8 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. Parts of which among the following indian places was included in Pakistan’s new political map?

Junagadh
Akshai Chin
Shaksgam
Nathu La

Answer : Junagadh

2. National Handloom Day falls on which date?

August 7
August 8
August 9
August 10

Answer : August 7

3. Shyamal Chakraborty who recently died of corona virus was the veteran leader of which party?

BJP
CPI (M)
TMC
BSP

Answer :CPI (M)

4. Smart India Hackathon, SIH, 2020 in which Defence Institute of Advanced Technology, DIAT, has bagged 1st prize was held in which state?

Uttar Pradesh
Karnataka
Andhra Pradesh
Tamil Nadu

Answer : Uttar Pradesh

5. Nityanand Rai who inaugurated the first webinar series on “Hydro-Meteorological Hazards Risk Reduction” is the Minister of State for which ministry?

Defence
Home Affairs
Culture
External Affairs

Answer : Home Affairs

6. India extended Line of Credit worth 18 million US dollars to which country for the expansion of fishing facilities?

Vietnam
Malaysia
Bangladesh
Maldives

Answer : Maldives

7. Which among the following central minister flagged off “Medicine Van” for flood victims of Bihar?

Arjun Munda
Nitin Gadkari
Piyush Goyal
Amit Shah

Answer : Arjun Munda

8.eSanjeevani is the national health tele-consultation service launched by which state?

Haryana
Assam
Tamil Nadu
Manipur

Answer : Tamil Nadu

9. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) suspended the title sponsorship deal with Chinese mobile phone company Vivo for the upcoming edition of the IPL. VIVO had won the IPL title sponsorship for five years from ________?

2016-20
2017-21
2018-22
2019-23

Answer : 2018-22

10. Women’s World Team Squash Championship 2020 will be played in which city?

Beijing
New Delhi
New York
Kuala Lumpur

Answer : Kuala Lumpur

11. Which one of the following companies launched SN5 Starship, the world’s most powerful launch vehicle” with an ability to carry over 100 metric tonnes to the Earth’s orbit?

Blue Origin
SpaceX
Orbital Sciences
Virgin Galactic

Answer : SpaceX

12. Who wrote the book named “Vishesh: Code to Win“?

Shashi Tharoor
Ruskin Bond
Rakesh Sinha
Nirupama Yadav

Answer : Nirupama Yadav

13. To boost cotton exports, the Cotton Corporation of India (CCI) will also set up its own warehouse in which country?

Nepal
Cambodia
Malaysia
Vietnam

Answer : Vietnam

14. To suggest ways for the development of international retail business, International Financial Services Centres Authority (IFSCA) has set up a committee headed by ______?

Aman Dinkar
Vishwanath Sah
Amit Binjola
Pradip Shah

Answer : Pradip Shah

15. A disease called Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome (SFTS), caused by a tick-borne virus has re-emerged in which country?

China
Russia
Mongolia
Kenya

Answer : China

16. Which among the following states ranked top in terms of performance in Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)-II?

Gujarat
Odisha
Himachal pradesh
Madhya Pradesh

Answer: Himachal pradesh

17. Footballer Benedikt Howedes who has decided to hang up his boots at 32 belongs to which country?

France
Belgium
Germany
Ireland

Answer : Germany

18. The central government is set to launch a NCR for COVID-19. NCR stands for what?

National Clinical Registry
National Calamity Reports
National Covid Registry
New Clinical Registry

Answer : National Clinical Registry

19.Name the Indian state which approved 5% Reservation in Judicial Service for More Backward Classes(MBC)?

Rajasthan
Gujarat
Uttar Pradesh
Jharkhand

Answer : Rajasthan

20. Which pair among the following returned from the International Space Station (ISS) at NASA’s SpaceX Demo-2 test flight?

Bob Behnken, Doug Hurley
Alain Aspect, David Baltimore
Allen Bard, Craig Mello
Dennis Bray, Gordon Moore

Answer : Bob Behnken, Doug Hurley

 

——————————————————————————

Previous Assignment Asnwers

Name the world’s largest Hydroelectric project? – Three Gorges Dam on river Yangtze (China)

In which year was India’s first national academy of arts Sangeet Natak Akademi created? – 31 May,1952 (Inaugurated in 1953)

What is capital of Azerbaijan? – Baku (Currency is Manat)

The disease ‘Hypokalemia’ refers to low amount of which element in Human blood? – Potassium (K)

The famous ‘Madhubani’ painting originated in which state of India? – Bihar (Mithila region)

=================================================

Assignment

Which country was the first to implement GST?

Which country was the first to introduce paper currency?

What is the name of spacecraft that first landed on moon?

What is the name of the spaceflight that first landed humans on the Moon.

Which country was the first to use the metric system of measurement?

 

Print Friendly, PDF & Email