3 August , 4 August Current Affairs MCQ 2020


1.Ramayana Ballet is the most spectacular dance-drama troupe of which country?

  1. Cambodia
  2. Indonesia
  3. Sri Lanka
  4. Nepal

Answer :Indonesia

2. Ministry of MSME launched “Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission”. Who among the following is the Union Minister for MSME?

  1. Ram Vilas Paswan
  2. Piyush Goyal
  3. D.V. Sadanand Gowda
  4. Nitin Gadkari

Answer : Nitin Gadkari

3. The Institute of Nano Science & Technology (INST) developed nanorods to provide a low-cost alternative nonsurgical treatment of which disease?

  1. Hernia
  2. Clubfoot
  3. Cataract
  4. Urinary outflow obstruction

Answer : Cataract

4. World Sanskrit Day is celebrated on which date?

  1. August 1
  2. August 2
  3. August 3
  4. August 4

Answer : August 3

5. How many Women entrepreneurs were awarded by Women Entrepreneurship and Empowerment (WEE) cohort?

  1. 08
  2. 11 
  3. 15
  4. 20

Answer : 11

6. Swachh Bharat Mission (Rural) that has moved towards its second phase, called ODF-Plus will continue till ____?

  1. 2021-22
  2. 2022-23
  3. 2023-24
  4. 2024-25

Answer : 2024-25

7. Samajwadi Party leader Amar Singh, who passed away recently was a sitting Rajya Sabha MP from which state?

  1. Assam
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttarakhand

Answer : Uttar Pradesh

8. Which among the following railways ran first-ever Vyapar Mala Express train?

  1. Nothern Railways 
  2. Western Railways
  3. Southern Railways
  4. Eastern Railways

Answer : Nothern Railways

9. Kamal Rani who died battling COVID19 was the Technical Education Minister in the cabinet of which state government?

  1. Uttar Pradesh 
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Punjab

Answer : Uttar Pradesh

10. Which state celebrated Aadi Perukku (Aadi monsoon festival)?

  1. Assam
  2. Karnataka
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu

Answer: Tamil Nadu

11. Who among the following F1 racing drivers won British Grand Prix ?

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Lando Norris
  4. Daniel Ricciardo

Answer : Lewis Hamilton

12. Which among the following countries is the latest to suspend its extradition treaty with Hong-Kong?

  1. Germany
  2. The USA
  3. Australia
  4. New Zealand

Answer : Germany

13. With adding three more States —Manipur, Nagaland and Uttarakhand
— and the Union Territory of Jammu and Kashmir, One Nation, One Ration Card scheme is available in how many states?

  1. 16
  2. 20
  3. 23
  4. 24

Answer: 24

14. With adding three more States —Manipur, Nagaland and Uttarakhand
— and the Union Territory of Jammu and Kashmir, One Nation, One Ration Card scheme is available in how many states?

  1. 16
  2. 20
  3. 23
  4. 24

Answer : The United Kingdom

 

==================================

Assignment

Rishi Sunak is the Finance Minister of which country?
Vijay Singh, a professional golfer plays for which country?
Neer-Mahal is located in which state?
 Albert Hall Museum is situated in which Indian city?
Who is the incumbent chairman of National Green Tribunal (NGT)?

Print Friendly, PDF & Email