Daily Current Affairs – 09 December 2018 Updates

 

 

1. PUSA ‘Kisan Haat’ in ICAR’s Agriculture Technology Information Centre (ATIC)
in New Delhi , foundation stone was laid down by ?

नई दिल्ली में आईसीएआर के कृषि प्रौद्योगिकी सूचना केंद्र (एटीआईसी) में पुसा ‘किसान
हाट’, नींव किसके द्वारा राखी गयी है

(a) Narendra Modi

(b) Radha Mohan Singh

(c) Rajnath Singh

(d) None of the Above.

Answer : ( B)

2. SC approved Centre’s draft of India’s First Witness Protection Scheme 2018, scheme was drafted by which ministry?

भारत की पहली गवाह संरक्षण योजना 2018 के केंद्र के मसौदे को मंजूरी दे दी, योजना किस मंत्रालय ने तैयार की थी

(a) MHRD

(b) MHA

(c) MFA

(d) None Of the Above

Answer : ( B)

3. 1st International conference on bears held in?

भालू पर पहला अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन कहा आयोजित किया गया?

(a) Agra

(b) Gujarat

(c) Varanasi

(d) None Of The Above

Answer : ( A)

4. Annual Global Venture Capital Summit 2018 held in?

वार्षिक ग्लोबल वेंचर कैपिटल शिखर सम्मेलन 2018 कहा आयोजित किया गया ?

(a) Goa

(b) Chandigarh

(c) New Delhi

(d) None of the above

Answer : ( A)

5. Indian Coast Guard conducted Exercise ‘Clean Sea-2018’ at ?

भारतीय तट रक्षक ने ‘स्वच्छ सागर-2018’ व्यायाम कहा किया ?

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Port Blair

(d) None of The Above

Answer : ( C)

6. India inks pact with which country to pay crude bill in rupee?

भारत ने अनुबंध किया है कि किस देश में रुपये से कच्चे तेल के बिल का भुगतान करेगी ?

(a) Kuwait

(b) Iran

(c) Qatar

(d) Saudi Arabia

Answer : ( B)

7. 1st Latin American nation to join Belt and Road Initiative is?

बेल्ट और रोड में शामिल होने के लिए पहला लैटिन अमेरिकी राष्ट्र है

(a) Costa rica

(b) Guatemala

(c) Panama

(d) None of the Above

Answer : ( C)

8. What is India’s rank in emitter of carbon dioxide in the world?

दुनिया में कार्बन डाइऑक्साइड के उत्सर्जक में भारत का रैंक क्या है

(a) 2nd

(b) 4th

(c) 3rd

(d) None Of the Above.

Answer : ( B)

9. Which of the following Indian city is world’s fastest growing city?

निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय शहर दुनिया का सबसे तेज़ी से बढ़ता हुआ शहर है?

(a) Maharashtra

(b) Surat

(c) Varanasi

(d) None of the above

Answer : ( B)

10. Report on ‘Road Safety’ released by ?

‘सड़क सुरक्षा’ पर रिपोर्ट किसके द्वारा जारी करी गयी है ?

(a) WHO

(b) WORLD BANK

(c) UNITED NATIONS

(d) None of the Above

Answer : ( A)

Print Friendly, PDF & Email