Daily Current Affairs – 11 NOVEMBER 2018 Updates

 

 

1. ग्लोबल Poverty सूचकांक निम्नलिखित में से किसके द्वारा प्रकाशित किया गया है।
Global Multidimensional poverty index is published by which of the following ?

(a) WORLD BANK

(b) UNDP & OXFORD UNIVERSITY

(c) WORLD TRADE ORGANIZATION

(d) WORLD ECONOMIC FORUM

Answer : ( B)

2. निम्नलिखित में से किस राज्य सरकार ने जनवरी 201 9 में अंतर्राष्ट्रीय जनजातीय फिल्म त्यौहार आयोजित करने के लिए गोवा के मनोरंजन समाज के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं
Which of the following state government has signed an agreement with entertainment
society of Goa to organize international tribal film festival in January 2019?

(a) MADHYA PRADESH

(b) ANDHRA PRADESH

(c) ARUNACHAL PRADESH

(d) HIMACHAL PRADESH

Answer : ( C)

3. आरबीआई ने बुनियादी ढांचे कंपनियों के लिए ECB मानदंडों में कितने सालो का Relaxation दिया ?
External commercial borrowing by infrastructural firm is reduced to how many years by RBI ?

(a) 5 YEARS TO 3 YEARS

(b) 6 YEARS TO 2 YEARS

(c) 5 YEARS TO 3 YEARS

(d) 4 YEARS TO 2 YEARS

Answer : ( A)

4. Global Education पुरस्कार निम्नलिखित में से किस द्वारा सम्मानित किया जाता है
Global Education Award is Awarded by which of the following ?

(a) UAE GOVERNMENT

(b) MALABAR GOLD & DIAMOND COMMUNITY

(c) INDIAN DIASPORA AROUND THE WORLD

(d) MINISTRY OF HUMAN RESOURCE & DEVELOPMENT

Answer : ( B)

5. अभी हाल ही में इलेक्ट्रॉनिक दिग्गज कंपनी टेस्ला के नए अध्यक्ष नियुक्त किये गए ?
Newly Appointed Chairman of electric pioneer Tesla is ?

(a) ROBYN DENHOLM

(b) DONALD TUSK

(c) EDEN BROWN

(d) JOSEPH ANDREW

Answer : ( A)

6. अभी हाल ही में किस देश ने सबसे उन्नत ड्रोन CH7 का अनावरण किया ?
UAV- CH7 New generation stealth UAV is recently unveiled by which of the following country ?

(a) RUSSIA

(b) UNITED STATES

(c) CHINA

(d) NORTH KOREA

Answer : ( C)

7. 7 नवंबर को हम किस दिवस के रूप में मनाते है ?
7 November is celebrated as ?

(a) RADIOLOGY DAY

(b) NATIONAL CANCER AWARENESS DAY

(c) AIDS DAY

(d) LEPROSY DAY

Answer : ( B)

8. वैश्विक भ्रष्टाचार रिपोर्ट निम्नलिखित में से किस द्वारा जारी की जाती है?
Global corruption report is released by which of the following ?

(a) WORLD ECONOMIC FORUM

(b) TRANSPARENCY ORGANIZATION

(c) WORLD BANK

(d) INTERNATIONAL MONETARY FUNDS

Answer : ( B)

9. चतुर्भुज समन्वय समूह में निम्नलिखित देशों में से कौन सा शामिल है
Quadrilateral coordination Group consist of which of the following nation’s ?

(a) PAKIATAN

(b) CHINA

(c) UNITED STATES OF AMERICA

(d) ALL THE ABOVE

Answer : ( D)

10. पेरियार टाइगर रिजर्व किस राज्य में है।
Periyar Tiger reserve is in which state ?

(a) KERALA

(b) TAMIL NADU

(c) BIHAR

(d) KARNATAKA

Answer : ( A)

11. Beyond Fake News project निम्नलिखित संगठनों द्वारा लॉन्च किया गया है।
Beyond Fake news project is launched by which of the following organization?

(a) NDTV INDIA

(b) RAJYASABHA TELEVISION

(c) BBC

(d) REPUBLIC TV

Answer : ( C)

12. Global IT challenge for youth with disability 2018 निम्नलिखित में से किसके सहयोग से आयोजित किया जा रहा है ?
Global IT challenge for youth with disability 2018 is being organized in collaboration
with which of the following country ?

(a) UNITED STATES

(b) RUSSIA

(c) JAPAN

(d) KOREA

Answer : ( D)

13. पलाऊ हाल ही में समाचार में है, यह दुनिया के किस हिस्से में स्थित है
Palau is recently in news, it is situated in which part of the world ?

(a) EASTERN PACIFIC

(b) ATLANTIC

(c) WESTERN PACIFIC

(d) INDIAN OCEAN

Answer : ( C)

14. Beyond the top 200 रिपोर्ट भारतीय उच्च शिक्षा के लिए निम्न में से किसके द्वारा जारी की गयी
Beyond the top 200 – Effective international collaboration for Indian Higher Education is released by ?

(a) UK INDIA BUSINESS COUNCIL

(b) US INDIA BUSINESS COUNCIL

(c) JAPAN INDIA BUSINESS COUNCIL

(d) MINISTRY OF HUMAN RESOURCE & DEVELOPMENT

Answer : ( A)

15. थिएटर के क्षेत्र में महाराष्ट्र सरकार नटवर्या प्रभाकर पनिश्कर लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार किसको दिया गया ?
Maharashtra government Natvarya prabhakar panishkar lifetime achievement
award in field of theater is Awarded to ?

(a) SURESH WADEKAR

(b) KISAN AGARKAR

(c) JAYANT SAWARKAR

(d) KAILASH ARCHAYA

Answer : ( C)

 

 

Print Friendly, PDF & Email