9 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


 

1. Prime Minister Narendra Modi dedicated the submarine Optical Fibre Cable (OFC) that connects Chennai with which city/island?

  1. Port Blair
  2. Kavaratti
  3. Agatti
  4. Garacharma

Answer : Port Blair

2. Who inaugurated Rashtriya Swachhata Kendra in Delhi?

  1. Arvind Kejriwal
  2. Manish Sisodia
  3. Narendra Modi
  4. Ravi Shankar Prasad

Answer : Narendra Modi

3. PM Modi launched financing facility of what amount (in Rs.) under Agriculture Infrastructure Fund?

  1. 1 lakh crore
  2. 2 lakh crore
  3. 3 lakh crore
  4. 4 lakh crore

Answer : 1 lakh crore

4. 78th anniversary of which one of the following event was celebrated on 8th August, 2020?

  1. Non-Cooperation Movement
  2. Quit India Movement
  3. Champaran Satyagraha
  4. Civil Disobedience Movement

Answer : Quit India Movement

5. Dr. Pradeep Kumar Joshi took oath as Chairman of which commission?

  1. Union Public Service Commission
  2. National Human Rights Commission
  3. Nation Commission of Scheduled Castes
  4. National Commisson of Backward Classes

Answer : Union Public Service Commission

6. Kushinagar airport is located in which state?

  1. Bihar
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Gujarat

Answer : Uttar Pradesh

7. The RBI raised the Loan to value ratio against gold from current 75 percent to what percent to mitigate Covid 19 impact on households?

80
90
92
95

Answer : 90

8. Mahila Evam Kishori Samman Yojana & Mukhya Mantri Doodh Uphar Yojana for state’s girls & women is launched by which Indian state?

  1. Haryana
  2. Assam
  3. Tamil Nadu
  4. Manipur 

Answer : Haryana

9. As per a report by Asian Development Bank (ADB), Global remittances may lose how much amount in 2020?

  1. $90.5 billion
  2. $108.6 billion
  3. $101.8 billion
  4. $121.4 billion

Answer : $108.6 billion

10. Which bank partnered with Bharti AXA General Insurance to offer “Smart Plan Shop Package Policy“?

  1. Canara Bank
  2. Union Bank of India
  3. Bandhan Bank
  4. Airtel Payement Bank

Answer : Airtel Payement Bank

11. Two villages of which among the following states have been recognised by UNESO for Tsunami readiness ?

  1. Odisha
  2. Chattishgarh
  3. Tamil Nadu
  4. Gujarat

Answer : Odisha

12. India’s first mobile RT-PCR COVID lab was inaugurated in which state?

  1. Assam
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. Tamil Nadu

Answer : Karnataka

13. Which state is set to develop India’s first Snow Leopard Conservation Centre in Uttarkashi forests?

  1. Uttarakhand
  2. Uttar Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Rajasthan

Answer : Uttarakhand

14. Who among the following cricketers are appointed as the Global Brand Ambassadors of Win Trade Fantasy (WTF) Sports?

  1. Harmanpreet Kaur and Suresh Raina
  2. Mithali Raj and Virat Kohli
  3. Pooja Yadav and Rohit Sharma
  4. MS Dhoni and KL Rahul

Answer : Harmanpreet Kaur and Suresh Raina

15. How many digits are there in Parivar Pehchan Patra (PPP) that is launched by Haryana?

  1. 05
  2. 08
  3. 12
  4. 16

Answer : 08

16. Serum Institute of India is located in which city?

  1. Pune
  2. Kolkata
  3. Dehradun
  4. New Delhi

Answer : Pune

17. Nearby Share file sharing platform for Android smartphones has been launched by which company?

  1. Google
  2. Facebook
  3. Amazon
  4. Microsoft

Answer : Google

18. Which country has conducted the test flight of LGM-30G Minuteman III missile?

  1. Iran
  2. North Korea
  3. Russia
  4. United States

Answer : United States

===========================================================================================================

Previous Assignment Asnwers

Which country was the first to implement GST? – France

Which country was the first to introduce paper currency? – China

What is the name of spacecraft that first landed on moon? – Luna 1

What is the name of the spaceflight that first landed humans on the Moon? – Apollo11

Which country was the first to use the metric system of measurement? – France

 

=====================================
Assignment
=====================================

“Aapka Bhala, Sabki Bhalai“ is the tagline of which bank?

Where is the headquarters of UCO Bank?

What is the full form of SLR in banking terminology?

Reserve Bank of India was formed in which year?

What is the currency of Lebanon?

 

 

Print Friendly, PDF & Email