Daily Current Affairs – 05 NOVEMBER 2018 Updates

Share This Article with Your Friends
  • 9
    Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

1. मुख्यमंत्री तीर्थ योजना, आईआरसीटीसी के सहयोग से मे हाल ही में किस भारतीय राज्य द्वारा शुरू किया गया था
Mukhyamantri Tirth Yojana, In collabaration with IRCTC was recently launched by which indian state

(a) Jammu & Kashmir
(b) West Bengal
(c) New Delhi
(d) Harayana

Answer : ( C)

2. हरिद्वारवास में दो दिवसीय ज्ञान खुंब का उद्घाटन किसके द्वारा किया गया ?
Two Day Gyan Khumbh in Haridwarwas inaugrated by ?

(a) Prime Minester
(b) President
(c) Home Minister
(d) Finance Minister

Answer : ( B)

3. निम्नलिखित में से किस राज्य सरकार के द्वारा पर्यटक पुलिस और सुरक्षा ऐप आगंतुको की मदद के लिए लॉन्च किया गया
Tourist Police & Suraksha App launched to help vistors, by which of the following state government ?

(a) Arunachal Pradesh
(b) Karnataka
(c) Maharastra
(d) Bihar

Answer : ( A)

4. राष्ट्रीय ग्रीन ट्रिब्यूनल किस वर्ष में, किसके द्वारा बनाया गया ?
National Green Tribunal was created by and in which year ?

(a) Public Undertaking in India in 2011
(b) Act of Parliment in 2010
(c) Amending the constitution in 2010
(d) Enviroment Ministry in 2010

Answer : ( B)

5. भारत और संयुक्त अरब अमीरात साझेदारी शिखर सम्मेलन (आईयूपीएस) 2018 आयोजित किया गया था?
India – UAE Partnership Summit (IUPS)2018 was held in ?

(a) Shariah
(b) Mumbai
(c) Dubai
(d) New Delhi

Answer : ( C)

6. _________ हनोई में अप्रैल 2020 को फॉर्मूला 1 दौड़ की मेजबानी करेगा?
______ will host the Formula 1 race in April 2020 in Hanoi ?

(a) Thailand
(b) Myanmar
(c) Vietnam
(d) Cambodia

Answer : ( C)

7.आईपीओ टाइमलाइन ६ दिनों से 3 दिनों में कटौती की जाएगी, आईपीओ किसके अंतर्गत आता है ?
IPO timeline to be cut to 3 days from 6 days, IPO come under ?

(a) SEBI
(b) Sensex
(c) Green Bonds
(d) Banking

Answer : ( A)

8.हाल ही में क्लारन समाचार में था, यह संबंधित है ?
Recently CLARAN was in news , its is related to ?

(a) ARTIFICAL INTELLIGENCE
(b) BANKING
(c) DEEP SEA MINING
(d) AGRICULITURE

Answer : ( A)

9. सैफ 2018, यू -15 चैम्पियनशिप, जो हाल ही में नेपाल में हुई यह खिताब किसने जीता ?
SAFF 2018, U-15 Championship in nepal, who bagged the title

(a) India
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Bangladesh

Answer : ( D)

10. यूट्समोबाइल ‘ऐप, लॉन्च किया गया है ?
Utsonmobile’ App, is Launched by ?

(a) Finance Ministry
(b) Home Ministry
(c) Defence Ministry
(d) Railway Ministry

Answer : ( D)

11.Reunite ‘ऐप, का सम्बन्ध है ?
ReUnite’ App, deals with ?

(a) Track and Trace Missing Child In India
(b) Pravasi Diwas
(c) Cabinet Meetings
(d) Conference of Like Minded Countries.

Answer : ( A)

12. वाहन ‘हाल ही में समाचार में था, यह संबंधित है ?
Vahan’ Was recently in news, it related to ?

(a) Noise Pollution
(b) Solar Energy
(c) Vehicle Registration
(d) Banking

Answer : ( C)

13.हाल ही में हेमंत गुप्ता ने सुप्रीम कोर्ट के न्यायाधीश के रूप में शपथ ली, वह किस भारतीय राज्य के मुख्य न्यायाधीश थे?
Recently Hemant Gupta, sworn As Supreme court judge, he was chief justice of which INDIAN State ?

(a) Gujrat
(b) Tripura
(c) Madhya Pradesh
(d) Andhra Pradesh

Answer : ( C)

14.MSME के लिए कितने रुपये का 59 मिनट में आसान लोन ऋण देने के लिए एक पोर्टल अभी हाल ही में जारी किया गया ?
A 59 minute loan portal to enable easy access to credit for MSMES and grant of loans upto ________ rupees ?

(a) 1 crore
(b) 50 lakhs
(c) 30 lakhs
(d) 5 lakhs

Answer : ( A)

15. राष्ट्रीय आपदा प्रतिक्रिया बल (एनडीआरएफ) के निदेशक जेनरल कौन हैं?
Who is the Director Genral of National Disaster Responce Force (NDRF)?

(a) Sanjay Kumar
(b) Kriti Khare
(c) Manish Singh
(d) Kailash Sindhi

Answer : ( A)