MOHUA announces results of Star rating of garbage free cities


MOHUA announces results of Star rating of garbage free cities : 6 Cities rated 5 Star, 65 Cities rated 3 Star and 70 Cities rated 1 Star


 

Shri Hardeep S, Puri, Minister of State (I/C) for Housing and Urban Affairs, has informed that for the assessment year 2019-2020, a total of six cities have been certified as 5-Star (Ambikapur, Rajkot, Surat, Mysuru, Indore and Navi Mumbai), 65 cities as 3-Star and 70 cities as 1-Star. 

While announcing the results of the Star Rating of Garbage Free Cities, Shri Puri also launched the revised protocol for the Star Rating of Garbage Free Cities at the event. The Star Rating Protocol was launched by the Ministry in January 2018 to institutionalize a mechanism for cities to achieve Garbage Free status, and to motivate cities to achieve higher degrees of cleanliness. 

 

  • The protocol has been devised in a holistic manner including components such as cleanliness of drains & water bodies, plastic waste management, managing construction & demolition waste, etc. which are critical drivers for achieving garbage free cities.
  • While the key thrust of this protocol is on SWM, it also takes care of ensuring certain minimum standards of sanitation through a set of prerequisites defined in the framework.

 

Star Rating of Garbage Free Cities

 

5 Star Cities

ULB Name

State

Final Rating

Ambikapur

Chhattisgarh

5 Star

Rajkot

Gujarat

5 Star

Surat

Gujarat

5 Star

Mysore

Karnataka

5 Star

Indore

Madhya Pradesh

5 Star

Navi Mumbai

Maharashtra

5 Star

 

3 Star Cities

ULB Name

State

Final Rating

Tirupati

Andhra Pradesh

3 Star

Vijayawada

Andhra Pradesh

3 Star

Chandigarh

Chandigarh

3 Star

Bhilai Nagar

Chhattisgarh

3 Star

Jashpur Nagar (M)

Chhattisgarh

3 Star

Narharpur (NP)

Chhattisgarh

3 Star

Patan (NP)

Chhattisgarh

3 Star

Raigarh

Chhattisgarh

3 Star

Rajnandgaon

Chhattisgarh

3 Star

Bilaspur

Chhattisgarh

3 Star

Saragaon (NP)

Chhattisgarh

3 Star

Barsur (NP)

Chhattisgarh

3 Star

New Delhi (NDMC)

