Importance of Israel Pm Visit 2018 | MCQ for your EXAMS

Hello Viewers,
Here we will discuss the Israel prime minister’s historic visit to India.Recently Mr.Benjamin Netanyahu has visited India. The Israeli Prime Minister, who is the second Prime Minister from his country after Ariel Sharon to visit India in the last 25 years in a diplomatic relationship, will be accompanied by a 130-member delegation from various sectors including cyber, agriculture and defence.
About Israel:
Israel, a Middle Eastern country on the Mediterranean Sea, is regarded by Jews, Christians and Muslims as the biblical Holy Land. Its most sacred sites are in Jerusalem. Within its Old City, the Temple Mount complex includes the Dome of the Rock shrine, the historic Western Wall, Al-Aqsa Mosque and the Church of the Holy Sepulchre. Israel’s financial hub, Tel Aviv, is known for its Bauhaus architecture and beaches.
Prime Minister-Benjamin Netanyahu
President-Reuven Rivlin  
Currency-Israeli new shekel
Capital-Jerusalem
List of MoUs/Agreements signed during the visit of Prime Minister of Israel to India:
1.MoU on Cyber Security Cooperation between India and Israel.
Indian side-Shri Vijay Gokhale, Secretary (ER).
Israeli side-Mr. Yuval Rotem, Director General, MoFA, Government of Israel.
2.MoU between the Ministry of Petroleum and Natural Gas and the Ministry of Energy on Cooperation inOil and Gas Sector.
Indian side-Shri Vijay Gokhale, Secretary (ER).
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
3.The protocol between India and Israel on Amendments to the Air Transport Agreement.
Indian side-Shri Rajiv Nayan Choubey, Secretary, Civil Aviation.
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
4.Agreement on Film-co-production between India and Israel
Indian side-Shri N. K. Sinha, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting.
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
5.MoU between the Central Council for Research in Homeopathy, Ministry of AYUSH and the Centre for Integrative Complementary  Medicine, Shaare Zedek Medical Center on Cooperation in the field of Research in Homeopathic Medicine.
Indian side-Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH.
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
6.MoU between Indian Institute of Space Science and Technology (IIST) and the Technion- Israel Institute of Technology for cooperation in the field of space.
Indian side-Dr. V. K. Dadhwal, Director of IIST.
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
7.Memorandum of Intent between Invest India and Invest in Israel.
Indian side-Shri Deepak Bagla, Managing Director & CEO, Invest India
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
8.Letter of Intent between IOCL and Phinergy Ltd. For cooperation in the area of metal-air batteries.
Indian side-Shri Sanjiv Singh, Chairman, IOCL.
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
9.Letter of Intent between IOCL and Yeda Research and Development Co Ltd for cooperation in the area of concentrated solar thermal technologies.
Indian side-Shri Sanjiv Singh, Chairman, IOCL.
Israeli side-Mr.Daniel Carmon, Ambassador of Israel to India.
#Credit-PIB, Govt Of India
Few MCQ Quiz Based On Israel prime minister’s Visit.
1.Prime Minister Narendra Modi and his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu inaugurated iCREATE facility at?
1-New Delhi
2-Mumbai
3-Ahmedabad
4-Agra
5-Jaipur
Answer-Ahmedabad
2.Which of the following is the capital of Israel?
1-Quba
2-Jerusalem
3-Jedda
4-Muscat
5-Tehran
Answer-Jerusalem
3.The iconic Teen Murti Chowk in central New Delhi was renamed as?
1-New Teen Murti Chowk.
2-Haifa-Teen Murti
3-Murti Teen-Haifa
4-Teen Murti-Haifa
4-None of these
Answer-Teen Murti-Haifa
4.The Union Cabinet approved Memorandum of Understanding (MoU) to set up __________ million India-Israel Industrial R&D  and  Technological Innovation Fund.
1-US $10 million
2-US $20 million
3-US $30 million
4-US $40 million
5-US $50 million
Answer-US $40 million
5-India and Israel have jointly set up a centre for excellence in floriculture at?
1-Pratapgarh district of Uttar Pradesh
2-Thally in Krishnagiri district of Tamilnadu
3-Ernakulam district of Kerala 
4-Vizianagaram district of Andhra Pradesh
5-None of these
Answer-Thally in Krishnagiri district of Tamilnadu.
6.A monthly magazine launched by Mr Netanyahu in Mumbai called?
1-Shalom Namaste
2-Namaste Bollywood
3-Namaste Shalom
4-Bollywood Shalom
5-None of these
Answer-Namaste Shalom
7.Who inaugurates 3rd edition of Geo-Political Conference Rasina Dialogue?
1-Reuven Rivlin  
2-Ariel Sharon
3-Daniel Carmon
4-Benjamin Netanyahu
5-None of these
Answer-Benjamin Netanyahu
8.This year’s topic of Rasina Dialogue is?
1-Managing Disruptive Transitions-Ideas, Institutions and Idioms.
2-Managing  Transitions Disruptive-Ideas, Institutions and Idioms.
3-“The New Normal: Multilateralism with Multi-Polarity”
4-“Asia: Regional and Global Connectivity”
5- None of these
Answer-Managing Disruptive Transitions-Ideas, Institutions and Idioms.
9.What is the is the Currency of Israel?
1-Taka
2-Ren
3-Israeli new shekel
4-Ruble
5-None of these
Answer-Israeli new shekel
Print Friendly, PDF & Email