Daily Current Affairs – 23 NOVEMBER 2018 Updates

 

1. निम्नलिखित में से कौन इंटरपोल के प्रेसीडेंट के रूप में नियुक्त किया गए है?
WHICH OF THE FOLOWING HAS BEEN APPOINTED AS INTERPOL PRESIDENT?

(a). MIKE POMPEO

(b). AJIT DOVAL

(c). KIM JONG YANG

(d). MAN KI BOON

Answer : ( C)

2. GOOGLE ने हाल ही में अगले बिलियन उपयोगकर्ताओं को एक एप लॉन्च किया है?
GOOGLE HAS RECENTLY LAUNCHED AN APP TO NEXT BILLION USERS ?

(a) NEIGHBOURLY

(b) FRIENDLY

(c) LET’S CARE

(d) INFO FRIEND

Answer : ( A)

3. जलवायु परिवर्तन पर 27 वीं BASIC मंत्रालय की बैठक नई दिल्ली में सम्पन हुई, BASIC का पूरा नाम क्या है ?
27TH BASIC MINISTERIAL MEETING ON CLIMATE CHANGE WAS HELD IN NEW DELHI,BASIC STANDS FOR?

(a) BUREAU AND SYSTEM FOR INDUCTIVE CARE

(b) BRAZIL SOUTH AFRICA INDIA CHINA

(c) BOARD FOR SYSTEMATIC INFO & CARE

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( B)

4. हाल ही में महाराष्ट्र सरकार ने अपने एंटी-ओबेजिटी अभियान के ब्रांड एंबेसडर के रूप में नियुक्त किया है
RECENTLY MAHARASHTRA GOVERNMENT HAS APPOINTED _______ AS THE BRAND AMBASSADOR OF ITS ANTI-OBESITY CAMPAIGN?

(a) DR Y V REDDY

(b) DR JAGANNATH DIXIT

(c) DR SOUMYA SWAMINATHAN

(d) DR SHARAD PRAKASH

Answer : ( B)

5. भारत और _____ ने विनिर्माण के लिए 500 मिलियन डॉलर का सौदा किया, जिसमे 2 तल्वर क्लास वॉरशिप का निर्माण होगा ?
INDIA & _____ SIGNED A $500 MILLION DEAL FOR MANUFACTURING 2
TALVAR CLASS WARSHIPS ?

(a) CHINA

(b) UNITED STATES

(c) RUSSIA

(d) JAPAN

Answer : ( C)

6. सयाजी रतन पुरस्कार को निम्नलिखित में से किसे दिया गया है?
SAYAJI RATAN AWARD WAS RECENTLY CONFERRED TO WHICH OF THE FOLLOWING ?

(a) SHARUKH KHAN

(b) MUKESH AMBANI

(c) AMITABH BACHCHAN

(d) GAUTAM ADANI

Answer : ( C)

7. इंदिरा गाँधी प्राइज फॉर पीस ,डिसआर्मामेण्ट & डेवलपमेंट २०१८ किसे दिया गया है?
INDIRA GANDHI PRIZE FOR PEACE,DISARMAMENT & DEVELOPMENT 2018 WAS AWARDED TO?

(a) CENTER FOR SCIENCE & ENVIRONMENT

(b) MINISTRY OF ENVIRONMENT

(c) NATIONAL GREEN TRIBUNAL

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( A)

8. नेशनल इंस्टिट्यूट ऑफ़ इंटरफेथ स्टडीज का निर्माण निम्न में से कहा होने वाला है?
NATIONAL INSTITUTE OF INTERFAITH STUDIES TO BE ESTABLISHED IN ?

(a) GOA

(b) PUNJAB

(c) NEW DELHI

(d) MIZORAM

Answer : ( B)

9. रणजी ट्रॉफी में 11000 रन का मिलिस्टन चुने वाले पहले भारतीय है
FIRST INDIAN TO TOUCH 11000 RUN MILESTONE IN RANJHI TROPHY IS?

(a) YUVRAJ SINGH

(b) GAUTAM GAMBHIR

(c) WASIM JAFFER

(d) MURALI VIJAY

Answer : ( C)

10. संयुक्त राष्ट्र्य संघ – विश्व टेलीविज़न दिवस प्रति वर्ष किस दिन को मनाया जाता है?
UNITED NATION’S ‘WORLD TELEVISION DAY’ IS ANNUALLY OBSERVED AROUND THE WORLD ON ?

(a) 15 NOV

(b) 21 NOV

(c) 18 NOV

(d) 16 NOV

Answer : ( B)

11. RADIO KASHMIR – IN TIME OF PEACE & WAR किताब के लेखक निम्न में से कौन है
RADIO KASHMIR – IN TIME OF PEACE & WAR BOOK IS WRITTEN BY?

(a) DR RAJESH SHARMA

(b) DR SHASHI THAROOR

(c) ROMILLA THAPPAR

(d) DR RAJESH BHATT

Answer : ( D)

12. गाउ सेवा आयोग – सेवा, संरक्षण और गाये का विकास किस राज्य द्वारा शुरू किया गया है ?
GAU SEWA AAYOG – PERSERVATION ,PROTECTION & WELFARE OF COWS IS STARTED IN WHICH STATE ?

(a) HARYANA

(b) UTTAR PRADESH

(c) HIMACHAL PRADESH

(d)KERALA

Answer : ( A)

13. भारत का सबसे बड़ा नागरिक पुरस्कार है?
HIGHEST CIVILIAN AWARD IN INDIA IS?

(a) PADAM VIBHUSHAN

(b) PADAM BHUSHAN

(c) PADAM SHRI

(d) BHARAT RATNA

14. चन्द्रप्रभा वाइल्ड लाइफ सैंक्चुअरी किस राज्य में है?
CHANDRAPABHA WILDLIFE SANCTUARY IS IN WHICH STATE?

(a) UTTAR PRADESH

(b) KARNATAKA

(c) GUJARAT

(d) TAMIL NADU

15. MILLIE BOBBY BROWN को सबसे कम उम्र की UNICEF राजदूत के रूप में चुना गया है उनका सम्बन्ध किस प्रशिद्ध वेब सीरीज से है ?
MILLIE BOBBY BROWN NAMED YOUNGEST-EVER UNICEF GOODWILL AMBASSADOR,SHE IS STAR OF WHICH WEBSERIES?

(a) STRANGER THINGS

(b) BREATHE

(c) SUITS

(d) NONE OF THE ABOVE

Print Friendly, PDF & Email