Daily Current Affairs – 31 October 2018 Updates

 

 

1. इंग्लैंड में वर्ल्ड बिलियर्ड्स चैंपियनशिप 2018 का विजेता कौन था ?
WHO WON THE WORLD BILLIARDS CHAMPIONSHIP 2018 IN ENGLAND?

(a) ADITYA MEHTA

(b) RONNIE SULLIVAN

(c) SOURAV KOTHARI

(d) PANKAJ ADVANI

Answer : ( C)

2. निम्न में से किस राज्य ने अपना पहला मेगा फ़ूड पार्क का उद्धघाटन किया?
WHICH OF THE FOLLOWING STATE HAS INAUGRATED IT’S 1ST MEGA FOOD PARK?

(a) GUJARAT

(b) ASSAM

(c) MANIPUR

(d) MIZORAM

Answer : ( A)

3. हालही में तीन दिवसीय मोबाइल कांग्रेस कहा पर हुई?
RECENTLY 3-DAY INDIA MOBILE CONGRESS HELD AT ?

(a) NEW DELHI

(b) ANDHRA PRADESH

(c) GUJARAT

(d) KARNATAKA

Answer : ( A)

4. हालही में विश्व का सबसे बड़ा एयरपोर्ट जिसकी क्षमता नौ करोड़ है किस देश में खोला गया?
RECENTLY WORLD’S LARGEST AIRPORT WITH A CAPACITY OF 90 MILLION WAS OPENED IN WHICH COUNTRY?

(a) RIYADH, SAUDI ARABIA

(b) ISTANBUL, TURKEY

(c) TELANGANA, INDIA

(d) BEIJING, CHINA

Answer : ( B)

5. भारत में ट्रेन एसएमई एंटरप्राइजर्स के लिए निम्नलिखित में से किसने सहयोग किया है?
WHICH OF THE FOLLOWING HAVE COLLABORATED TO TRAIN SME ENTERPRENEUR’S IN INDIA ?

(a) WHATS APP & CONFEDERATION OF INDIAN INDUSTRIES

(b) WHATS APP & HRD MINISTRY

(c) FACEBOOK & RELIANCE

(d) GOOGLE & TATA’S

Answer : ( A)

6. हालही में कौन से दो ऐसे देश है जिन्होंने क्लाइमेट चेंज के विषय में जानकारी हासिल करने की लिया एक
सॅटॅलाइट भेजा?
RECENTLY WHICH 2 COUNTRIES HAS LAUNCHED A SATELLITE TO STUDY CLIMATE CHANGE ?

(a) FRANCE & ITALY

(b) FRANCE & CHINA

(c) INDIA & RUSSIA

(d) US & INDIA

Answer : ( B)

7. एशियान होकी चैंपियनशिप 2018 के संयुक्त विजेता है
JOINT WINNER OF ASIAN HOCKEY CHAMPIOSHIP 2018 ?

(a) INDIA & PAKISTAN

(b) SOUTH KOREA & CHINA

(c) JAPAN & INDIA

(d) INDIA & AUSTRALIA

Answer : ( A)

8. हालही में QAZI ABDUSSATTAR का निर्धन होगया है उनका सम्बन्ध किस क्षेत्र से था
QAZI ABDUSSATTAR RECENTLY PASSESD AWAY , HE WAS FAMOUS IN WHICH FIELD?

(a) WRITER

(b) JOURNALIST

(c) TV ACTOR

(d) POLITICIAN

Answer : ( A)

9. हालही में यु ऐ इ द्वारा एअर्थ ऑब्जरवेशन सॅटॅलाइट जापान से छोड़ा गया , उसे सॅटॅलाइट का नाम क्या है?
RECENLY UAE MADE EARTH OBSERVATION SATELLITE WAS LAUNCHED FROM JAPAN, NAME OF THE SATELLITE IS ?

(a) KHILAFAT SAT

(b) ARAB SAT

(c) H-2A

(d) C-1198

Answer : ( A)

10. हाल ही में “आरओ-पैक्स” (रोल ऑन / ऑफ-पैसेंजर) सौराष्ट्रा और दहेज में घोगघा से जुड़ने वाली फेरी सेवा, द्वारा लॉन्च किसके दूरा किया गया ?
RECENTLY “RO-PAX” (Roll on/off-passenger) FERRY SERVICE CONNECTING GHOGHA IN
SAURASHTRA and DAHEJ, WAS LAUNCHED BY ?

(a) VIJAY RUPANI

(b) SHIVARAJ SINGH CHOUHAN

(c) YOGI ADITYANATH

(d) DEVENDRA FADNAVIS

Answer : ( A)

11. जस्टिस राधाकृष्ण समिति निम्नलिखित में से किस क्षेत्र से सम्भन्धित है ?
JUSTICE RADHAKRISHNA COMMITTEE IS RELATED TO WHICH OF THE FOLLOWING ?

(a) CLIMATE CHANGE

(b) ROAD SAFTEY

(c) WATER POLLUTION

(d) MINING

Answer : ( B)

12. डोयांग लेक, सबसे लंबे समय तक चलने वाले रैपर अमोर फाल्कन के लिए फेमस साइट किस राज्य में स्थित है ?
DOYANG LAKE, FAMOUS SITE FOR LONGEST TRAVELLING RAPTOR AMUR FALCON IS LOCATED IN WHICH STATE ?

(a) MEGHALAYA

(b) MANIPUR

(c) ARUNACHAL PRADESH

(d) NAGALAND

Answer : ( D)

13. VIENNA कन्वेंशन संबंधित है?
VIENNA CONVENCTION IS RELATED TO ?

(a) OZONE DEPLETING SUBSTANCE

(b) CHLOROFLORO CARBON.

(c) HYDRO CHLOROFLORA CARBON.

(d) EARTH SUMMIT

Answer : ( A)

14. वैश्विक वित्तीय स्थिरता रिपोर्ट किसके दूरा दी जाती है है ?
GLOBAL FINANCIAL STABILITY REPORT IS RELEASED BY?

(a) INTERNATIONAL MONETARY FUNDS

(b) WORLD BANK

(c) NEW DEVELOPMENT BANK

(d) WORLD ECONOMIC FORUM

Answer : ( A)

15. भारत में LOCAL SELF GOVERNMENT के पिता के रूप में जाने जाते है?
WHO IS KNOWN AS THE FATHER OF LOCAL SELF GOVERNMENT IN INDIA ?

(a) LORD MOUNTBATTEN

(b) LORD RIPPION

(c) LORD CURZON

(d) LORD CORNWALLIS

Answer : ( B)

 

Print Friendly, PDF & Email