Daily Current Affairs – 10 NOVEMBER 2018 Updates

 

1. हाल ही में विश्व बैंक ने किस क्षेत्र में सुधार के लिए आंध्र प्रदेश के साथ $ 172 मिलियन समझौते पे हस्ताक्षर किया ?
RECENTLY WORLD BANK INKED $172 MILLION AGREEMENT WITH ANDHRA PRADESH FOR IMPROVEMENT IN WHICH SECTOR?

(a) INFRASTRUCTURE

(b) AGRICULTURE

(c) MEDICAL

(d) MSME SECTOR

Answer : ( B)

2. निम्नलिखित राज्यों में से जो सीमा क्षेत्र विकास कार्यक्रम के तहत सहायता प्राप्त नहीं करेगा?
WHICH OF THE FOLLOWING STATE WILL NOT GET ASSITANCE UNDER BORDER AREAS DEVELOPMENT PROGRAMME (BADP)?

(a) ASSAM

(b) NAGALAND

(c) TRIPURA

(d) GUJARAT

Answer : (CC)

3. नोट ऑफ़ ड्रीम  ऐ आर रहमान की एक अधिकृत जीवनी  किसके द्वारा लिखी गई है ?
NOTE OF DREAM AN AUTHORIZED BIOGRAPHY OF A R RAHMAN WAS WRITTEN BY?

(a) KULDEEP NAIYAR

(b) D N BORA

(c) M N KASHYAP

(d) KRISHNA TRILOK

Answer : ( D)

4. भारत ने निम्नलिखित अंतर्राष्ट्रीय संगठन के विकास के लिए 13.36 मिलियन डॉलर की घोषणा ?
INDIA PLEDGED $ 13.36 MILLION FOR THE DEVELOPMENT OF WHICH OF THE FOLLOWING INTERNATIONAL ORGANIZATIONS?

(a) WORLD ECONOMIC FORUM

(b) WORLD TRADE ORGANIZATION

(c) WORLD BANK

(d) UNITED NATION AGENCIES

Answer : ( D)

5. 14 नवंबर को रोसोगोला दिवस कोनसा राज्य मनाएगा ?
______ TO CELEBRATE ROSOGOLLA DAY ON 14 NOVEMBER?

(a) KARNATAKA

(b) UTTARAKHAND

(c) BIHAR

(d) WEST BENGAL

Answer : ( D)

6. हाल ही में अमेरिका ने निम्नलिखित देश से तेल खरीदने के लिए भारत को छूट दी है?
RECENTLY US HAS GIVEN WAIVER TO INDIA TO BUY OIL FROM WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRY?

(a) SAUDI ARABIA

(b) IRAQ

(c) QATAR

(d) IRAN

Answer : ( D)

7. इंटरनेशनल प्रेस इंस्टीट्यूट 2018 पुरस्कार पत्रकर्ता में उत्कृष्टता के लिए पुरस्कार, “सप्ताह” के लिए किसे कॉन्फ़िगर किया गया है?
INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE 2018 AWARD FOR EXCELLENCE IN JOURNALISM , FOR MAGAZINE “THE WEEK” IS CONFERRED TO?

(a) NARMADA AHIYA

(b) GAUTAM VISHVAS

(c) N RAM

(d) GOPAL REDDY

Answer : ( A)

8. परियोजना SASAKST निम्नलिखित से संबंधित है?
PROJECT SASAKST IS RELATED TO WHICH OF THE FOLLOWING?

(a) MSME

(b) EDUCATION

(c) AGRICULTURE

(d) SPACE SCIENCE

Answer : ( A)

9. गगनयान भारत द्वारा एक स्पेस परियोजना जो निम्नलिखित देश की सहमति के साथ सहमत होगी?
GAGANYAN A MANNED SPACE PROJECT BY INDIA WHICH BE CONCLUDE WITH ASSITANCE OF WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRY?

(a) SOUTH KOREA

(b) FRANCE

(c) UNITED STATES

(d) RUSSIA

Answer : ( B)

10. मालावी में जयपुर फूट कैंप “मानवता कार्यक्रम के लिए भारत” निम्नलिखित व्यक्तियों का सम्मान करेगा?
JAIPUR FOOT CAMP IN MALWAI “INDIA FOR HUMMANITY PROGRAMME” WILL HONOUR WHICH OF THE FOLLOWING PERSONALITY?

(a) MAHATMA GANDHI

(b) SARDAR PATEL

(c) GAUTAM BUDDHA

(d) SUBHASH CHANDRA BOSE

Answer : ( A)

11. खाद्य प्रसंस्करण उद्योग मंत्रालय द्वारा संचालित ऑपरेशन ______ की आपूर्ति से संबंधित है??
OPERATION GREEN BY MINISTRY OF FOOD PROCESSING INDUSTRIES IS RELATED TO TH E SUPPLY OF ______?

(a) TOMATOS ONION & POTATOS

(b) SUGARCANE

(c) OILSEEDS

(d) RICE

Answer : ( A)

12. सिमबेक्स भारत और ____ के बीच एक बिहारिक निष्कर्ष जो नवंबर 2018 में आम सहमति होगी?
SIMBEX A BILATERAL EXERCISE BETWEEN INDIA & ______ WILL COMMENCE IN NOV 2018?

(a) SRILANKA

(b) SINGAPORE

(c) SEYCELLES

(d) SOUTH KOREA

Answer : ( B)

13. निम्नलिखित संगठन में से कौन सा डिजिटल भुगतान ओबडसमैन सेट कर सकता है?
WHICH OF THE FOLLOWING ORGANIZATION MAY SET UP DIGITAL PAYMENT OMBUDSMAN?

(a) STATE BANK OF INDIA

(b) HDFC

(c) ICICI

(d) RESERVE BANK OF INDIA

Answer : ( D)

14. दुबई में ग्लोबल एजुकेशन पुरस्कार 2018 निम्नलिखित में से किसे दिया गया है?

GLOBAL EDUCATION AWARD 2018 IN DUBAI IS AWARDED TO WHICH OF THE FOLLOWING?

(a) ANAND KUMAR

(b) ROMILLA THAPAR

(c) BIPIN CHANDRA

(d) HABIB KHAN

Answer : ( A)

15. संयुक्त राष्ट्र के विश्व खाद्य कार्यक्रम के तहत _______ समूह हंगर को खत्म करने के लिए साझा किया गया है?
UNDER UN’S WORLD FOOD PROGRAMME _______ GROUP HAS PARTERNED TO ELIMINATE HUNGER?

(a) TATA GROUP

(b) ALIBABA GROUP

(c) RELIANCE GROUP

(d) GOOGLE

Answer : ( B)

Print Friendly, PDF & Email