIENT, हाल ही में समाचार में था, यह संबंधित है?
IFFY QUOTIENT, WAS RECENTLY IN NEW , IT IS RELATED TO?

(a) DIGITAL LITERACY

(b) CRYPTOCURRENCY

(c) FAKE NEWS

(d) REAL ESTATE

Answer :  ( C)

12. उमरू हाल ही में समाचारों में था, यह स्थित है
A PLACE CALLED UMRU WAS RECENTLY IN NEWS, WHERE IT IS LOCATED?

(a) ANDHRA PRADESH

(b) SIKKIM

(c) HIMACHAL

(d) ASSAM & MEGHALAYA

Answer :  ( D)

13. ग्लेशस्मान पुरस्कार , मलाला यूसाफाई को लड़कियों के शिक्षा को बढ़ावा देने के लिए दिया जाएगा , जिस विश्वविद्यालय इस पुरस्कार के साथ संबद्ध है?
GLEITSMAN AWARD TO BE GIVEN ON 6TH DECEMEBR 2016, TO MALAYOUSAFZAI
FOR PROMOTING GIRLS EDUCATION,WHICH UNIVERSITY IS ASSOCIATED WITH THIS AWARD?

(a) CAMBRIDGE

(b) HARVARD

(c) LONDON UNIVERSITY

(d) MECHIGAM

Answer :  ( B)

14. नासा का केप्लर मिशन, संबंधित है?
NASA’S KEPLER MISSION, IS RELATED TO?

(a) EXOPLANET

(b) MARS PROBE

(c) COLLECTING DEBRIS IN OUTER SPACE

(d) INTERIOR OF SUN

Answer :  ( A)

15. भारत निम्नलिखित में से एक सदस्य है?
INDIA IS A MEMBER OF WHICH OF THE FOLLOWING?

(a) ASSEAN

(b) P-5

(c) RCEP

(d) APEC

Answer :  ( C)