Daily Current Affairs – 14 NOVEMBER 2018 Updates

 

 

1. हाल ही में 3-DAY INSPIRE ऊर्जा मंत्री द्वारा नई दिल्ली में शुभ आरभ किया गया , यह क्षेत्र को ऊर्जा देने से संबंधित है, यह किसके द्वारा आयोजित किया गया था?
RECENTLY 3-DAY INSPIRE WAS INAUGRATED IN NEW DELHI BY POWER MINISTER,IT IS RELATED TO ENERGY SECTOR, IT WAS ORGANISED BY?

(a) ENERGY EFFICIENCY SERVICE LIMITED & WORLD BANK

(b) ENERGY EFFICIENCY SERVICE LIMITED & UNDP

(c) ENERGY EFFICIENCY SERVICE LIMITED & UN

(d) ENERGY EFFICIENCY SERVICE LIMITED & FRANCE

Answer : ( A)

2. ग्लोबल कोलिंग नवाचार सारांश समाधान प्रदान करने के लिए संबंधित है?
GLOBAL COOLING INNOVATION SUMMIT IS RELATED TO PROVIDE SOLUTION TO ?

(a) CLIMATE THREAT DUE TO CRACKERS

(b) CLIMATE THREAT DUE TO AIR CONDITIONERS

(c) CLIMATE THREAT DUE TO STUBLE BURNING

(d) CLIMATE THREAT DUE TO HEAT WAVES

Answer : ( B)

3. हाल ही में म्यूचुअल सहायता समझौते को निम्नलिखित क्षेत्र में भारत और मोरक्को के बीच हस्ताक्षर किया गया है ?
RECENTLY MUTUAL ASSISTANCE AGREEMENT WAS SIGNED BETWEEN INDIA & MOROCCO IN WHICH OF THE FOLLOWING FIELDS?

(a) EDUCATION

(b) WOMEN EMPOWERMENT

(c) CRIMINAL MATTERS

(d) PIRACY MATTERS

Answer : ( C)

4. WATER HANDLOOM HUT का शुभारभ किस राज्य में किया गया है ?
WATER HANDLOOM HUT WAS INAUGRATED IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE ?

(a) KERALA

(b) ASSAM

(c) MANIPUR

(d) TAMIL NADU

Answer : ( C)

5. INDRA EXERCISE १८ नवंबर से किन दो देशो के बीच होने जा रही है ?
INDRA EXERCISE TO BE CONDUCTED FROM 18 NOV BETWEEN WHICH OF THE FOLLOWING?

(a) INDIA & JAPAN

(b)INDIA & CANADA

(c) INDIA & RUSSIA

(d) INDIA & US

Answer : ( C)

6. _____ को एशिया और पैसिफ़िक के लिए चीफ प्रतिनिधि के रूप में नियुक्त किया गया है?
_____ HAS BEEN APPOINTED AS THE CHIEF REPRESENTATIVE FOR ASIA & THE PACIFIC?

(a) SIDHARTH GAUTAM

(b) SIDHARTH TIWARI

(c) ELI REMOLONA

(d) RAJHURAM RAJAN

Answer : ( B)

7. भारतीय पर्वतारोहण सत्यपुर सिद्धता 11 नवंबर 2018 को माउंट गिलुवे पर चढ़ने वाले पहले भारतीय बने, पहाड़ किस देश में है
Indian mountaineer Satyarup Siddhanta became the first Indian to climb Mt
Giluwe on 11 November 2018, mountain is in which country?

(a) CHINA

(b) CAMBODIA

(c) MALDIVES

(d) PAPUA NEW GUINEA

Answer : ( D)

8. निम्नलिखित आईआईटी में से किसने एक शीत भंडारण पोर्टेबल डिवाइस विकसित किया है
WHICH OF THE FOLLOWING IIT HAS DEVELOPED A COLD STORAGE PORTABLE DEVICE ?

(a) MUMBAI

(b) MADRAS

(c) DELHI

(d) KHARGPUR

Answer : ( B)

9. एस एन फुकन का हल ही में देहांत होगया है वो क्या थे?
S.N PHUKAN RECENTLY PASSED AWAY HE WAS A ?

(a) WRITER

(b) POLITICIAN

(c) SUPREME COURT JUDGE

(d) ENVIRONMENTALIST

Answer : ( C)

10. सार्वजनिक सेवा ब्रॉडकास्टिंग दिवस भारत में 12 नवंबर मनाया गया , यह संबंधित है?
PUBLIC SERVICE BROADCASTING DAY OBSERVED ACROSS INDIA 0N 12 NOVEMBER ,IT IS RELATED TO?

(a) JAWAHAR LAL NEHRU

(b) MAHATMA GANDHI

(c) SUBHASH CHANDRA BOSE

(d) MAULANA ABUL KALAM AZAD

Answer : ( B)

11. राष्ट्रीय जल मार्ग 1 हाल ही में समाचारों में था जो निम्नलिखित जगहों के बीच है?
NATIONAL WATER WAY 1 WAS RECENTLY IN NEWS IT IS BETWEEN WHICH OF THE FOLLOWING PLACES?

(a) HALDIA TO VARANASI

(b) HALDIA TO PRAYAGRAJ

(c) HALDIA TO BIHAR

(d) HALDIA TO LUKNOW

Answer : ( B)

12. सरोरा पेंटिंग संबंधित है?
SARORA PAINTING IS RELATED

(a) MADHYA PRADESH

(b) JHARKHAND

(c) CHATTISGARH

(d) ODISHA

Answer : ( D)

13. मानव सुरक्षा के लिए मिनमाटा कन्वेंशन __________ पर है?
MINAMATA CONVENTION IS ON __________ TO PROTECT HUMAN HEALTH?

(a) ARSENIC

(b) MERCURY

(c) SODIUM

(d) NITRATE

Answer : ( B)

14. CHANGI पोर्ट जिसके लिए भारत को अपने नेवल आधार की मंजूरी दे दी है, CHANGI पोर्ट निम्नलिखित देश में है
CHANGI PORT FOR WHICH INDIA GOT APPROVAL TO SETTLE ITS NAVAL BASE ,IS IN WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRY?

(a) SWITZERLAND

(b) SINGAPORE

(c) MYANMAR

(d) KENYA

Answer : ( B)

15. इसरो हल ही में अपना उपग्रह जीएसएटी 2 9 लांच करने जा रहा है , मिशन किस नाम से नामित है?
ISRO TO LAUNCH COMMUNICATION SATELLITE GSAT 29 ,MISSION IS NAMED AS?

(a) GSLV MKIII D2- D2 MISSION

(b) GSLV MKIII MISSION

(c) GSLV MKII MISSION

(d) GSLV MKIII D1 MISSION

Answer : ( A)

 

Print Friendly, PDF & Email