Daily Current Affairs – 09 NOVEMBER 2018 Updates

 

 

 

1. एजेंडा फॉर एक्शन 2020 , भारत और किसके साथ संबंधित है ?
Agenda for Action 2020’ is concerned with India and?

(a) EUROPEAN UNION

(b) G-20

(c) BIMSTEC

(d) AFRICAN UNION

Answer : ( A)

2. इनमें से कौन सा शिप सबमर्सिबल बैलिस्टिक न्यूक्लियर क्लास (एसएसबीएन) से संबंधित है?
Which of the following belongs to Ship Submersible Ballistic Nuclear Class (SSBN)?

(a) INS VIRAT

(b) INS TARNI

(c) INS VIKRANT

(d) INS ARIHANT

Answer : ( D)

3. किसान उर्जा सुरक्षा एवं उत्थान महाभियान (KUSUM)’ संबंधित है ?
‘Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan (KUSUM)’ is related to ?

(a) To provide electricity at subsidized rate.

(b) Harnessing solar power for rural India.

(c) Providing fertilizers to farmers.

(d) Providing electricity to household.

Answer : ( B)

4. अटल नवीनीकरण मिशन (एआईएम) निम्नलिखित में से किस के अंतर्गत है जो की भारत सरकार की एक प्रमुख पहल है?
Atal innovation Mission (AIM) is a flagship initiative of the government of India
under which of the following?

(a) Ministry of Finance

(b) NITI Aayog

(c) Reliance Group

(d) Tata Group

Answer : ( B)

5. निम्नलिखित में से कौन सी खरीफ फ़सल है ?
Which of the following is Kharif crop?

(a) Rice

(b) Barley

(c) Sugarcane

(d) Wheat

Answer : ( A)

6. राष्ट्रीय सौर मिशन के तहत भारत की प्रतिबद्धता है ?
India’s commitment under National Solar Mission is?

(a) 170 GW

(b) 175 GW

(c) 180 GW

(d) 150 Gw

Answer : ( B)

7. विनवैक्स एक सैन्य अभ्यास निम्नलिखित में से किस के बीच हुआ ?
VINBAX a military exercise between which of the following?

(a) India & Myanmar

(b) India & Vietnam

(c)India & Russia

(d) India & Japan

Answer : ( B)

8. उत्कृस्ट प्रभाव बॉन्ड (यूएसएआईडी) संबंधित है ?
Utkrisht Impact Bond (USAID) is related to?

(a) Reducing Hunger.

(b) Reducing maternal & neonatal deaths.

(c) Reducing Poverty

(d) Reducing Unemployment.

Answer : ( B)

9. मेघालय की एक्वा मिशन 2.0 की घोषणा में सरकारी आश्वासन का प्रतिशत था ?
Meghalaya announces Aqua Mission 2.0, Government Assitance in %?

(a) 30

(b) 80

(c) 60

(d) 90

Answer : ( C)

10. करुण्य केशव और सिद्धांत पाठक निम्नलिखित में से किस पुस्तक के सह लेखक है ?
Karunya Keshav and Sidhanta Pathak co authored which of the following book?

(a) Notes Of Dream

(b) The fire Burns Blue

(c) The darkest Chapter

(d) Paradoxial PM

Answer : ( B)

11. फैजाबाद और अयोध्या किस नदी के तट पर स्थित है ?
Faizabad & Ayodhya is situated on the banks of which river?

(a) Saryu

(b) Ganga

(c) Yamuna

(d) Godawri

Answer : ( A)

12. निम्नलिखित में से कौन से क्रिकेट स्टेडियम का नाम बदलकर स्व- अटल बिहारी वाजपेयी रखा गया है?
Which of the following Cricket Stadium is renamed after Bharat Ratan Late Atal Bihari Vajpayee ?

(a) Luknow’s Ekana stadium

(b) Eden Gardens

(c) Green Park Stadium

(d) M. Chinnaswamy Stadium

Answer : ( A)

13. मो बस सेवा किस राज्य में लॉन्च की गई है। ?
Mo bus service is launched in which state.?

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) Odisha

(d) Madhya Pradesh

Answer : ( C)

14. निम्न में से किसको USA थिंक टैंक के द्वारा प्रतिष्ठित फेलो अवार्ड से सम्मानित किया गया ?
Who is conferred with distinguished fellow award by US think tank?

(a) Amitabh Bacchan

(b) Anupam Kher

(c) Shakti Kapoor

(d) Kadar khan

Answer : ( B)

15. युद्ध और सशस्त्र संघर्ष से होने वाले पर्यावरण के शोषण की देख-भाल एवं रोकने हेतु अंतर्राष्ट्रीय
दिवस किस दिन मनाया गया ?
On which date International day for preventing the exploitation of the environment in war & Armed conflict observed

(a) 6 November 2018

(b) 10 October 2018

(c) 12 May 2018

(d) 11 June 2018

Answer : ( A)

Print Friendly, PDF & Email