Daily Current Affairs – 10 December 2018 Updates

 

 

1. Rs 50 crore Science and Technology Innovation fund, first in the country
recently approved by CM of which state?

50 करोड़ रुपये के साइंस एंड टेक्नोलॉजी इनोवेशन फंड,देश में हाल ही में किस राज्य के
मुख्यमंत्री द्वारा अनुमोदित देश में है

(a) Madhya Pradesh

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) Andhra Pradesh

Answer : ( A)

2. Conference on ‘Insolvency and Bankruptcy Code – A New Paradigm for
Stressed Assets’ held in which of the following country ?

दिवालियापन और दिवालियापन संहिता – तनावग्रस्त संपत्तियों के लिए एक नया प्रतिमान’ पर

सम्मेलन कहा हुआ ?

(a) CHINA

(b) UK

(c) RUSSIA

(d) US

Answer : ( D)

3. Which of the following nation will retain top position in remittances with $80
billion according to World Bank?

विश्व बैंक के मुताबिक निम्नलिखित में से कौन सा देश $ 80 बिलियन के साथ प्रेषण में शीर्ष
स्थान बनाए रखेगा??

(a) United States of America

(b) China

(c) India

(d) None Of The Above

Answer : ( C)

4. First Indian receive honorary doctorate from ESCP biz school is?

ईएससीपी बिज़ स्कूल से पहले भारतीय मानद डॉक्टरेट प्राप्त करने वाले है ?

(a) Azim Premji

(b) Sunil Bharti Mittal

(c) Mukesh Ambani

(d) None of the above

Answer : ( B)

5. 24th meeting of Conference of Parties (COP-24) to the United Nations
Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) began in?

संयुक्त राष्ट्र फ्रेमवर्क कन्वेंशन ऑन क्लाइमेट चेंज (यूएनएफसीसीसी) को पार्टियों के
सम्मेलन की 24 वीं बैठक (सीओपी -24) कहा होने जा रही है ?

(a) Japan

(b) Germany

(c) Poland

(d) None of The Above

Answer : ( C)

6. International Anti-Corruption Day is observed on ?

अंतर्राष्ट्रीय भ्रष्टाचार दिवस कब मनाया जाता है?

(a) 3 dec

(b) 6 dec

(c) 9 dec

(d) 8 dec

Answer : ( C)

7. Special Forces of India and United States completed their tactical exercise
called?

भारत और संयुक्त राज्य अमेरिका के विशेष बल ने अपने सामरिक अभ्यास को पूरा किया,
इस अभ्यास का नाम क्या था

(a) Varuna

(b) Indra

(c) Vajra Kayaa

(d) None of the Above

Answer : ( C)

8. ‘Bogibeel Bridge’ on Brahmaputra river will be inaugurated on 25 December
2018 , Identify its length ?

ब्रह्मपुत्र नदी पर ‘बोगिबेल ब्रिज’ का उद्घाटन 25 दिसंबर 2018 को किया जाएगा, इसकी
लंबाई की पहचान करें

(a) 4940m

(b) 4670m

(c) 4589m

(d) None Of the Above.

Answer : ( A)

9. ISRO’s heaviest and most-advanced high throughput communication satellite
‘GSAT-11’ was launched from?

इसरो का सबसे भारी और सबसे उन्नत उच्च थ्रूपुट संचार उपग्रह ‘जीएसएटी -11‘कहा से
लॉन्च किया गया था?

(a) US

(b) Sri Hari Kota

(c) French Guinea

(d) None of the above

Answer : ( C)

10. World’s 100 most powerful women, list is topped by ?

दुनिया की 100 सबसे शक्तिशाली महिलाएं, सूची में सबसे ऊपर है?

(a) Priyanka Chopra

(b) Theresa May

(c) Angela Merkel

(c) None of the Above

Answer : ( C)

 

 

Print Friendly, PDF & Email