Daily Current Affairs – 24 NOVEMBER 2018 Updates

 

1. IIM कलकत्ता इनोवेशन पार्क & ICC की बीच निम्न में से किसको कारगर बनाने की लिए रजामंदी हुई है ?
IIM CALCUTTA INNOVATION PARK & ICC SIGNED A MOU FOR ENERGIZING ,WHICH OF THE FOLLOWING ECOSYSTEM IN EAST & NORTH EAST INDIA?

(a). DRIP IRRIGATION

(b). START UPS

(c). ORGANIC FARMING

(d). NONE OF THE ABOVE

Answer : ( B)

2. यूएन माइग्रेशन पैक्ट पर हस्ताक्षर करने से निम्नलिखित देशों में से किसने इंकार करदिया है ?
WHICH OF THE FOLLOWING NATIONS WITHDRAWL FROM SIGNING THE UN MIGRATION PACT?

(a) AUSTRALIA & POLAND

(b) CHINA & INDIA

(c) RUSSIA & US

(d) MYANMAR & VIETNAM

Answer : ( A)

3. हाल ही में ट्रांस्वाउंडरी एनवायरनमेंटल क्राइम 2018 के साथ एशिया पर्यावरण, पर्यावरण पुरस्कार के साथ सम्मानित संगठन कौन है ?
RECENTLY WHICH OF THE FOLLOWING ORGANIZATION AWAREDED WITH ASIA
ENVIRONMENT ENFORCEMENT AWARD FOR COMBATING TRANS BOUNDARY ENVIRONMRNT CRIME 2018?

(a) NATIONAL GREEN TRIBUNAL

(b) MINISTRY OF FOREST & ENVIRONMENT

(c) WILDLIFE CRIME CONTROL BUREAU

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( C)

4. उबर ईट्स ने अपनी ब्रांड एंबेसडर के रूप में निम्नलिखित व्यक्तिगतताओं की नियुक्ति की है
UBER EATS APPOINTED WHICH OF THE FOLLOWING PERSONALITY AS ITS BRAND AMBASSADOR?

(a) RANBIR KAPOOR

(b) ALIA BHATT

(c) SALMAN KHAN

(d) AMITABH BACHCHAN

Answer : ( B)

5. ब्रह्मपुत्र वैले फिल्म समारोह 28 नवंबर को आयोजित किया जाएगाअसम में , यह किसके प्रमोशन से सम्बंधित है
BRAHMAPUTRA VALLEY FILM FESTIVAL TO BE HELD ON 28 NOV , IN ASSAM TO PROMOTE?

(a) CINEMA IN NORTH EAST

(b) GIRL CHILD EDUCATION

(c) WOMWN EMPOWERMENT

(d) LEGAL JUSTICE

Answer : ( A)

6. फ्रोबेस लीडरशिप पुरुष्कार 2018 किसे दिया जाएगा?
FROBES LEADERSHIP AWARD 2018 WAS CONFERED TO ?

(a) AZIM PREMJI

(b) MUKESH AMBANI

(c) RATAN TATA

(d) GAUTAM ADANI

Answer : ( A)

7. 7TH इंटरनेशनल टूरिज्म मार्ट का शुभारम्भ कहा हुआ है ?
7TH INTERNATIONAL TOURISM MART INAUGRATED AT WHICH PLACE ?

(a) MIZORAM

(b) AGARTALA

(c) GOA

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( B)

8. यूनिसेफ ने पूर्वोत्तर क्षेत्रों के लिए हाल ही में _____ की नियुक्ति की है
UNICEF RECENTLY APPOINTED _____ FOR NORTH EAST REGIONS ?

(a) YOUTH ICONS

(b) YOUTH ADVOCATES

(c) PERSONAL GUIDE

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( B)

9. सऊदी और संयुक्त अरब अमीरात ने $ 500 मिलियन की सहायता की घोषणा की किस देश की लिए की है
SAUDI & UAE ANNOUNCED AID OF $ 500 MILLION TO?

(a) IRAQ

(b) YEMEN

(c) SYRIA

(d) AFGHANISTAN

Answer : ( B)

10. AZTEC EAGLE मेक्सिको द्वारा किसी भी विदेशी को दिया जाने वाला सर्वोच्या पुरुष्कार है यह भारत से किसी मिला है ?
RECENTLY WHO WAS CONFERED WITH AZTEC EAGLE HIGHEST RECOGNITION TO BE GIVEN TO A FORIGNER BY MEXICO?

(a) S P GANGULY

(b) SHASHI THAROOR

(c) ANURADHA ROY

(d) RAGHU RAM RAJAN

Answer : ( A)

11. भारत की रैंक मोस्ट वेकेशन वंचित सूचकांक पे क्या है ?
INDIA RANKED __ IN THE LIST OF MOST VACATION DEPRIVED NATION IN THE WORLD?

(a) 1ST

(b) 4TH

(c) 7TH

(d) 5TH

Answer : ( D)

12. निम्नलिखित में से किसे UNEP का डायरेक्टर नियुक्त किया गया है ?
WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE ACTING EXECUTIVE DIRECTOR OF UNEP?

(a) ERIK SOLHEIM

(b) JOYCE MSUYA

(c) MARTIN JOSEPH

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( B)

13. ACROSS योजना का सम्बन्ध निम्न में से किस के अंतर्गत आएगी ?
ACROSS SECHEME WHICH RECENTLY GOT APPROVAL FROM CCEA WAS IMPLEMENTED BY WHICH OF THE FOLLOWING MINISTRY?

(a) HUMAN RESOURCE

(b) EARTH SCIENCE

(c) ENVIROMENT

(d) HOME MINISTRY

Answer : ( B)

14. IIT हैदराबाद ने एक स्मार्टफोन निर्मित एप्प का निर्माण किया है जिससे ____ का पता लगाया जा सकता है?
IIT HYDERABAD RESEARCHERS DEVELOPED SMARTPHONE BASED SYSTEM TO DETECT?

(a) MONSSON

(b) ADULTERATION OF MILK

(c) COMPUTER VIRUS

(d) REVERSAL OF WINDS

Answer : ( B)

15. मोनाको 2018 के LAUREUS AWARDS की मेजबानी करेगा ,इस पुरुष्कार को और किस नाम से जाना जाता है ?
MONACO TO HOST 2019 ‘LAUREUS AWARDS, IT IS ALSO KNOWN AS?

(a) OSCAR OF SPORTS

(b) OSCAR OF FILM

(c) PEACE AWARD

(d) NONE OF THE ABOVE

Answer : ( A)

Print Friendly, PDF & Email