Daily Current Affairs – 26 October 2018 Updates

 

1. विश्व खाद्य दिवस 2018 , किस दिन इसे मनाया जाता है और इसकी THEME बताये ?
World Food Day 2018 theme and which day it is celebrated?

(a) 16 October Our actions are our future A zero hunger
world by 2030.

(b) 19 October Our action are our future toward zero
hunger.

(c) 05 October Our commitment towards zero hunger.

(d) 09 October Our future towards zero hunger.

Answer : ( A)

2. संसद की संयुक्त बैठक की अध्यक्षता कौन करता है ?
Joint sitting of parliament is chaired by ?

(a) Speaker of LS

(b) Speaker of RS

(c) Deputy speaker of LS

(d) Vice President

Answer : ( A)

3. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना किस वर्ष हुई थी?
Indian National Congress was founded in which year ?

(a) 1875

(b) 1885

(c) 1887

(d) 1860

Answer : ( B)

4. CBI चीफ़ की नियुक्ति करने के की समिति मे कौन कौन से सदस्य होते है ?
Committee which appoints the CBI chief have following members ?

(a) PM, CJI & Leader of opposition.

(b) PM, CJI & Speaker of LS.

(c) PM, CJI & Speaker of RS.

(d) PM, CJI & Home Minister.

Answer : ( A)

5. सीबीआई के अंतरिम चीफ ?
Interim Chief Of Central Bureau of Investigation (CBI) ?

(a) Nageswar Rao

(b) Alok Verma

(c) Ashok Khemkha

(d) Devendra Kumar

Answer : ( A)

6. बीएस – 4 निम्न में से किस से संबंधित है?
BS-IV is related to?

(a) Banking

(b) Vehicle

(c) Oil Imports

(d) Agriculture

Answer : ( B)

7. हाल ही में किस समिति द्वारा डेटा सुरक्षा के संबंध में एक मसौदा तैयार किया गया था?
Recently a draft was prepared regarding DATA SECURITY by which
committee ?

(a) Justice Khehar committee

(b) Justice B N Srikrishna commitee

(c) Justice T S Thakur committe

(d) Justice Lodha committe

Answer : ( B)

8. हाल ही में डायरेक्ट टैक्स फाइलिंग करने में कितने प्रतिशत की वृद्धि हुई है?
Recent there is an increase in Direct Tax Filing of how many percentage?

(a) 80

(b) 90

(c) 60

(d) 40

Answer : ( A)

9. पीएम जन आरोग्य योजना के सीईओ?
CEO of PM Jan Arogya Yojana ?

(a) Indu Bhushan

(b) Vijay Khelkar

(c) J P Nadda

(d) Pyush Goel

Answer : ( A)

10. राजा जी नेशनल पार्क किस राज्य में है?
Rajaji National Park is in which state ?

(a) Odisha

(b) Arunachal Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Uttarakhand

Answer : ( D)

11. NCLT की फुल फॉर्म क्या है ?
NCLT stands for ?

(a) National Company Law Tribunal

(b) National Company Law Treaty

(c) National Country Law Tribunal

(d) National Company law Transformation.

Answer : ( A)

12. अमेरिका ने हाल ही में निम्नलिखित में से किसमें से अपना नाम वापस लिया है ?
US recently withdrawal from which of the following ?

(a) Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty

(b) b. Paris Agreement

(c) UNESCO

(d) United Nations

Answer : ( A)

13. सरमेट इंटर कोंटिनेंटल बैलिस्टिक मिसाइल किस देश द्वारा बनाई गई थी?
SARMAT Inter continental ballistic missile was made by which nation ?

(a) United Nations

(b) Russia

(c) China

(d) North Korea

Answer : ( B)

14. सुप्रीम कोर्ट ने हाल ही में कितने घंटे के लिए हरे और कम ध्वनि के पटाखे जलाने की अनुमति दी।
Supreme Court recently allowed burning of green and low sound crakers
for how many hours. ?

(a) 2

(b) 6

(c) 3

(d) 7

Answer : ( A)

15. भारतीय महिला राष्ट्रीय जैविक उत्सव 2018 , दिल्ली में कब से कब तक मनाया जायेगा ?
Women of India National Organic Festival 2018 to be held in delhi from ?

(a) 26 October to 4 November.

(b) 29 October to 8 November.

(c) 23 October to 3 November.

(d) 1 November to November.

Answer : ( A)

 

Print Friendly, PDF & Email