APRIL-2018 IMPORTANT APPOINTMENTS | IN HINDI & ENGLISH

Hello Viewers

Here we will discuss 25 Important Appointment Questions of April 2018 Both in English And Hindi

Q1-हाल ही में पाकिस्तान में राष्ट्रीय सद्भावना राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

Who has recently been appointed as the National Goodwill Ambassador in Pakistan?

Answer-समिना बेग

                 Samina Beg

Q2-बीसीसीआई चयन समिति में वेंकटेश प्रसाद के स्थान पर निम्नलिखित में से किसका चयन किया गया है?

In the BCCI selection committee, which of the following has been selected in place of Venkatesh Prasad?

Answer-आशीष कपूर

                 Ashish Kapoor

Q3-गुजरात सरकार ने हाल ही में किसे वक्फ बोर्ड का सदस्य नियुक्त किया है?

Who has recently appointed a member of Waqf Board from Gujarat Govt?

Answer-अहमद पटेल

                 Ahmed Patel

Q4-हाल ही में किसे सिएरा लियोन का राष्ट्रपति निर्वाचित किया गया?

Who was recently elected the President of Sierra Leone?

Answer-जुलियस माडा बिओ

                 Julius Maada Bio

Q5-निम्नलिखित में से किसे हाल ही में मुंबई क्रिकेट संघ का प्रशासक नियुक्त किया गया है?

Which of the following has been appointed as the Administrator of the Mumbai Cricket Association recently?

Answer-न्यायाधीश एच एल गोखले

                 Justice H L Gokhale

Q6-सूचना एवं प्रसारण मंत्रालय द्वारा न्यूज पोर्टल और मीडिया वेबसाइटों के नियमन हेतु कितने सदस्यों की एक समिति का गठन किया है?

Ministry of Information & Broadcasting has constituted a committee of how many members to regulate news portals and media websites?

Answer-10 Member committee

Q7-हाल ही में स्कॉटलैंड यार्ड के आतंकवाद विरोधी प्रमुख के रूप में किस भारतीय मूल के व्यक्ति को नियुक्त किया गया है?

Recently, which Indian origin person has been appointed as the anti-terrorist chief of Scotland Yard?

Answer-नील बसु

                 Neel Bashu

Q8-निम्नलिखित में से किसे हाल ही में नासकॉम का चेयरमैन बनाया गया?

Who among the following has recently been made the Chairman of NASSCOM?

Answer-रिशाद प्रेमजी

                 Risad Prem Ji

Q9-बंधन बैंक ने अपने सीईओ और एमडी चंद्र शेखर घोष को कितने साल के लिए इस पद पर पुनर्नियुक्त किया है?

For how many years have the BANDHAN Bank reinstated its CEO and MD Chandra Shekhar Ghosh?

Answer-3 साल

                 3 years

Q10-निम्नलिखित में से किसे हाल ही में बैंक बोर्ड ब्यूरो के चेयरमैन के रूप में नियुक्त किया गया?

Which of the following was recently appointed as the Chairman of the Bank Board Bureau?

Answer-भानु प्रताप शर्मा

                 Bhanu Pratap Sharma

Q11-अमेरिकी उप-राष्ट्रपति माइक पेंस के नए राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार का क्या नाम है जिसने नियुक्ति के दो ही दिन बाद अपने पद से इस्तीफा दे दिया है?

What is the name of US Vice President Mike Pains’s new National Security Advisor who has resigned from his post two days after the appointment?

Answer-जॉन लर्नर

                 Jon Lerner

Q12-महाराष्ट्र सरकार ने किस दिग्गज अभिनेता को राज कपूर लाइफटाइम अचीवमेंट अवॉर्ड के लिए चुना है?

Maharashtra government has selected which legendary actor for the Raj Kapoor Lifetime Achievement Award?

Answer-धर्मेद्र

                 Dharmendra

Q13-हाल ही में किसने आम आदमी पार्टी (आप) के दिल्ली डॉयलाग कमीशन(डीडीसी) के उपाध्यक्ष पद से इस्तीफ़ा दिया?

Who recently resigned as Vice President of Delhi Dialogue Commission (DDC) of Aam Aadmi Party (AAP)?

Answer-आशीष खेतान

                 Ashish khetan

Q14-हाल ही में जारी ब्रांड ट्रस्ट रिपोर्ट में किसे भारत का सबसे भरोसेमंद ब्रांड बताया गया है?

Who is the most trusted brand in the recently released brand trust report?

Answer-सैमसंग

                 Samsung

Q15-हाल ही में निम्नलिखित में से किसे क्यूबा का राष्ट्रपति चयनित किया गया?

Who among the following has been elected the President of Cuba recently 19th President of Cuba?

Answer-मिगेल डियाज़

                 Miguel Díaz-Canel

Q16-केंद्र सरकार द्वारा हाल ही में गठित रक्षा योजना समिति का अध्यक्ष किसे बनाया गया है?

Who has been the President of the recently constituted Defense Planning Committee?

Answer-अजीत डोवाल

                 Ajit Doval

Q17-आईआईटी के पूर्व 50 छात्रों द्वारा हाल ही में बनाई गई राजनैतिक पार्टी का क्या नाम है?

What is the name of the political party created by the first 50 students of IIT?

Answer-बहुजन आजाद पार्टी (बीएपी)

                 Bahujan Azad Party (BAP)

Q18-टाटा ने निम्नलिखित में से किसे वैश्विक कॉरपोरेट मामलों का अध्यक्ष नियुक्त किया है?

Who among the following has appointed Chairman of Global Corporate Affairs?

Answer-एस जयशंकर

                 S.JayShankar

Q19-हाल ही में इथियोपिया के प्रधानमंत्री के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

Who has recently been appointed as the Prime Minister of Ethiopia?

Answer-अबिये अहमद

                 Abiy Ahmed

Q20-हाल ही में भारतीय नौसेना अकादमी के कमांडर के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

Who has recently been appointed as the Commander of the Indian Naval Academy?

Answer-आर. बी. पंडित

                 R.B Pandit

Q21-निम्नलिखित में से किसे हाल ही में दक्षिण कोरिया में अमेरिका के नए राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया?

Which of the following was recently appointed as the new US Ambassador to South Korea?

Answer-एडमिरल हैरी हैरिस

                 Admiral Harry Harris

Q22-निम्नलिखित में से किसने हाल ही में अमेरिका के राज्य सचिव के रूप में शपथ ग्रहण की?

Which of the following has recently sworn in as the US Secretary of State on 26th April 2018?

Answer-माइक पोम्पियो

                Mike Pompeo(70th)

Q23-हाल ही में किस देश की गृह मंत्री ने संसद को गुमराह करने की गलती स्वीकारते हुए इस्तीफा दे दिया?

Which country’s Home Minister recently resigned accepting the mistake of misleading Parliament?\

Answer-अंबर रड

                 Amber Rudd

Q24-भारत के उस मुख्यमंत्री का क्या नाम है जो हाल ही में सबसे लंबे समय तक पद पर रहने वाले मुख्यमंत्री बने?

What is the name of the Chief Minister of India who recently became the Chief Minister for the longest term?

Answer-पवन चामलिंग

                 Pawan Kumar Chamling

Q25-हाल ही में राष्ट्रीय परीक्षा एजेंसी के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

Who has recently been appointed as the Chairman of National Examination Agency?

Answer-विनीत जोशी

                 Vineet Joshi


CONTRIBUTE

   If U CAN

For This Article For 1 Month For 1 Year

Contribution to current affairs funda is completely Voluntary , So that we can make our System more interactive .


 

Print Friendly, PDF & Email