Daily Current Affairs – 26 NOVEMBER 2018 Updates

 

 

1. Government to set up a domestic Gold Council in India for promotion of growth in the jewellery sector , This is announced by?
आभूषण क्षेत्र में वृद्धि को बढ़ावा देने के लिए भारत में डोमेस्टिक गोल्ड कॉउन्सिल की स्थापना करने की घोषणा किसके द्वारा दी गयी ?

(a) Nirmala Sitaram

(b) Arun Jaitley

(c) Suresh Prabhu

(d) Rajnath Singh

Answer : ( C)

2. Complaint portal ‘SHe-Box’ is related to which of the following –
शिकायत पोर्टल ‘SHE-Box’ निम्नलिखित में से किससे संबंधित है –

(a) Ministry of foreign affairs

(b) Ministry of women and child development

(c) Ministry of Home Affairs

(d) Ministry of Social Justice and Empowerment

Answer : ( B)

3. Which state government passed bill to amend the anti-adulteration law , now life imprisonment and heavy
Penalty can be imposed ?
किस राज्य सरकार ने एंटी – अडल्ट्रेशन लॉ में संशोधन करने के लिए बिल पारित किया, और भारी जुर्माना लगाया जा सकता है?

(a) Maharastra

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) M.P

Answer : ( A)

4. Airports Authority of India (AAI) cancelled the UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) licence of low-cost carrier Air Odisha for ________ Airports .भारतीय हवाईअड्डे प्राधिकरण (एएआई) ने ओडिशा के कितने हवाई अड्डे के लाइसेंस रद्द कर दिए

(a) Five Airports

(b) Seven Airports

(b) Three Airports

(c) Ten Airports

Answer : ( B)

5. Which city gets export excellence’ tag; to benefit artisans, boost shipments ?

भारत के किस शहर को एक्सपोर्ट एक्सीलेंस ’ टैग ; से नामित किया गया है ?

(a) Jaipur

(b) Bhadohi

(c) Lucknow

(d) Ayodhya

Answer : ( B)

6. Which country will host 2019 Laureus Awards on February 18 2019 ?

कौन सा देश 2019 लॉरियस अवॉर्ड्स की मेजबानी करेगा

(a) USA

(b) AUSTRALIA

(c) MONACO

(d) INDIA

Answer : ( C)

7. Organization for Economic Cooperation & Development (OECD) released its Economic Outlook 2018 report and said growth in India will be ____ in 2019 & 2020 .OECD के अनुसार 2019 -20 में भारत की जीडीपी कितनी आंकी गयी है ?

(a) 6.2 %

(b) 7.5%

(c) 7.1%

(d) 6.9%

Answer : ( B)

8. Uber Eats appointed which of the following as its first brand ambassador of India ?
उबर ईट्स ने निम्नलिखित में से किस का अपना पहला ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?

(a) Ranveer Kapoor

(b) Deepika Padukone

(c) Alia Bhatt

(d) Salman Khan

Answer : ( C)

9. ANYA: first chatbot for patients, to provide information on their ailments, launched by which of the following company ?
ANYA: रोगियों के लिए पहली चैटबॉट, निम्नलिखित में से किस कंपनी के द्वारा लांच की गयी है ?

(a) Sun Pharma

(b) TCS

(c) Lupin

(d) Dr Reddy

Answer : ( C)

10. International Cricket Council (ICC) announced that it has renamed the ICC World T20 as the ICC T20 World Cup. Who is the chairman of ICC ?
अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट परिषद (आईसीसी) ने घोषणा की कि उसने आईसीसी वर्ल्ड टी-20 को आईसीसी टी 20
विश्व कप के रूप में बदल दिया है। आईसीसी के अध्यक्ष कौन हैं?

(a) Shashank Manohar

(b) David Richardson

(c) Jagmohan Dalmiya

(d) Kapil Dev

Answer : ( A)

Print Friendly, PDF & Email