Daily Current Affairs – 13 NOVEMBER 2018 Updates

 

1. भारत में, कृषि और इससे सम्बंधित गतिविधियों में सबसे ज्यादा हिस्सा किसका है?
In India, which of the following have the highest share of disbursement of credit to agriculture and allied activities?

(a) COOPERATIVE BANKS

(b) COMMERCIAL BANKS

(c) REGIONAL RURAL BANKS

(d) MICROFINANCE INSTITUTIONS

Answer : ( B)

2. आर्थिक विकास आमतौर पर किस से मिलकर है ?
Economic growth is usually coupled with?

(a) DEFLATION

(b) STAGFLATION

(c) INFLATION

(d) HYPERINFLATION

Answer : ( C)

3. केंद्र और राज्यों के बीच विवादों का फैसला करने के लिए भारत की सर्वोच्च न्यायालय की शक्ति किस के अंतर्गत आती है?
The power of the supreme court of india to decide disputes between the centre and the states falls under its ?

(a) ADVISORY JURISDICTION

(b) ORIGINAL JURISDICTION

(c) APPELLATE JURISDICTION

(d) WRIT JURISDICTION

Answer : ( B)

4. भरतनाट्य शास्त्रीय नृत्य में से एक है, यह किस राज्य से संबंधित है?
Bharatnatyam is one of the classical dance , it is related to which state?

(a) KERALA

(b) ANDHRA PRADESH

(c) KARNATKA

(d) TAMIL NADU

Answer : ( D)

5. एच 1 एन 1 वायरस का अभी हाल ही में समाचार में उल्लेख किया गया था , ये निम्न में से किस बीमारी से सम्बंधित है ?
H1n1 virus is sometimes mentioned in news with reference to which one of the following disease ?

(a) SWINE FLU

(b) AIDS

(c) BIRD FLU

(d) DENGUE

Answer : ( A)

6. “YOGA & MINDFULNESS” पुस्तक हाल ही में भारत के उपराष्ट्रपति द्वारा शुरू लांच की गई, इस पुस्तक के लेखक कौन हैं?
“YOGA & MINDFULNESS” BOOK Recently launched by vice president of india,who is
the author of the book ?

(a) MANSI GULATI

(b) AKHIL AGNIHOTRI

(c) BABA RAMDEV

(d) ACHARYA BALKISHNA

Answer : ( A)

7. 11 नवंबर को राष्ट्रीय शिक्षा दिवस निम्न में से किस विख्यात महापुरुष को श्रद्धांजलि अर्पित करने के लिए भारत भर में मनाया जाता है
National education day is celerated on 11 november across india to pay tribute to which of the following personality ?

(a) SARDAR PATEL

(b) SUBHASH CHANDRA BOSE

(c) SYEED AHMAD KHAN

(d) MAULANA ABUL KALAM AZAD

Answer : ( D)

8. शिक्षा के लिए यूनेस्को का एशिया पेसिफिक ब्यूरो मुख्यालय कहा पर है?
Unesco’s asia pacific bureau for education is headquartered in?

(a) MALAYSIA

(b) BANGKOK

(c) HANOI

(d) INDONESIA

Answer : ( B)

9. निम्नलिखित राज्य सरकार में से किस राज्य ने अफोर्डेबल आवास को निधि देने के लिए राज्य आश्रय
निधि लॉन्च करने के लिए सेबी की मंजूरी प्राप्त की है?
Which of the following state government got SEBI approval to launch state
shelter fund to fund affordable housing?

(a) ANDHRA PRADESH

(b) MAHARASHTRA

(c) KARNATAKA

(d) TAMIL NADU

Answer : ( D)

10. वर्ल्ड पनीमोनिया दिवस कब मनाया जाता है ?
WORLD PNEUMONIA DAY IS OBSERVED ON ?

(a) 12NOVEMBER

(b) 15 NOVEMBER

(c) 18 NOVEMBER

(d) 20 NOVEMBER

Answer : ( A)

11. सूर्य किरण, निम्नलिखित में से किस देश से सम्बंधित सैन्य अभ्यास है ?
Surya kiran , military exercise between which of the following?

(a) INDIA & RUSSIA

(b) INDIA & JAPAN

(c) INDIA & US

(d) INDIA & NEPAL

Answer : ( D)

12. कॉपरनिकस प्रोग्राम अभी आये दिनों समाचार में था , यह किस से सम्बंधित है ?
Copernicus Programme was in news is related to?

(a) EARTH OBSERVATION

(b) MINING PROGRAMME

(c) ASTEROID SEARCH PROGRAMME

(d) UNDERWATER OBSERVATORY

Answer : ( A)

13. Spinnaker अभी आये दिनों समाचार में था , यह किस से सम्बंधित है ?
Spinnaker was recently in news , what is it?

(a) UAV

(b) SATELLITE

(c) SUPER COMPUTER

(d) ROBOT

Answer : ( C)

14. हाल ही में अनंत कुमार का निधन हो गया, वह भारतीय जनता पार्टी के भारतीय राजनेता थे, वह निम्नलिखित में से किस मंत्रालय का संचालन कर रहे थे?
Ananth Kumar recently passed away, he was an Indian Politician of the Bhartiya janta Party, he was handling , which of the following ministry ?

(a) Ministry Of Human Resource & Developement
(b) Ministry Of Parliamentary Affairs
(c) Ministry Of Civil Avaition
(d) Ministry Of Earth Science

Answer : ( B)

15. आरबीआई एक्ट 1934 के खंड में से कौन सा हिस्सा आरबीआई और भारत सरकार के बीच विवाद की जड़ बन गया है ?
Which of the following section of rbi act 1934 has become a bone of contention
between rbi & government of india?

(a) SECTION 9

(b) SECTION 7

(c) SECTION 3

(d) SECTION 5

Answer : ( B)

 

 

Print Friendly, PDF & Email