Delhi

3 Star

Ahmedabad

Gujarat

3 Star

Bagasra

Gujarat

3 Star

Gandhinagar

Gujarat

3 Star

Jamnagar

Gujarat

3 Star

Talala

Gujarat

3 Star

Karnal

Haryana

3 Star

Jamshedpur

Jharkhand

3 Star

Bhopal

Madhya Pradesh

3 Star

Burhanpur

Madhya Pradesh

3 Star

Chhindwara

Madhya Pradesh

3 Star

Kanthaphod

Madhya Pradesh

3 Star

Katni

Madhya Pradesh

3 Star

Khargone

Madhya Pradesh

3 Star

Omkareshwar

Madhya Pradesh

3 Star

Pithampur

Madhya Pradesh

3 Star

Singrauli

Madhya Pradesh

3 Star

Ujjain

Madhya Pradesh

3 Star

Ambarnath

Maharashtra

3 Star

Bhiwandi Nizampur

Maharashtra

3 Star

Brahmapuri

Maharashtra

3 Star

Chandrapur_M

Maharashtra

3 Star

Deolali Pravara

Maharashtra

3 Star

Dhule

Maharashtra

3 Star

Gadhinglaj

Maharashtra

3 Star

Indapur

Maharashtra

3 Star

Jalgaon

Maharashtra

3 Star

Jalna

Maharashtra

3 Star

Jejuri

Maharashtra

3 Star

Junnar

Maharashtra

3 Star

Kagal

Maharashtra

3 Star

Karhad

Maharashtra

3 Star

Khed

Maharashtra

3 Star

Lonavala

Maharashtra

3 Star

Mahabaleshwar

Maharashtra

3 Star

Malkapur_S

Maharashtra

3 Star

Matheran

Maharashtra

3 Star

Mauda CT

Maharashtra

3 Star

Mira-Bhayandar

Maharashtra

3 Star

Murgud

Maharashtra

3 Star

Narkhed

Maharashtra

3 Star

Panchgani

Maharashtra

3 Star

Panhala

Maharashtra

3 Star

Rajapur

Maharashtra

3 Star

Ratnagiri

Maharashtra

3 Star

Sasvad

Maharashtra

3 Star

Shirdi

Maharashtra

3 Star

Tasgaon

Maharashtra

3 Star

Thane

Maharashtra

3 Star

Vadgaon

Maharashtra

3 Star

Vengurla

Maharashtra

3 Star

Vita

Maharashtra

3 Star

Nawanshahr

Punjab

3 Star

 

 

1 Star Cities

ULB Name

State

Final Rating

Chirala

Andhra Pradesh

1 Star

GVMC Visakhapatnam

Andhra Pradesh

1 Star

Palamaneru

Andhra Pradesh

1 Star

Sattenapalli

Andhra Pradesh

1 Star

Baramkela (NP)

Chhattisgarh

1 Star

Berla (NP)

Chhattisgarh

1 Star

Chikhalakasa (NP)

Chhattisgarh

1 Star

Katghora (NP)

Chhattisgarh

1 Star

Pakhanjur (NP)

Chhattisgarh

1 Star

Delhi Cantt.

Delhi

1 Star

Bhavnagar

Gujarat

1 Star

Tarsadi

Gujarat

1 Star

Vadodara

Gujarat

1 Star

Visavadar

Gujarat

1 Star

Vyara

Gujarat

1 Star

Rohtak

Haryana

1 Star

Badnawar

Madhya Pradesh

1 Star

Gwalior

Madhya Pradesh

1 Star

Hathod

Madhya Pradesh

1 Star

Khandwa

Madhya Pradesh

1 Star

Maheshwar

Madhya Pradesh

1 Star

Sardarpur

Madhya Pradesh

1 Star

Shahganj

Madhya Pradesh

1 Star

Ahmedanagar

Maharashtra

1 Star

Akola

Maharashtra

1 Star

Anjangaon Surji

Maharashtra

1 Star

Ashta_MH

Maharashtra

1 Star

Ballarpur

Maharashtra

1 Star

Barshi

Maharashtra

1 Star

Bhagur

Maharashtra

1 Star

Daund

Maharashtra

1 Star

Georai

Maharashtra

1 Star

Jamner

Maharashtra

1 Star

Jawhar

Maharashtra

1 Star

Kalyan Dombivali

Maharashtra

1 Star

Khanapur_M

Maharashtra

1 Star

Khapa

Maharashtra

1 Star

Khopoli

Maharashtra

1 Star

Kulgaon-Badlapur

Maharashtra

1 Star

Kurundvad

Maharashtra

1 Star

Mahad

Maharashtra

1 Star

Mahadula

Maharashtra

1 Star

Malkapur_K

Maharashtra

1 Star

Mangalvedhe

Maharashtra

1 Star

Murbad

Maharashtra

1 Star

Nagbhid

Maharashtra

1 Star

Nashik

Maharashtra

1 Star

Paithan

Maharashtra

1 Star

Panvel

Maharashtra

1 Star

Pen

Maharashtra

1 Star

Phulambri

Maharashtra

1 Star

Rajura

Maharashtra

1 Star

Ramtek

Maharashtra

1 Star

Raver

Maharashtra

1 Star

Sailu

Maharashtra

1 Star

Sangamner

Maharashtra

1 Star

Shahada

Maharashtra

1 Star

Shendurjanaghat

Maharashtra

1 Star

Shirpur- Warwade

Maharashtra

1 Star

Uran Islampur

Maharashtra

1 Star

Vaijapur

Maharashtra

1 Star

Varangaon

Maharashtra

1 Star

Vasai Virar

Maharashtra

1 Star

Waduj

Maharashtra

1 Star

Aligarh

Uttar Pradesh

1 Star

Gajraula (NPP)

