Daily Current Affairs – 08 NOVEMBER 2018 Updates

Share This Article with Your Friends
  • 12
    Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

1. इंटरमीडिएट रेंज न्यूक्लेयर फोर्स (आईएनएफ), एक न्यूक्लेयर ट्रेटी किन दो देशो की बीच में ?INTERMEDIATE RANGE NUCLEAR FORCES (INF), A NUCLEAR TREATY BETWEEN?

(a) INDIA & US

(b) INDIA & RUSSIA

(c) RUSSIA & US

(d) US & JAPAN

Answer : ( C)

2. निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में हस्ताक्षर ब्रिज का उद्धघाटन हुआ है ?
SIGNATURE BRIDGE INAUGRATED IN WHICH OF THE FOLLOWING INDIAN STATE?

(a) KARNATAKA

(b) UTTAR PRADESH

(c) TAMIL NADU

(d) DELHI

Answer : ( D)

3. निम्नलिख्ति में से किस भारतीय बंदरघा ने एडिबले आयल रिफाइनरी शुरू करने जा रहा है ?
WHICH OF THE FOLLLOWING INDIAN PORT PLANNED TO HOST EDIBLE OIL

(a) JNPT

(b) COCHIN

(c) VIZAG

(d) KANDLA

Answer : ( A)

4. भारत के प्रेस ट्रस्ट द्वारा राजा राम मोहन रॉय पुरस्कार के लिए चुना गया है
______ IS CHOSSEN FOR RAJA RAM MOHAN ROY AWARD BY PRESS TRUST OF
INDIA ?

(a) RAJ KAMAL JHA

(b) RAVISH KUMAR

(c) GAURI LANKESH

(d) N RAM

Answer : ( D)

5.गद्दाम धर्मेंद्र को एंबेसडर के रूप में नियुक्त कियाC?
GADDAM DHARMENDRA APPOINTED AS AMBASSADOR TO?

(a) IRAQ

(b) IRAN

(c) BANGLADESH

(d) MYANMAR

Answer : ( B)

6. आग ब्लू बर्न, बुक किस खेल से संबंधित है
THE FIRE BURNS BLUE, BOOK IS RELATED TO WHICH SPORT?

(a) HOCKEY

(b) BADMINTON

(c) CRICKET

(d) CHESS

Answer : ( C)

7. महिला एवं बाल विकास मंत्रालय ने महिलाओं के लिए एक ऑनलाइन विपणन पोर्टल स्थापित किया है?
The Women and Child Development Ministry have set up an online marketing portal for womens?

(a) E-MADAT

(b) E-MAHILA HAAT

(c) E-MALL

(d) E-MARKET

Answer : ( B)

8. हाल ही में भारत निम्नलिखित अंतर्राष्ट्रीय संगठन के लिए एक सदस्य के रूप में चुना गया है
RECENTLY INDIA IS ELCETED A MEMBER FOR WHICH OF THE FOLLOWING INTERNATIONAL ORGANISATION ?

(a) INTERNATIONAL TELECOMMUNICATION COUNCIL.

(b) WORLD BANK

(c) WORLD TRADE ORGANISATION

(d) WORLD ECONOMIC FORUM

Answer : ( A)

9. 49 वें आईएफएफआई 2018 के लिए फोकस का देश है?
Country of Focus’ for 49th IFFI 2018 is?

(a) CANADA

(b) VIETNAM

(c) ISRAEL

(d) CAMBODIA

Answer : ( C)

10. हाल ही में किस भारतीय राज्य में उच्य न्यायालय बनेगा ?
RECENTLY SEPARATE HIGH COURT FOR WHICH OF THE FOLLOWING HAS BEEN FINALIZED?

(a) ANDHRA PRADESH

(b)JAMMU & KASHMIR

(c) UTTAR PRADESH

(d) TELANGANA

Answer : ( A)

11. इंटर स्टेट काउंसिल इंडियन कॉन्स्टिट्यूशन के अनुच्छेद ____ के तहत आता है?
INTER STATE COUNCIL COMES UNDER ARTICLE ____ OF INDIAN CONSTITUTION?

(a) 264

(b) 263

(c) 262

(d) 261

Answer : ( B)

12. हाल ही में निम्नलिखित राज्य ने लोकायुक्ता को नियुक्त किया है ?
RECENTLY WHICH OF THE FOLLOWING STATE HAS APPOINTED ITS LOKAYUKTA?

(a) ASSAM

(b) MANIPUR

(c) MEGHALAYA

(d) NAGALAND

Answer : ( C)

13. ग्लोबल पीस इंडेक्स 2018 के अनुसार दुनिया में भारत का रैंक क्या है?
WHAT IS THE RANK OF INDIA IN THE WORLD AS PER GLOBAL PEACE INDEX 2018?

(a) 134

(b) 133

(c) 136

(d) 130

Answer : ( C)

14. गुटेनबर्ग डिस्काउंटिनिटी लेयर किसके बीच है
GUTTENBURG DISCONTINUITY IS BETWEEN WHICH LAYERS ?

(a) OUTER CORE & LOWER MANTLE

(b) INNER CORE & OUTER CORE

(c) CRUST & UPPER MANTLE.

(d) LOWER CORE & UPPER MANTE.

Answer : ( A)

15. भारतीय संविधान में आपातकाल को किस अनुछेद में रख गया है है
PROCLAMATION OF EMERGENCY IS DEALT IN WHICH ARTICLE OF INDIAN CONSTITUTION?

(a) 356

(b) 360

(c) 352

(d) 265

Answer : ( C)