Daily Current Affairs – 21 NOVEMBER 2018 Updates

 

 

विश्व शौच दिवस कब मनाया जाता है?
WORLD TOILET DAY IS CELEBRATED ON ?

(a). 18 NOV

(b). 19 NOV

(c). 20 NOV

(d). 23 NOV

Answer : ( B)

2. सागर एक नयी पहल का सम्बन्ध किससे है?
SECURITY & GROWTH FOR ALL IN THE REGION ‘SAGAR’ INITIATIVE IS RELATED TO?

(a) INDIA’S FOREIGN POLICY

(b) INDIA’S ACT EAST POLICY

(c) INDIA’S LOOK EAST POLICY

(d) INDIA’S MARITIME SECURITY

Answer : ( B)

3. एनीमेशन, गेमिंग और विज़ुअल इफेक्ट इंस्टीट्यूट जो निम्नलिखित में से किस राज्य में बनेगा ?
ANIMATION,GAMING & VISUAL EFFECT INSTITUTE TO BE SETUP IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE?

(a) MAHRASHTRA

(b) NEW DELHI

(c) ANDHRA PRADESH

(d) GUJRAT

Answer : ( A)

4. हाल ही में निम्नलिखित राज्यों में से कौन से राज्य ने हुक्का बार और लाउंज पर प्रतिबन्ध लगाया है?
RECENTLY WHICH OF THE FOLLOWING STATE BANNED HOOKAH BAR &
LOUNGE IN ITS STATE?

(a) MADHYA PRADESH

(b) PUNJAB

(c) GOA

(d) HARYANA

Answer : ( B)

5. ‘कोनिची वा पून’ 1ST दो दिन बिजनेस काउंसिल फेस्टिवल किसके द्वारा आयोजित किया गया था?
‘KONNICHI WA PUNE’ 1ST TWO DAY BUSINESS COUNCIL FESTIVAL WAS ORGANIZED BY ?

(a) INDIA & SINGAPORE

(b) INDIA & CHINA

(c) INDIA & JAPAN

(d) INDIA & KOREA

Answer : ( C)

6. हाल ही में ______ को भारत के इनलैंड वाटरवेज प्राधिकरण के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
RECENTLY ______ HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHAIRMAN OF INLAND
WATERWAYS AUTHORITY OF INDIA?

(a) SALIL PAREKH

(b) JALAL SRIVASTAVA

(c) SANJAY KUMAR MISHRA

(d) AJAY BHUSHAN

Answer : ( B)

7. हाल ही में ____ ने G-SEC खरीदने के लिए रिटेल निवेशकों के लिए एक मोबाइल एप ‘GO BID’ और वेब प्लेटफार्म लॉन्च किया है?
RECENTLY ____ HAS LAUNCHED A MOBILE APP ‘GO BID’ & WEB PLATFORM
FOR RETAIL INVESTORS TO BUY G-SEC?

(a) BOMBAY STOCK EXCHANGE

(b) NATIONAL STOCK EXCHANGE

(c) MULTI DIMENSIONAL COMMODITY EXCHANGE

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( B)

8. ‘आदित्य पुरी’ निम्नलिखित बैंक में से किस बैंक के वर्तमान अध्यक्ष है
RENOWNED PERSONALITY ‘ADITYA PURI’ IS THE CURRENT CHAIRMAN OF WHICH OF THE FOLLOWING BANK?

(a) ICICI

(b) HDFC

(c) YES

(d) KOTAK MAHINDRA

Answer : ( B)

9. निम्नलिखित संगठन द्वारा राजस्थान के मुख्यमंत्री को यूनिवर्सल स्वीकृति पुरस्कार दिया गया ?
UNIVERSAL ACCEPTANCE THROUGH LEADER AWARD RECENLT AWARDED TO
RAJASTHAN’S CM BY WHICH OF THE FOLLOWING ORGANIZATION?

(a) WORLD ECONOMIC FORUM

(b) WORLD BANK

(c) UNIVERSAL ACCEPTANCE STEERING GROUP

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( C)

10. एशिया पैसिफ़िक आर्थिक सहयोग समिति 2018 हाल ही में किस जगह पर सम्पन हुई?
ASIA PACIFIC ECONOMIC COOPERATION SUMMIT 2018 RECENTLY
CONCLUDE AT WHICH PLACE?

(a) VIETNAM

(b) MALAYSIA

(c) PAPUA NEW GUINEA

(d) UNITED STATES

Answer : ( C)

11. भोमी रासी पोर्टल ‘पूरी तरह से डिजिटल और पेपरलेस पोर्टल किस क्षेत्र के लिए शुरू हुआ है
‘BHOOMI RASI PORTAL’ TOTALLY DIGITAL & PAPERLESS PORTAL LAUNCHED FOR WHICH FIELD?

(a) TRAFFIC CHALLAN

(b) LAND ACCQUISITION CASES

(c) RAGISTAR CASES

(d) NON OF THE ABOVE

Answer : ( B)

12. निम्नलिखित में से किस मंत्रालय द्वारा औद्योगिक पार्क रेटिंग दी जाएगी ?
INDUSTRIAL PARK RATING TO BE RELEASED BY WHICH OF THE FOLLOWING MINISTERY?

(a) MINISTRY OF TEXTILE

(b) MINISTRY OF COMMERCE

(c) MINISTRY OF MSME

(d) MINISTRY OF TRIBAL AFFAIR

Answer : ( D)

13. बुद्धा मयूरी को किस राज्य ने अपना राज्य पक्षी बनाया है?
BUDDHA MAYURI HAS BEEN RECENTLY ANNOUNCED AS A STATE BUTTERFLY BY?

(a) ARUNACHAL PRADESH

(b) ODISHA

(c) TAMIL NADU

(d) KERALA

Answer : ( D)

14. तारापुर न्यूक्लेयर प्लांट किस राज्य में है ?
TARAPUR NUCLEAR PLANT IS IN WHICH STATE ?

(a) MAHARASHTRA

(b) GUJARAT

(c) RAJASTHAN

(d) KARNATAKA

Answer : ( A)

15. निम्नलिखित में से कौन सी नदी बह प्रवाह नदी है?
WHICH OF THE FOLLOWING IS WEST FLOWING RIVER ?

(a) GANGA

(b) BRAHMAPUTRA

(c) NARMADA

(d) GODAVARI

Answer : ( C)

 

 

Print Friendly, PDF & Email