Daily Current Affairs – 19 NOVEMBER 2018 Updates

 

1. हाल ही में बेंगलुरू के नए लोकायुक्ता के रूप में किसकी नियुक्ति की गई है ?
Who has been appointed as the new lokayukta of bengal ?

(a). Mukul rohatgi

(b). Asim kumar roy

(c). R. L .Roy

(d). R.K . chakraborty

Answer : ( B)

2. हाल ही में लॉन्च की गयी गौ समृद्धि योजना डेयरी किसानों को सब्सिडी दर पर बीमा प्रदान करने लिए निम्नलिखित में से किस राज्य के द्वारा की गयी ?
GAU SAMRIDHI SCHEME recently launched to provide dairy farmer insurance at a subsidized rate by which of the following state?

(a) UTTAR PRADESH

(b) KERALA

(c) ODISHA

(d) RAJASTHAN

Answer : ( B)

3. भारत के माननीय राष्ट्रपति निम्नलिखित दौरों में से कौन सा दौरा करेंगे ?
Honorable president of India will soon visit which of the following nations?

(a) AUSTRALIA & NEW ZEALAND

(b) MALDIVES & SRILANKA

(c) VIETNAM & AUSTRALIA

(d) CAMBODIA & THIALAND

Answer : ( C)

4. हाल ही में भारत के किस उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश के रूप में जस्टिस अमरेश्वर ने शपथ ली ?
Recently justice amareshwar sworn in as cji of which of the following high court of india?

(a) MADRAS

(b) DELHI

(c) BOMBAY

(d) PATNA

Answer : ( D)

5. भारत का पहला इंटरैक्टिव क्रेडिट कार्ड किस बैंक द्वारा लॉन्च किया गया
INDIA’S 1ST Interactive credit card launched by which bank?

(a) HDFC BANK

(b) ICICI BANK

(c) YES BANK

(d) INDUSLAND BANK

Answer : ( D)

6. हाल ही में ____ एक प्रमुख विज्ञापन फिल्म निर्माता और आधुनिक भारतीय विज्ञापन के पिता के रूप में भी जाना जाता है?
Recently ____ a prominent ad film maker & also known as the father of modern indian advertising?

(a) ALYQUE PADAMSEE

(b) SREE PADMANA

(c) RAMASWAMY

(d) R.K. IYER

Answer : ( A)

7. ____ एडोव के सीईओ फार्च्यून बिज़नेस पर्सन ऑफ दा ईयर 2018 के द्वारा नामित किया गया है??
____ The CEO of ADOBE has been named by FORTUNE, BUSINESS PERSON OF THE YEAR 2018?

(a) C CHANDRA SHEKAR

(b) SATYA NADELLA

(c) VISHAL SIKKA

(d) SHANTANU NARAYEN

Answer : ( D)

8. (WCO) की एक मीटिंग हाल ही में कहाँ पर हुई जिसमे ३३ देशो ने भाग लिया ?
World Custom Organization (WCO) meeting recently held in ______ , where 33 countries participated ?

(s) AMRAVATI

(b) GANDHINAGAR

(c) JAIPUR

(d) INDORE

Answer : ( C)

9. भारत सरकार और ____ ने भारत इन्फ्रास्ट्रक्चर फाइनेंस कंपनी लिमिटेड को 300 मिलियन डॉलर का समर्थन दिया है?
Government of india & ____ has signed $300 million loan support to india infrastructure finance company limited ?

(a) WORLD BANK

(b) ASIAN DEVELOPMENT BANK

(c) NEW DEVELOPMENT BANK

(d) ASIAN INFRASTRUCTURE INVESTMENT BANK

Answer : ( B)

10. भारत का पहला अस्पताल बीमार हाथी की देख-रेख , उनके रखरखाव और वाइल्ड लाइफ को संरक्षित करने के लिए किस जगह पर खोला गया ?
India’s first elephant hospital unveiled to care and treat sick and injured elephant to protect wildlife at which place?

(a) JHABUA

(b) RANCH

(c) MATHURA

(d) MYSORE

Answer : ( C)

11. हाल ही में 1023 फास्टट्रैक कोर्ट पॉस्को रेप मामलो पर कार्यवाही के लिए किस मंत्रालय की सिफारिश पर खोले जायेंगे
Recently setting up of 1023 fasttrack court to dispose off rape pocso cases was recommended by which ministry?

(a) ministry of home affair

(b) ministry of women & child development

(c) ministry of tribal affairs

(d) ministry of parliamentary affair

Answer : ( B)

12. अंतर-सरकारी आर्थिक, वैज्ञानिक और तकनीकी आयोग सम्मेलन कहाँ आयोजित किया गया ? ?
Inter governmental commission on trade , economic scientific & technological corporation conference was recently concluded between which of the following country ?

(a) india & tajikistan

(b) india & uzbekistan

(c) india & kyrgyztan

(d) india & korea

Answer : ( C)

13. निम्नलिखित में से किसको ग्लोबल एजुकेशन लीडर अवार्ड 2018 से सम्मानित किया गया ?
Which of the following educationalist conferred with Global Education Leaders Award 2018

(a) DR RAJHURAM RAJAN

(b) DR ATUL CHOUHAN

(c) DR SAROJ SUMAN GULATI

(d) DR KAILASH SATYARTHY

Answer : ( C)

14. वैज्ञानिकों को 11 मिलियन वर्ष पुराने पूर्वजों के जीवाश्म जबड़े निम्नलिखित में से किस स्थान पर मिले है ?
Scientists Find Fossilised Jaw Of 11 Million-Year-Old Human Ancestor In which of the following place ?

(a) KUTCH (GUJRAT)

(b) MATHURA (UP)

(c) ALWAR (RAJASTHAN)

(d) MYSORE (KARNATAKA)

Answer : ( A)

15. राष्ट्रीय मिरगी दिवस और विश्व मिरगी दिवस कब मनाया जाता है ?
National epilepsy day and  world epilepsy day is observed on?

(a) 14 NOV & 06 MARCH

(b) 10 NOV & 16 MAY

(c) 17 NOV & 26 MARCH

(d) 20 NOV & 23 APRIL

Answer : ( C)

Print Friendly, PDF & Email