5 August , 6 August Current Affairs MCQ 2020


1. Which country witnessed its Parliamentary elections on August 5?

a. Nepal
b. Japan
c. Sri Lanka
d. Bangladesh

Answer : Sri Lanka

2. The Galápagos Islands that were in news recently are a part of which country?

a. Ecuador
b. Indonesia
c. Malaysia
d. Russia

Answer :Ecuador

3. Which country officially commissioned its own BeiDou Navigation Satellite System constellation?

a. Japan
b. South Korea
c. Vietnam
d. China

Answer : China

4. Shivajirao Patil Nilangekar who died recently was the former Chief Minister of which state?

a. Rajasthan
b. Maharashtra
c. Gujarat
d. Madhya Pradesh

Answer : Maharashtra

5. Which capital city is rocked by ammonium nitrate explosion that killed at least 80 people?

a. Damascus
b. Beirut
c. Ankara
d. Cairo

Answer :Beirut

6. Which ministry launched the National Cooperative Development Corporation’s YouTube channel, ‘Sahakar Cooptube NCDC India‘?

a. Ministry of Corporate Affairs
b. Ministry of Agriculture
c. Ministry of Home Affairs
d. Ministry of AYUSH

Answer : Ministry of Corporate Affairs

7. Ebrahim Alkazi who died recently was the former director of which organization?

a. National School of Drama
b. Lalit Kala Akademi
c. Sangeet Natak Academy
d. National Archives of India

Answer : National School of Drama

8. What does ‘I’ stand for in eVIN?

a. Intelligence
b. Intermediate
c. International
d. Interaction

Answer : Intelligence

9. Jaideep Bhatnagar is the new Director General of which organization?

a. Prasar Bharti
b. Film and Television Institute of India
c. Press Council of India
d. All India Radio

Answer : All India Radio

10. In which state 112 died after consuming spurious liquor?

a. Punjab
b. Uttarakhand
c. Uttar Pradesh
d. Tamil Nadu

Answer : Punjab

11. Nobel Laureate John Hume who died recently was a prominent politician of which country/region?

a. The USA
b. Crimea
c. Northern Ireland
d. Republic of Ireland

Answer : Northern Ireland

12. Union Minister of Education Ramesh Pokhriyal Nishank laid the foundation stone of Indian Institute of Management (IIM) at Dhaula Kuan in Sirmour district of which state?

a. Uttarakhand
b. Himachal Pradesh
c. Chattishgarh
d. Jharkhand

Answer : Himachal Pradesh

13. Under the Swadesh Darshan Scheme, tourism minister Prahlad Singh Patel virtually inaugurated world class Thenzawl Golf Resort project in which state?

a. Mizoram
b. Meghalaya
c. Nagaland
d. Manipur

Answer : Mizoram

14. Kushak Bakula Rinpoche Airport is located in which state?

a. Leh
b. Srinagar
c. The USA
d. France

Answer : Leh

15. How many start-ups will be funded by the central government with twelve crore rupees to promote agri firms in the current financial year?

a. 105
b. 112
c. 122
d. 152

Answer : 112

16. Which among the following pairs is/are correctly matched?

Wadhawan brothers – accused in Yes Bank Scam
Kothari brothers – kar seva in Ayodhya

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 & 2
d. None of the above

Answer : Both 1 & 2

Which Bank has approved a three million US dollar grant to India from its Asia Pacific Disaster Response Fund (APDRF).

a. Asian Development Bank (ADB)
b. New Development Bank (NDB)
c. World Bank (WB)
d. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB

Answer : Asian Development Bank (ADB)

 

Print Friendly, PDF & Email