Uttar Pradesh

1 Star

Ghaziabad

Uttar Pradesh

1 Star

Jhansi

Uttar Pradesh

1 Star

Lucknow

Uttar Pradesh

1 Star

Noida

Uttar Pradesh

1 Star

 

 

Source   pib-

 


एमओएचयूए ने कचरा मुक्त शहरों की स्टार रेटिंग के परिणामों की घोषणा की : 6 शहरों को 5 स्टार, 65 शहरों को 3 स्टार और 70 शहरों को 1 स्टार का दर्जा दिया गया


केंद्रीय आवास और शहरी मामलों के राज्य मंत्री (स्वतंत प्रभार) श्री हरदीप एस पुरी ने कहा कि आकलन वर्ष 2019-2020 के लिए, कुल छह शहरों को 5-स्टार (अंबिकापुर, राजकोट, सूरत, मैसूरु, इंदौर और नवी मुंबई), 65 शहरों को 3-स्टार के रूप में और 70 शहरों को 1-स्टार के रूप में प्रमाणित किया गया है।

कचरा मुक्त शहरों की स्टार रेटिंग के परिणामों की घोषणा करते हुए श्री पुरी ने आज कार्यक्रम में कचरा मुक्त शहरों की स्टार रेटिंग के लिए संशोधित प्रोटोकॉल को भी लॉन्च किया। कचरा मुक्त स्थिति प्राप्त करने के लिए शहरों के तंत्र को संस्थागत रूप देने और स्वच्छता के उच्च स्तर को प्राप्त करने के लिए शहरों को प्रेरित करने को ध्यान में रखते हुए मंत्रालय द्वारा जनवरी 2018 में स्टार रेटिंग प्रोटोकॉल लॉन्च किया गया था। 

  • प्रोटोकॉल को समग्र रूप से तैयार किया गया है, जिसमें शामिल हैं  – नालियों और जल निकायों की सफाई, प्लास्टिक अपशिष्ट प्रबंधन, निर्माण और तोड़ दिए गए भवनों के अपशिष्ट, आदि।  
  • ये घटक कचरा मुक्त शहर की स्थिति  प्राप्त करने के लिए महत्वपूर्ण हैं। इस प्रोटोकॉल का मुख्य जोर एसडब्ल्यूएम पर है, यह स्वच्छता के कुछ न्यूनतम मानकों का भी ध्यान रखता है।

 

 कचरा मुक्त शहरों की स्टार रेटिंग

5 स्टार शहर

 

यूएलबी का नाम

राज्य

अंतिम रेटिंग

अंबिकापुर

छत्तीसगढ़

5 स्टार

राजकोट

गुजरात

5 स्टार

सूरत

गुजरात

5 स्टार

मैसूरू

कर्नाटक

5 स्टार

इंदौर

मध्य प्रदेश

5 स्टार

नवी मुंबई

महाराष्ट्र

5 स्टार

 

3 स्टार शहर

 

यूएलबी का नाम

राज्य

अंतिम रेटिंग

तिरुपति

आंध्र प्रदेश

3 स्टार

विजयवाडा

आंध्र प्रदेश

3 स्टार

चंडीगढ़

चंडीगढ़

3 स्टार

भिलाई नगर

छत्तीसगढ़

3 स्टार

जशपुर नगर  (एम)

छत्तीसगढ़

3 स्टार

नरहरपुर  (एन पी )

छत्तीसगढ़

3 स्टार

पाटन  (एन पी )

छत्तीसगढ़

3 स्टार

रायगढ़

छत्तीसगढ़

3 स्टार

राजनंदगांव

छत्तीसगढ़

3 स्टार

बिलासपुर

छत्तीसगढ़

3 स्टार

सरगांव  (एन पी )

