1 August , 2 August Current Affairs MCQ 2020

1 August , 2 August Current Affairs MCQ 2020


1. Who among the following leaders was commemorated on his 100th death anniversary on August 1, 2020?

  1. Gopal Krishna Gokhale
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Mahatma Gandhi
  4. Lala Lajpat Rai

Answer : Bal Gangadhar Tilak

2. Who among the following has assumed charge as Air Officer Commanding-in-chief of Western Air Command of Indian Air Force?

  1. Air Marshal VR Chaudhari
  2. Air Marshal VK Sinha
  3. Air Marshal Vinayak Sharma
  4. Air Marshal Surendra Banerjee

Answer : Air Marshal VR Chaudhary

3.Production Linked Incentive Scheme (PLI) scheme targets which among the following sectors?

  1. Electronics sector
  2. Textile sector
  3. Agriculture sector
  4. Banking sector

Answer :Electronics sector

4. August 1 – August 7, 2020” is being celebrated as :

  1. World immunization Week
  2. Week of Solidarity with the Peoples Struggling against Racism and Racial Discrimination
  3. World Interfaith Harmony Week
  4. World Breastfeeding Week

Answer : World Breastfeeding Week

5. Barakah nuclear power station , the Arab world’s first nuclear plant has been started in which country?

  1. Saudi Arabia
  2. United Arab Emirates
  3. Egypt
  4. Qatar

Answer : United Arab Emirates

6. World Lung Cancer Day is observed on which date?

  1. August 1
  2. August 2
  3. August 3
  4. August 4

Answer : August 1

7. First dog that was tested COVID 19 positive died in which city?

  1. Berlin
  2. London
  3. New York
  4. Beijing

Answer : New York

8. Which country after canada has distanced itself from “Punjab Referendum 2020”?

  1. United Kingdom
  2. Germany
  3. USA
  4. France

Answer : United Kingdom

9. Which among the following sets of companies are asked by the Australian government to pay news agencies for their content?

  1. Microsoft and Apple Inc.
  2. Google and Facebook
  3. Amazon and Walmart
  4. Twitter and WeChat

Answer : Google and Facebook

10. Hasmukhbhai Joshi who died recently was the cricket coach of which Ranji team?

  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Saurashtra
  4. Vidarbha

Answer :Saurashtra

11. Alan Parker, who died recently was associated with which industry?

  1. Film
  2. Automobile
  3. Space
  4. Banking

Answer : Film

12. Baghjan Oil Field ,that was seen in news recently, is located in which Indian State?

  1. Assam
  2. Gujarat
  3. Odisha
  4. Maharashtra

Answer : Asaam

13. Who among the following person will chair the committee for National Sports Awards 2020?

  1. Mukundakam Sharma
  2. Abhilash Parasar
  3. K. Subramaniyam
  4. Govardhan Singh Rana

Answer : Mukundakam Sharma

=========================================================

Assignment

1.“Lingaraja Temple” is situated in which state?
2. “Kabini Forest region”, recently where a black Panther was spotted is located in which state?
3. Pre-Monsoon rain is also known as “Bardoli Chherha” in which state?
4. “Roka” is the local name given to the shifting cultivation in which country?
5. “Palamau Tiger Reserve” is located in which state?

Print Friendly, PDF & Email