Daily Current Affairs – 28NOVEMBER 2018 Updates

 

1. Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana is related to ?
प्रधान मंत्री मातृ वंदना योजना का सम्बन्ध निम्न में से किस से है?

(a) DBT to pregnant women.

(b) DBT to farmers.

(c) DBT to senior citizens.

(d) None Of The Above

Answer : ( A)

2. Which of the following state topped after 2 month of implementing Ayushman Bharat Scheme ?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने आयुष्मान भारत योजना में शरूवती २ माह में पहला स्थान हासिल किया है

(a) New Delhi

(b) Gujarat

(c) Madhya Pradesh

(d) None Of the Above

Answer : ( B)

3. Kartarpur Sahib in Narowal district of Pakistan’s Punjab province is located across which river?
करतारपुर शाहिब निम्न में से किस नदी की किनारे स्थित है?

(a) Beas

(b) Ravi

(c) Sutluj

(d) Chenab

Answer : ( B)

4. India’s first mobile phone for kids launched by Easyfone, identify its name?.
भारत का पहला मोबाइल फ़ोन जो केवल बच्चो के लिए बनाया गया है उसका नाम क्या है?

(a) Friend

(b) Small

(c) Star

(d) Buddy

Answer : ( C)

5. The Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) has termed which of the following cyclone as rarest of the rare?
RIMES किसे सबसे अनोखा चक्रवात कहा गया है ?

(a) Titli

(b) Gaja

(c) Okhi

(d) None Of The Above

Answer : ( A)

6. Syed Modi International is relate to which sports?
सईद मोदी इंटरनेशनल का सम्बन्ध किस खेल से है?

(a) Tennis

(b) Badminton

(c) Hockey

(d) Cricket

Answer : ( B)

7. Who has been appointed as the new Chief Election Commissioner of India by The President ?
निम्नलिख्ति में से किससे मुख्य चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त किया गया है ?

(a) O P Rawat

(b) Sunil Arora

(c) R K Panchnanda

(d) None of the above

Answer : ( B)

8. ‘PAiSA’ launched by government of India, it stands for?
‘PAiSA योजना जो हल ही में भारत सरकार द्वारा शरू की गयी है उसका पूरा नाम क्या है?

(a) Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access’

(b) Portal for Advance Credit and Interest Subvention Access’

(c) Portal for Affordable Credit and Interest Subdebt access’

(d) none of the above

Answer : ( A)

9. GSI is the custodian of all meteorites, GSI headquatered at?
जीएसआई सभी उल्कापिंडों का संरक्षक है, जीएसआई का मुख्यालय कहा है

(a) Maharashtra

(b) Madhya pradesh

(c) West Bengal

(d) None of the above

Answer : ( C)

10. Double Taxation Avoidance Agreement recently signed between?
DTAA हल ही में किन दो देशो के बेच में हस्ताक्षर किया गया है ?

(a) India & European Union

(b) India & US

(c) India & Russia

(d) India & China

Answer : ( D)

 

 

Print Friendly, PDF & Email