छत्तीसगढ़

3 स्टार

बरसुर  (एन पी )

छत्तीसगढ़

3 स्टार

नयी दिल्ली  (एन डी एम सी)

दिल्ली

3 स्टार

अहमदाबाद

गुजरात

3 स्टार

बगसरा

गुजरात

3 स्टार

गांधीनगर

गुजरात

3 स्टार

जामनगर

गुजरात

3 स्टार

तलाला

गुजरात

3 स्टार

करनाल

हरियाणा

3 स्टार

जमशेदपुर

झारखंड

3 स्टार

भोपाल

मध्य प्रदेश

3 स्टार

बुरहानपुर

मध्य प्रदेश

3 स्टार

छिंदवाड़ा

मध्य प्रदेश

3 स्टार

कंथाफोड़

मध्य प्रदेश

3 स्टार

कटनी 

मध्य प्रदेश

3 स्टार

खारगोन

मध्य प्रदेश

3 स्टार

ओमकारेश्वर

मध्य प्रदेश

3 स्टार

 

पीथमपुर

मध्य प्रदेश

3 स्टार

सिंगरौली

मध्य प्रदेश

3 स्टार

उज्जैन

मध्य प्रदेश

3 स्टार

अम्बरनाथ

महाराष्ट्र

3 स्टार

भिवंडी निजामपुर

महाराष्ट्र

3 स्टार

 ब्रह्मपुरी

महाराष्ट्र

3 स्टार

चंद्रपुर एम

महाराष्ट्र

3 स्टार

 देओलाली प्रवरा

महाराष्ट्र

3 स्टार

धुले

महाराष्ट्र

3 स्टार

गंधिगलाज

महाराष्ट्र

3 स्टार

इन्दापुर

महाराष्ट्र

3 स्टार

जलगांव

महाराष्ट्र

3 स्टार

जालना

महाराष्ट्र

3 स्टार

जेजुरी

महाराष्ट्र

3 स्टार

जुन्नर

महाराष्ट्र

3 स्टार

कागल

महाराष्ट्र

3 स्टार

कर्हद

महाराष्ट्र

3 स्टार

खेद

महाराष्ट्र

3 स्टार

लोनावाला

महाराष्ट्र

3 स्टार

महाबलेश्वर

महाराष्ट्र

3 स्टार

मलकापुर एस  

महाराष्ट्र

3 स्टार

माथेरान

महाराष्ट्र

3 स्टार

माऊदा सी टी

महाराष्ट्र

3 स्टार

मीरा भायंदर

महाराष्ट्र

3 स्टार

मुर्गुद

महाराष्ट्र

3 स्टार

नर्खेद

महाराष्ट्र

3 स्टार

पंचगनी

महाराष्ट्र

3 स्टार

पन्हाला

महाराष्ट्र

3 स्टार

राजापुर

महाराष्ट्र

3 स्टार

रत्नागिरी

महाराष्ट्र

3 स्टार

सस्वाद

महाराष्ट्र

3 स्टार

शिर्डी

महाराष्ट्र

3 स्टार

तास गाँव

महाराष्ट्र

3 स्टार

ठाणे

महाराष्ट्र

3 स्टार

वडगांव

महाराष्ट्र

3 स्टार

वेंगुर्ला

महाराष्ट्र

3 स्टार

वीटा

महाराष्ट्र

3 स्टार

नवांशहर

पंजाब

3 स्टार

 

 

1 स्टार शहर

यूएलबी का नाम

राज्य

अंतिम रेटिंग

चिराला

आंध्र प्रदेश

1 स्टार

जीवीएमसी विशाखापत्तनम  

आंध्र प्रदेश

1 स्टार

पलामानेरू

आंध्र प्रदेश

1 स्टार

सत्तेंपल्ली

आंध्र प्रदेश

1 स्टार

बरमकेला  (एनपी)

छत्तीसगढ़

1 स्टार

बरला  (एनपी)

छत्तीसगढ़

1 स्टार

चिखालाकासा (एनपी)

