Daily Current Affairs –01 NOVEMBER 2018 Updates

 

1. पहला HDI किसके द्वारा बनाया गया था ?
HUMAN DEVELOPMENT INDEX WAS 1ST DEVELOPED BY?

(a) UNDP

(b) WORLD ECONOMIC PROGRAMME

(c) WORLD BANK

(d) IMF

Answer : ( A)

2. लोरेन्ज करव किसका मापक है?
LORENZ CURVE MEASURES ?

(a) UNEMPLOYMENT

(b) INEQALITY IN INCOME

(c) POVERTY

(d) TAXATION

Answer : ( B)

3. परियोजना टाइगर कब लांच हुई थी ?

PROJECT TIGER WAS LAUNCHED IN ?

(a) 1980

(b) 1999

(c) 1987

(d) 1972

Answer : ( D)

4. डचिगम राष्ट्रीय पार्क के साथ संबद्ध है?
DACHIGAM NATIONAL PARK IS ASSOCIATED WITH?

(a) TIGERS

(b) KASHMIR STAG

(c) ELEPHANT

(d) ONE HORN RHINOCEROS

Answer : ( B)

5. A BRIEF HISTORY OF TIME संबंधित है
A BRIEF HISTORY OF TIME BOOK IS RELATED TO ?

(a) SHASHI THAROOR

(b) CHETAN BHAGAT

(c) STEPHENS HWAKIN

(d) J.K RAWLING

Answer : ( C)

6. जीवित ग्रहे रिपोर्ट किसके दूरा दी जाती है ?
LIVING PLANET REPORT IS RELEASED BY?

(a) UNEP

(b) WORLD WILDLIFE FUND

(c) GLOBAL ENVIROMENT FACILITY

(d) IUCN

Answer : ( B)

7. राष्ट्रीय अपराध रिकॉर्ड ब्यूरो (एनसीआरबी) निम्नलिखित मंत्रालय के लिए संलग्न कार्यालय है
NATIONAL CRIME RECORD BUREAU (NCRB) IS ATTACHED OFFICE TO
WHICH OF THE FOLLOWING MINISTRY ?

(a) NATIONAL SECURITY ADVISER

(b) DEFENCE MINISTRY

(c) EXTERNAL AFFAIR MINISTRY

(d) HOME MINISTRY

Answer : ( D)

8. वृंदावनी वस्त्र का सम्बन्ध किस राज्य से है?
VRIDAVANI VASTRA WAS RECENTLY IN NEWS IS ASSOCIATED WITH WHICH STATE?

(a) UTTAR PRADESH

(b) ASSAM

(c) BIHAR

(d) MADHYA PRADESH

Answer : ( B)

9. 1 नवंबर 2018 से स्वच्छ एयर सप्ताह किस राज्य में मनाया जायेगा ?
CLEAN AIR WEEK IS TO BE CELERATED FROM 1 NOV 2018 IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE?

(a) PUNJAB

(b) NEW DELHI

(c) UTTAR PRADESH

(d) KARNATAKA

Answer : ( B)

10. इस साल की विजिलेंस जागरूकता की थीम क्या है?
WHAT IS THE THEME OF VIGILANCE AWARENESS THIS YEAR ?

(a) ERADICATE CORRUPTION – MAKE A NEW INDIA

(b) CORRRUPTION FREE INDIA

(c) MAKE INDIA A BETTER PLACE

(d) INDIA WTH ZERO CORRUPTION

Answer : ( A)

11. अंतर्राष्ट्रीय आर्य महासामलन 2018 दिल्ली में हाल ही में विचार किया गया, आर्य समाज की संस्थापक कौन थे?
INTERNATIONAL ARYA MAHASAMMELAN 2018 RECENTLY CONCLUDED IN
DELHI,WHO WAS THE FOUNDER OF ARYA SAMAJ ?

(a) DAYANAND SARAWATI

(b) RAJARAM MOHAN ROY

(c) VEER SAVARKAR

(d) JYOTI BAI PHULE

Answer : ( A)

12. स्वास्थ्य मंत्रालय ने लक्शिया कार्यक्रम शुरू किया है ?
MINISTRY OF HEALTH HAS LAUNCHED LAQSHYA PROGRAMME TO?

(a) LABOUR ROOM QUALITY IMPROVEMENT

(b) MATERNITY BENIFITS

(c) CHILD BIRTH CARE

(d) INSTITUTIONAL DILIVERY

Answer : ( A)

13. स्पार्क स्कीम किस मंत्रालय द्वारा शुरू की गयी है?
SPARC SEHEME LAUCHED BY MHRD ASSOCIATED WITH?

(a) IMPROVEMENT OF RESEARCH ECOSYSTEM.

(b) IMPROVING SCHOOL EDUCATION.

(c) IMPROVING DIGITAL EDUCATION.

(d) IMPROVING TEACHING LEVEL

Answer : ( A)

14. स्टेचू ऑफ़ यूनिटी का स्ट्रक्चर बनाने वाले निम्न में से कौन है ?
WHO IS BEHIND STATUE OF UNITY STRUCTURE?

(a) RAM SHANKAR YADAV

(b) RAM VANJI SUTRA

(c) RAM KISHORE PANDEY

(d) RAM NAYAK MISHRA

Answer : ( B)

15. राष्टीय एकता दिवस को किस के जन्म दिवस के रूप में माने जाता है?
NATINAL UNITY DAY OBSERVED ON 30 NOV TO CELEBRATE BIRTH
ANNIVERSARY OF ?

(a) SARDAR VALLABHAI PATEL

(b) ATAL BIHARI VAJPAYEE

(c) JAWAHARLAL NEHRA

(d) ANNIE BESANT

Answer : ( A)

 

 

Print Friendly, PDF & Email