Daily Current Affairs – 07 December 2018 Updates

 

1. India-ASEAN InnoTech Summit held in New Delhi, it was organized by?

(a) Ministry of External Affairs.

(b) Department of Science and Technology (DST)

(c)Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry (FICCI)

(d) ALL THE ABOVE

Answer : ( D)

2. SHINYUU Maitri 18: First 5-day India, Japan air exercise to be held in?

(a) Nagpur

(b) Lucknow

(c) Agra

(d) None Of the Above

Answer : ( C)

3. Government of India and Asian Development Bank inked $85 Million loan to
support Skill Development Project in which of the following state?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Nagaland

(c) Odisha

(d) None Of The Above

Answer : ( C)

4. Recently which Indian Cricketer was honoured by Bradman Museum?

(a) Virat Kholi

(b) Kapil Dev

(c) Sachin Tendulkar

(d) None of the above

Answer : ( A)

5. Who won the 2018 Ballon d’Or Award in Paris (France)?

(a) Antoine Griezmann

(b) Christano Ronaldo

(c) Luka Modric

(d) None of The Above

Answer : ( C)

6. Ajay Narayan Jha takes over as a new ?

(a) Finance Secretary

(b) Revenue Secretary

(c) Defence Secretary

(d) Home Secretary

Answer : ( A)

7. Which of the following have launched India’s first privately built satellite ExseedSAT 1?

(a) ESA

(b) Space X

(c) NASA

(d) None of the Above

Answer : ( B)

8. A booklet titled “A Handbook for Students on Cyber Safety” to create awareness
among teenagers about online Crimes and Threats is released by which ministry?

(a) Science & Technology.

(b) Finance.

(c) Home Affairs.

(d) None Of the Above.

Answer : ( C)

9. Navy Day is celebrated every year on which date?

(a) 4 December

(b) 2 December

(c) 1 December

(d) None of the above

Answer : ( A)

10. Centre included Gangotri, Yamunotri in Uttarakhand, Amarkantak in MP
and Parasnath in Jharkhand under which of the following scheme?

(a) Hydro Shakti

(b) Heritage

(c) Prasad

(d) None of the Above

Answer : ( C)

 

Print Friendly, PDF & Email