Daily Current Affairs – 12 December 2018 Updates

 

 

1. Which of the following to implement an Ombudsman scheme for digital
transactions?

डिजिटल लेनदेन के लिए एक लोकपाल योजना को लागू करने के लिए निम्नलिखित में से
किस संसथान ने कहा है

(a) FINANCE MINISTRY

(b) SEBI

(c) SBI

(d) RBI

Answer : ( D)

2. Who has become first Asian/Indian Mr Supernational 2018 ?

पहला एशियाई / भारतीय सुपरनेशन 2018 किसे बनाया गया है?

(a) Prathamesh Moulingkar

(b) Jared Padalecki

(c) Jensen Ackles

(d) NONE OF THESE

Answer : ( A)

3. Who has been awarded as the best woman Parliamentarian Award?

सर्वश्रेष्ठ महिला संसदीय पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है

(a) Kanimozhi

(b) Roopa Ganguly

(c) Renuka Choudhary

(d) Tripura

Answer : ( A)

4. Who has been appointed as the new RBI Governor?

भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर के रूप में नियुक्त किया गया है?

(a) Nirpendra Mishra

(b) Shaktikanta Das

(c) Viral Acharya

(d) None of the above

Answer : ( B)

5. India test fires nuclear capable Agni-5 missile, identify its range?

भारत परीक्षण परमाणु सक्षम अग्नि -5 मिसाइल, इसकी सीमा की पहचान?

(a) 2000 Km

(b) 3000 Km

(c) 5000 Km

(d) 5500 Km

Answer : ( C)

6. Recently Jagdish Thakkar Passes Away he was related to which field?

हाल ही में जगदीश ठक्कर का निधन होगया है वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?

(a) Public Speaker

(b) Politician

(c) Writer

(d) Journalist

Answer : ( D)

7. Climate Change Performance Index’ released , India’s Rank is ?

जलवायु परिवर्तन प्रदर्शन सूचकांक ‘जारी, भारत की रैंक है

(a) 08th

(b) 11th

(c) 10th

(d) 12th

Answer : ( B)

8. Recently which of the following country became the member of Financial Action
Task Force (FATF)?

हाल ही में निम्नलिखित में से कौन सा देश वित्तीय कार्य टास्क फोर्स (एफएटीएफ) का सदस्य
बन गया है ?

(a) Indonesia

(b) Israel

(c) India

(d) None Of the Above.

Answer : ( B)

9. Lepa Rada becomes 24th district of which state ?

लेपा राडा किस राज्य का 24 जिला बन गया है?

(a) Odisha

(b) Arunachal Pradesh

(c) Karnataka

(d) None of the above

Answer : ( B)

10. Who has been appointed as the new chairman of SWIFT?

किसके SWIFT के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?

(a) Chandra Kochar

(b) Arundhati Bhattacharya

(c) Uday Kotak

(d) None of the Above

Answer : ( B)

Print Friendly, PDF & Email