Daily Current Affairs – 23 October 2018 Updates

Here we will provide you current affairs updates as well as Static GK , Stay with us 

 

1. निम्न में से कौन सा संगठन चैंपियन ऑफ़ दा EARTH AWARD पेश करता है
Which of the following organization presents champion of the earth award ?

(a) United Nations Environment Programme (UNEP).

(b) World Meteorological Organization (WMO).

(c) World Bank.

(d) International Solar Alliance.

Answer : ( A)

2. किस शहर/ राज्य में अंतरराष्ट्रीय सौर संगठन मुख्यालय स्थित है
In which city/state international solar alliance headquater is situated ?

(a) Gurugram.

(b) Mumbai.

(c) Hyderabad.

(d) Delhi.

Answer : ( A)

3. मैन बुकर प्राइज 2018 की घोषणा निम्नलिखित में से किसके लिए की गयी
MAN BOOKER’S PRIZE 2018 Is announced to which of the following?

(a) Belinda Bawer SNAP.

(b) Anna Burns MILKMAN.

(c) Nick Dmaso SABRINA

(d) Rachel Kushner THE MARS ROOM.

Answer : ( B)

4. कोप इंडिया एक त्रिपक्षीय वायु अभ्यास है यह किन तीन देशो के बीच आयोजित हुआ ?
Cope india first of its kind trilateral air exercise to held amongst?

(a) India US Australia

(b) India Japan Australia

(c) India Russia Japan

(d) India US Japan

Answer : ( D)

5. हाल ही के समाचार, में सबरीमाला मंदिर का नाम आया है यह मंदिर कहाँ स्थित है ?
Recently sabrimala temple is in news, where it is situated?

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

Answer : ( D)

6. 12वा ASEM शिखर सम्मेलन किस देश में आयोजित किया गया
12th ASEM Summit held in which country ?

(a) Ulaanbaatar MANGOLIA

(b) Kathmandu NEPAL

(c) Moscow RUSSIA

(d) Brussels BELGIUM

Answer : ( D)

7. हाल ही के समाचार में CAATSA शब्द उप्युक्त हुआ है इसका पूरा पूरा नाम क्या है?

CAATSA Is recently in news what’s its full form ?

(a) Countering American Adversaries through Sanctions Acts.

(b) Countering American Adversaries Through Senate Acts.

(c) Countering American Adversaries Through Supplement Acts.

(d) Countering American Adversaries Through Systematic Assessments.

Answer : ( A)

8. निम्न में से कौन दक्षिण एशियाई देश भूमि बंद है
Which of the following southeast asian country is landlocked?

(a) Myanmar

(b) Cambodia

(c) Vietnam

(d) Laos

Answer : ( D)

9. ज़ीका वायरस निम्नलिखित में से किसके माध्यम से फैलता है
Zika virus is spread through bite of which of the following ?

(a) Aedes Mosquito.

(b) Yellow Fever Mosquito.

(c) Marsh Mosquito.

(d) Asian Tiger Mosquito.

Answer : ( A)

10.निम्नलिखित में से कौन सा राज्य जिसने अगले एनआरसी प्रक्रिया के लिए जनहित याचिका भरी गयी है
Which of the following state has filled the pil for next nrc process?

(a) Meghalaya

(b) Tripura

(c) Assam

(d) West Bengal

Answer : ( B)

11. हाल ही में एक तूफ़ान ओडिशा और आंध्र प्रदेश में आया इसकी पहचान किस नाम से है
Recently a cyclone hit the coast of orrisa & andhra pradesh,identify it’s name ?

(a) Titli

(b) Hurricane

(c) Hudhud

(d) Dragon

Answer : ( A)

12. हाल ही में किसे भारत के सॉलिटेयर जनरल के रूप में नियुक्त किया गया है
Recently who is appointed as the solicitor general of india ?

(a) Amitabh Kant

(b)Tushar Mehta

(c) Viral Acharya

(d) Indu Malhotra

Answer : ( B)

13. हाल ही में 4.0 INDUSTRIAL REVOLUTION की बैठक कहाँ आयोजित की गयी ?
4.0 industrial revolution meeting held in ?

(a) Delhi

(b) Mumbai

(c) New York

(d) Paris

Answer : ( A)

14. अनुच्छेद 35 ए किस राज्य से संबंधित है?
Article 35a is related to which state ?

(a) Jammu Kashmir

(b) Jharkhand

(c) Bihar

(d) Karnataka

Answer : ( A)

15. निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा भारत का पहला राज्य है जिसने हाल ही में GOOD SAMARITAN
कानून को पास किया है ?
Which among the following state is india’s 1st state to pass good samaritan
law ?

(a) WEST BENGAL

(b) KARNATAKA

(c) MADHYA PRADESH

(d) ARUNACHAL PRADESH

Answer : ( B)

 

Print Friendly, PDF & Email