Daily Current Affairs – 04 NOVEMBER 2018 Updates

Share This Article with Your Friends
  • 6
    Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

1. 59 मिनट में 1 करोड़ तक का ऋण, निम्नलिखित क्षेत्र के लिए अनुमोदन मिला ?
RECENTLY LOAN FOR 1 CRORE IN 59 MINUTES,GOT THE APPROVAL FOR WHICH
OF THE FOLLOWING SECTOR ?

(a) AGRICULTURE

(b) MSME

(c) FMCG

(d) SME

Answer :  ( B)

2. 1ST वार्षिक देखभाल संकल्प – भारत के एजिंग सेक्टर के लिए इग्निटिंग उद्योग कहा पर रखा गया था?
1ST ANNUAL CARE CONCLAVE – IGNITING INDUSTRY FOR INDIA’S AGEING SECTOR WAS HELD AT ?

(a) ODISHA

(b) KARNATAKA

(c) NEW DELHI

(d) TAMIL NADU

Answer :  ( C)

3. _______ अग्रिम वास्तविकता और वास्तविक वास्तविकता को बढ़ावा देने के लिए अनुमोदित समिति?

_______ FORMED COMMITTEE TO PROMOTE AUGMENTED REALITY & VIRTUAL REALITY?

(a) IAMAI

(b) TRAI

(c) RELIANCE JIO

(d) BSNL

Answer :  ( A)

4. भारत-म्यांमार क्षेत्रीय सीमावर्ती बैठक मणिपिपुखरी गारिसन में हुई है, एम जी किस राज्य में है
INDO-MYANMAR REGIONAL BORDER COMMITTEE MEETING HELD AT MANTRIPUKHARI GARRISON, MG IS IN WHICH STATE ?

(a) HARYANA

(b) WEST BENGAL

(c) GUJARAT

(d) MANIPUR

Answer :  ( D)

5. केरल में मलयाबार टूरिज्म को भरने के लिए स्माइल वर्चुअल टूर गाइड, स्माइल स्टैंड?
SMILE VIRTUAL TOUR GUIDE TO GIVE FILLIP TO MALABAR TOURISM IN KERALA ,SMILE STANDS FOR ?

(a) SMALL & MEDIUM INDUSTIRES LEVERAGING EXTRA TOURISM

(b) SMALL & MEDIUM INDUSTIRES LEVERAGING EXPERIENTIAL TOURISM

(c) SMALL & MAJOR INDUSTIRES LEVERAGING EXTRA TOURISM

(d) SMALL & MEDIUM INDUSTIRES LARGE EXTRA TOURISM

Answer :  ( B)

6. केरल के राज्यपाल है?
GOVERNOR OF KERALA IS ?

(a) ANANDIBEN PATEL

(b) BANWARI LAL PUROHIT

(c) KAPTAN SINGH SOLANKI

(d) PALAMISWAY SATHASIVAM

Answer :  ( D)

7. आईएनएस विराट को राज्य सरकार द्वारा एक फ़्लोटिंग म्यूज़ियम के रूप में परिवर्तित किया जाना चाहिए?
INS VIRAT TO BE CONVERTED AS A FLOATING MUSEUM BY WHICH STATE GOVERNMENT?

(a) GOA

(b) KERALA

(c) GUJARAT

(d) MAHARASHTA

Answer :  ( D)

8. छोटे भारत गेट का निर्माण निम्नलिखित देश में है
LITTLE INDIA GATE IS BUILT IN WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRY?

(a) CAMBODIA

(b) INDONESIA

(c) LAOS

(d) THAILAND

Answer :  ( B)

9. ______ एशिया से केवल फिल्म थी, जो रोम फिल्म समारोह में स्क्रीन पर थी

______ WAS THE ONLY FILM FROM ASIA , THAT WAS SCREENED AT ROME FILM FESTIVAL ?

(a) MERE PYAARE MIETRO

(b) MERE PYAARE KAKA

(c) MERE PYAARE PM

(d) MERE PYAARE MAMA

Answer :  ( C)

10. 1 डीटी ग्लोबल कॉन्फ़्रेंस ऑन एयर पोल्यूशन एंड हेल्थ हेल्थ इन डब्ल्यूएचओ, डब्ल्यूएचओ मुख्यालय है
1sT GLOBAL CONFERENCE ON AIR POLLUTION & HEALTH HELD IN WHO,WHO’S HQ IS IN ?

(a) PARIS

(b) GENEVA

(c) ROME

(d) ISRAEL

Answer :  ( B)

11. लाफ्फर सर्व से संबंधित है ?
LAFFER CURVE IS RELATED TO?

(a) Inflation & Unemployment

(b) Inequality in income

(c) Poverty

(d) Taxation

Answer :  ( D)

12. न्यायमूर्ति अजय रत्तोजी किस उच्च न्यायालय के सीजीआई थे?
PRIOR TO SC JUDGE , JUSTICE AJAY RASHTOGI WAS CJI OF WHICH HIGH COURT?

(a) GUJARAT

(b) TRIPURA

(c) MADHYA PRADESH

(d) ANDHRA PRADESH

Answer :  ( B)

13. आईआईटी मदरस द्वारा विकसित भारत का पहला भारतीय माइक्रोप्रोसेसर है ?
_____ IS INDIA’S FIRST INDIGENOUS MICROPROCESSOR DEVELOPED BY IIT MADRAS?

(a) BHADUR

(b) SHAKTI

(c) SANSKARI

(d) SHAKTI II

Answer :  ( B)

14. इंडेक्स चलने के मामले में निम्नलिखित शीर्ष स्थान पर है
WHICH OF THE FOLLOWING BAGGED TOP PLACE IN EASE OF MOVING INDEX ?

(a) KERALA

(b) WEST BENGAL

(c) JHARKHAND

(d) ASSAM

Answer :  ( B)