Daily Current Affairs – 24 October 2018 Updates

Here we will provide you current affairs updates as well as Static GK , Stay with us 

1. TIGRESS सुंदरी जिसको अभी SATKOSAI टाइगर रिजर्व (एसटीआर) में शिफ्ट किया गया है ,

सुंदरी पहले किस राज्य में थी ?

Tigress Sundari which was brought into Satkosai Tiger Reserve (STR), Sundari was earlier in which state ?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) West Bengal

Answer : ( A)

2.हाल ही में शिमला का नया नाम समाचार में आया है ,निम्नलिखित में से कौन सा नाम सुझाया गया है?
Recently renaming of Shimla is in news, which of the following name is suggested ?

(a) Sakshi

(b) Hill State

(c) Shyamala

(d) Mountain Queen

Answer : ( C)

3. भारतीय राष्ट्रीय आर्मी (आईएनए) के संस्थापक कौन थे?
Who was the Founder of INDIAN NATIONAL ARMY (INA)?

(a) Bhagat Singh

(b) Chandershekar Azad.

(c) Netaji Subhash Chandra Bose.

(d) Balgangadhar Tilak.

Answer : ( C)

4. हाल ही में राष्ट्रीय पुलिस मेमोरियल का उद्घाटन किसके द्वारा किया गया था?
Recently National Police Memorial was inaugurated by whom?

(a) Rajnath Singh

(b) Narendra Modi

(c) Nirmala Sithraman

(d) Sushma Swaraj

Answer : ( B)

5. नवंबर / दिसंबर 2018 में चुनाव कितने राज्य में हो रहे हैं
How many states are going poll is nov/dec 2018 ?

(a) 5

(b) 4

(c) 3

(d) 2

Answer : ( A)

6. भारत निम्नलिखित में से किस समूह का सदस्य है?
India is a member of which of the following group ?

(a) Assean

(b) Saarc

(c) Only B

(d) Both A&B

Answer : ( C)

7. मुंबई से गोवा के लिए पहली यात्रा पर क्रूज सेवा शुरू हुयी , इसका नाम क्या है?
Maiden passenger cruise started from Mumbai TO Goa, what’s its name ?

(a) Angriya

(b) Chetak

(c) Indocruise

(d) Shark

Answer : ( A)

8. भारत किस-2 देशो से सीमा साझा करता है
India shares its border with, how many countries ?

(a) 4

(b) 6

(c) 7

(d) 3

Answer : ( C)

9. निम्नलिखित में से कौन सी कंपनी ने स्वतंत्र निदेशक के रूप में पूर्व एसबीआई प्रमुख अरुंदती भट्टाचार्य नियुक्त की?
Which of the following company appointed Ex Sbi Chief Arundati Bhattacharya
as the independent director ?

(a) Reliace Industeries Limited.

(b) Infosys

(c) TATA Group

(d) Adani Group

Answer : ( A)

10. सिमिलिपल नेशनल पार्क किस राज्य में है?
Similipal National Park is in which state ?

(a) Odisha

(b) Arunachal Pradesh

(c) Jammu kashmir

(d) Madhya Pradesh

Answer : ( A)

11. निम्नलिखित में से कौन सा पोर्ट भारत का सबसे बड़ा कंटेनर बंदरगाह है?
Which of the following Port is the largest container port of India ?

(a) Kandla Port

(b) JNPT

(c) Cochin Port

(d) Vizag Port.

Answer : ( B)

12. कंधार अक्सर समाचार में होता है, यह किस देश से संबंधित है?
Kandahar is often in News, it is related to which country ?

(a) Pakistan

(b) Iran

(c) Iraq

(d) Afghanistan

Answer : ( D)

13. हाल ही में भारतीय समय क्षेत्र को दो समय क्षेत्र में विभाजित करने की सुझाव रिपोर्ट पेशकश की गयी ,
किस संगठन ने इसकी सिफारिश की?
Recently there is report to divide Indian Time Zone in two time zone,
which organization recommended it ?

(a) CSIR-NPL Council of scientific & industrial research’sNational Physical Laboratory.

(b) Ministry of Earth Sciences

(c) ISRO

(d) NITI Aayog

Answer : ( A)

14. जीएसटी लॉन्च करने के वाला पहला दुनिया का कौन सा देश है
Which country 1st in the world to launch GST ?

(a) France

(b) Australia

(c) Germany

(d) United States

Answer : ( A)

15. निम्नलिखित में से कौन सी समिति ने भुगतान नियामक बोर्ड के संविधान की सिफारिश की?
Which of the following committee recommended the constitution of Payment regulatory board ?

(a) Wattal committee

(b) N K Singh committee

(c) Nachiket Mor committee

(d) P J Nayak committte

Answer : ( A)

 

Print Friendly, PDF & Email