Daily Current Affairs – 03 NOVEMBER 2018 Updates

Share This Article with Your Friends
  • 11
    Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

1.भारत के सुप्रीम कोर्ट ने प्रतिबंधित किया है, फायर क्रैकर और हरी पटाखे को कम प्रदूषण वाले क्रैकर के साथ
प्रतिस्थापित किया गया है, इनमें से निम्नलिखित एलपीसी है
Supreme Court of India has banned, fire cracker and replaced with green crackers
& less polluting cracker’s ,which of the following is LPC ?

(a) Swas

(b) Safal

(c) Star

(d) All The Above.

Answer : ( D)

2. निम्नलिखित में से कौन सा हवाई अड्डा बदलकर वीर सुरेंद्र साई हवाई अड्डे किया गया है
Which of the following Airport has renamed as Veer Surendra Sai Airport ?

(a) Jharsugada Odisha

(b) IGI New Delhi

(c) Rajiv Gandhi International Hyderabad

(d)Sardar Patel,Gujarat

Answer : ( A)

3. नई दिल्ली में आयोजित बौद्धिक संपदा पर सबसे पहले संवाद निम्नलिखित में से किस के बीच है
First ever Dialogue on Intellectual property held in New Delhi among which of the
following?

(a) India & Japan

(b) India & US

(c) India & Russia

(d) India & China

Answer : ( B)

4. ब्लॉकचेन की मदद से डेटा एकीकरण, संयुक्त रूप से किसके द्वारा किया जाएगा जाएगा?
Data Integration with the help of Blockchain , will jointly be done by?

(a) Facebook & Paytm

(b) Google & MHRD

(c) Policy Bazar & Accrivis

(d) Reliance Jio

Answer : ( C)

5. हरसिमरत कौर बादल हाल ही में स्वच्छता पुरस्कार प्रदान किया है हैं, जिनमें से निम्नलिखित में पहला पुरस्कार प्राप्त हुआ?
Harsimrat Kaur Badal confers Swachhta Awards recently , which of the following bagged the 1st Prize?

(a) Satara Mega food Park Limited

(b) Pagro Frozen Foods Limited

(c) Patanjali Food & Herbal Park Limited

(d) Agro Food Parks in India

Answer : ( C)

6. मानव विकास सूचकांक 2018 में भारत का रैंक?
India’s rank in human development index 2018?

(a) 140

(b) 132

(c) 130

(d) 140

Answer : ( C)

7. हाल ही में आईटीबीपी के नए महानिदेशक , जिन्होंने आरके पचनंद की जगह ली?
Recently ITBP new Director General took charge ,who replaced R.K Pachnanda?

(a) S S Deewal

(b) R K Mishra

(c) M K Nayak

(d) D Y Chandrachud

Answer : ( A)

8. इनमें से कौन सा 10 वीं एआईबीए महिला विश्व चैंपियनशिप का ब्रांड एंबेसडर बन बन गयी है
Which of the following became Brand Ambassador of 10th AIBA Women World Championship?

(a) Priyanka Chopra

(b) Anshuka Sharma

(c) Marry Kom

(d) P V Sindhu

Answer : ( C)

9. निम्नलिखित में से कौन सा राज्य 1 नवंबर को अपना 63 वां फाउंडेशन दिवस मनाया है
Which of the following state celebrated its 63th foundation day on 1st November?

(a) Gujarat

(b) Jharkhand

(c) Madhya Pradesh

(d) Odisha

Answer : ( C)

10. प्रत्येक संसदीय सत्र के पहले घंटे के रूप में जाना जाता है
1st Hour of each Parliamentary session is known as ?

(a) Zero Hour

(b) Question Hour

(c) Business Hour

(d) Formal Business Hour

Answer : ( B)

11. इनमें से कौन सा भूमध्य सागर के लिए खुलता नहीं है?
Which of the following does not have an opening to Mediterranean sea?

(a) Israel

(b) Lebanon

(c) Jordan

(d) Syria

Answer : ( C)

12. फिलिप्स करव से संबंधित है
Philips Curve is related to?

(a) Inflation & Unemployment

(b) Inequality in income

(c) Poverty

(d) Taxation

Answer : ( A)

13. 15 वीं प्रवासी भारतीय दिवस मनाया जाएगा?
15th Pravasi Bhartiya Diwas to be celerated in?

(a) Ranchi

(b) Jharkhand

(c) Varanasi

(d) Mumbai

Answer : ( C)

14. 10 वीं ब्रिक्स शिखर सम्मेलन निम्नलिखित देश में आयोजित किया गया था ?
10th BRICS summit is held in which of the following country?

(a) Brazil

(b) India

(c) Russia

(d) China

Answer : ( D)

15. इंटर उष्णकटिबंधीय अभिसरण क्षेत्र एक उतार चढ़ाव बेल्ट है किसके बीच ?
Inter Tropical Convergence Zone is a fluctuating belt between?

(a) Degree N/S

(b) Degree N/S

(c) Degree N/S

(d) Degree N/S

Answer : ( B)