Daily Current Affairs – 06 NOVEMBER 2018 Updates

Share This Article with Your Friends
Print Friendly, PDF & Email

 

1. इंजीनियरिंग फर्म Arcadis द्वारा सस्टेनेबिलिटी इंडेक्स में कौन सा शहर नंबर एक एशियाई शहर के रूप में
स्थान दिया गया है?
Which city has been ranked as number one Asian city in the Sustainability Index
by engineering firm Arcadis?

(a) MOSCOW

(b) TOKYO

(c) BEIJING

(d) SINGAPORE

Answer : ( D)

2.भारत के अगले राजदूत नियुक्त दिंकार अस्थाना को निम्नलिखित देश में से किसके लिए नियुक्त किया गया है?
Dinkar Asthana appointed as the next Ambassador of India To which of the following country?

(a) SOUTH AFRICA

(b) BANGLADESH

(c) CANADA

(d) LAOS PEOPLE DEMOCRATIC REPUBLIC

Answer : ( D)

3.ग्लोबल साइबर सुरक्षा कंपनी, कैस्पर्सकी लैब की एक हालिया रिपोर्ट के मुताबिक? वेब-जन्म वाले खतरों के
संदर्भ में विश्व स्तर पर भारत का रैंक क्या है?
According to a recent report by global cybersecurity company, Kaspersky Lab?
What is the rank of India globally in terms of web-borne threats ?

(a) 9

(b) 11

(c) 12

(d) 17

Answer : ( C)

4. चीन में हस्ताक्षर किए गए चांगशा घोषणा का सम्बन्ध है
‘Changsha declaration’ signed in China, it is related to?

(a) EDUCATION

(b) AGRICULTURE & RURAL DEVELOPMENT

(c) INTERNATIONAL TRADE

(d) TERRORISM

Answer : ( B)

5. पहली भारत-नेपाल यात्री ट्रेन किन दो स्टेशनों के बीच चलाई जाएगी?
1st India-Nepal passenger train will run between which two stations?

(a) JAYANAGAR TO DHANUSA

(b) BHAVNAGR TO KATHMANDU

(c) ASSAM TO KATHMANDU

(d) GUWHATI TO DHANUSA

Answer : ( A)

6. तमिल नाडू के राज्यपाल कौन हैं
WHO IS GOVERNOR OF TAMIL NADU ?

(a) ANANDIBEN PATEL

(b) BANWARI LAL PUROHIT

(c) KAPTAN SINGH SOLANKI

(d) PALAMISWAY SATHASIVAM

Answer : ( B)

7.लिलिमा मिन्ज़ को ‘एकलव्य पुरस्कार’ मिला, लिलिमा मिन्ज़ किस खेल से संबंधित है?
Lilima Minz received ‘Ekalabya Puraskar’, Lilima Minz is related to which sport?

(a) BADMINTON

(b) TENNIS

(c) CRICKET

(d) HOCKEY

Answer : ( D)

8. ________ ने रिलायंस इंडस्ट्रीज द्वारा ट्राइकन एनर्जी को निर्यात से जुड़े सौदे के लिए ब्लॉकचेन का
उपयोग करके भारत का पहला वित्तीय लेनदेन निष्पादित किया है

________ has executed India’s first financial transaction using blockchain for a
deal involving an export by Reliance Industries to Tricon Energy?

(a) HDFC

(b) HSBC

(c) IOCL

(d) SBI

Answer : ( B)

9. सार्वजनिक क्रेडिट रजिस्ट्री से संबंधित है?
Public Credit Registry is related to ?

(a) CAPTURING DETAILS OF BORROWERS.

(b) WILFUL DEFAULTERS

(c) BOTH A & B

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( C)

10. उच्च न्यायालय के न्यायाधीश की पेंशन का शुल्क लिया जाता है
The pension of a high court judge is charged from ?

(a) Contingency Fund of India

(b) Consolidated Fund of India

(c) Consolidated Fund of the state

(d) Consolidated Funds of the different states

Answer : ( B)

11. गिनी गुणांक ________ जो किसी भी देश में मौजूद है उससे दर्शाता है ?
Gini co efficient show ________ which exits in any country?

(a) Inflation & Unemployment

(b) Inequality in income

(c) Poverty

(d) Taxation

Answer : ( B)

12. न्यायमूर्ति अजय रत्तोजी किस उच्च न्यायालय के सीजीआई थे?
“Notes of a Dream” is a biography of which of the following?

(a) SHASHI THAROO

(b) ROMILA THAPPA

(c) KAILASH SATAYARATHY

(d) A R RAHMAN

Answer : ( D)

13. भारत में प्रति व्यक्ति आय का पालन निम्नलिखित फॉर्मूला द्वारा किया जाता है
PER CAPITA INCOME IN INDIA IS CALCULATED BY WHICH OF THE FOLLOWING FORMULA?

(a) RATIO OF NNP & TOTAL POPULATION.

(b) RATIO OF GDP & TOTAL POPULATION.

(c) RATIO OF NDP & TOTAL POPULATION.

(d) RATIO OF GNP & TOTAL POPULATION.

Answer : ( A)

14. इंडेक्स चलने के मामले में निम्नलिखित शीर्ष स्थान पर है
World Tsunami Awareness Day observed on 5 Nov to?

(a) Inovative approach to risk reduction

(b) To raise tsunami awareness

(c) Both A & B

(d) None

Answer : ( B)