छत्तीसगढ़

1 स्टार

कटघोरा  (एनपी)

छत्तीसगढ़

1 स्टार

पखांजूर (एनपी)

छत्तीसगढ़

1 स्टार

दिल्ली कैंट

दिल्ली

1 स्टार

भावनगर

गुजरात

1 स्टार

तरसादी

गुजरात

1 स्टार

वड़ोदरा

गुजरात

1 स्टार

विसावदर

गुजरात

1 स्टार

व्यारा

गुजरात

1 स्टार

रोहतक

हरियाणा

1 स्टार

बदनावर

मध्य प्रदेश

1 स्टार

ग्वालियर

मध्य प्रदेश

1 स्टार

हथोड

मध्य प्रदेश

1 स्टार

खण्डवा

मध्य प्रदेश

1 स्टार

महेश्वर

मध्य प्रदेश

1 स्टार

सरदारपुर

मध्य प्रदेश

1 स्टार

शाहगंज

मध्य प्रदेश

1 स्टार

अहमदनगर

महाराष्ट्र

1 स्टार

अकोला

महाराष्ट्र

1 स्टार

अंजनगांव सुर्जी

महाराष्ट्र

1 स्टार

अष्टा एम एच

महाराष्ट्र

1 स्टार

बल्लारपुर

महाराष्ट्र

1 स्टार

बार्शी

महाराष्ट्र

1 स्टार

भगुर

महाराष्ट्र

1 स्टार

दौंड

महाराष्ट्र

1 स्टार

ज्योराइ

महाराष्ट्र

1 स्टार

जामनेर

महाराष्ट्र

1 स्टार

जौहर

महाराष्ट्र

1 स्टार

कल्याण डोम्बीवली

महाराष्ट्र

1 स्टार

खानापुर एम

महाराष्ट्र

1 स्टार

खापा

महाराष्ट्र

1 स्टार

खोपोली

महाराष्ट्र

1 स्टार

कुलगांव – बदलापुर

महाराष्ट्र

1 स्टार

कुरुन्दवद

महाराष्ट्र

1 स्टार

महाद

महाराष्ट्र

1 स्टार

महादुला

महाराष्ट्र

1 स्टार

मल्कापुर के

महाराष्ट्र

1 स्टार

मंगलवेधे

महाराष्ट्र

1 स्टार

मुरबद

महाराष्ट्र

1 स्टार

नागभिड

महाराष्ट्र

1 स्टार

नासिक

महाराष्ट्र

1 स्टार

पैठन

महाराष्ट्र

1 स्टार

पनवेल

महाराष्ट्र

1 स्टार

पेन

महाराष्ट्र

1 स्टार

फुलाम्बरी

महाराष्ट्र

1 स्टार

राजुरा

महाराष्ट्र

1 स्टार

रामटेक

महाराष्ट्र

1 स्टार

रावेर

महाराष्ट्र

1 स्टार

सैलू

महाराष्ट्र

1 स्टार

संगमनेर

महाराष्ट्र

1 स्टार

शहादा

महाराष्ट्र

1 स्टार

शेंदुरजानाघाट

महाराष्ट्र

1 स्टार

शिरपुर – वर्वादे

महाराष्ट्र

1 स्टार

उरण इस्लामपुर

महाराष्ट्र

1 स्टार

वैजापुर

महाराष्ट्र

1 स्टार

वरनगाँव

महाराष्ट्र

1 स्टार

वसई विरार

महाराष्ट्र

1 स्टार

वाडुज

महाराष्ट्र

1 स्टार

अलीगढ

उत्तर प्रदेश

1 स्टार

गजरौला एन पी पी

उत्तर प्रदेश

1 स्टार

गाजियाबाद  

उत्तर प्रदेश

1 स्टार

झांसी

उत्तर प्रदेश

1 स्टार

लखनऊ

उत्तर प्रदेश

1 स्टार

नोएडा

उत्तर प्रदेश

1 स्टार

 

 

स्रोत   pib-

Print Friendly, PDF & Email