10 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. Depsang Plains are located on the border of which State/UT?

  1. Ladakh
  2. Sikkim
  3. Arunachal pradesh
  4. Jammu & kashmir

Answer : Ladakh

2. Boeing 737 aircraft, Flight IX 1134 which has crashed at Calicut (Karipur) airport was repatriating Indians stranded by coronavirus crisis from which city?

  1. Dubai
  2. Doha
  3. Jeddah
  4. Riyadh

Answer : Dubai

3. “International Day of the World’s Indigenous Peoples” or “World Tribal Day” is observed on which day?

  1. August 7
  2. August 8
  3. August 9
  4. August 10

Answer : August 9

  1. August 7
  2. August 8
  3. August 9
  4. August 10

5. Which of the following discoms has launched a replacement scheme for its consumers to have energy-saving air conditioners and fans for substantial discount ?

  1. UPCL
  2. BSES
  3. PSPCL
  4. DVVNL

Answer : BSES

6. Rockefeller Foundation has selected Naandi Foundation as one of the ‘Top 10 Visionaries’ in the world for the Food Vision 2050 Prize. This foundation is which city?

  1. Bengaluru
  2. Hyderabad
  3. Chennai
  4. Pune

7. Which political party in Sri Lanka obtained a majority in recently concluded parliamentary elections?

  1. Sri Lanka People’s Party (SLPP) 
  2. Samagi Jana Balavegaya 
  3. United National Party (UNP)
  4. Tamil National People’s Front

Answer : Sri Lanka People’s Party (SLPP)

8. Which among the following countries will host Men’s T20 Cricket World Cup in 2021?

  1. India
  2. Australia
  3. New Zealand
  4. England

Answer : India

9. Which week is transformed in a campaign called — ‘Gandagi Mukt Bharat’ by the PM Narendra Modi?

  1. August 8 – 15
  2. August 9 – 16
  3. August 10 – 17
  4. August 11 – 18

Answer : August 8 – 15

10. Which Chief Minister has been ranked as the best performing chief minister in India, according to India Today-Karvy Insights Mood of the Nation (MOTN) survey?

  1.  Yogi Adityanath
  2. Arvind Kejriwal
  3. YS Jagan Mohan Reddy
  4. Trivendra Singh Rawat

Answer : Yogi Adityanath

11. Which country has decided not to renew oil supply pact with Pakistan after the latter had threatened to split the Organization of Islamic Cooperation?

  1. Saudi Arabia
  2. Qatar
  3. Iran
  4. USA

Answer : Saudi Arabia

12. Which of the following social media giants launched a Tik-Tok rival called Instagram Reels?

  1. Twitter
  2. Facebook
  3. WeChat.
  4. Youtube

Answer : Facebook

13. According to a new forecast by International Data Corporation (IDC), worldwide revenues for the Artificial Intelligence (AI) market are expected to reach what amount in the year 2020?

  1. $156.5 billion 
  2. $166.1 billion 
  3. $186.4 billion 
  4. $196.5 billion

Answer : $156.5 billion

14. Who launched an ‘Innovation Hub’ for financial sector in India?

  1. RBI
  2. SBI
  3. ICICI
  4. HDFC

Answer :RBI

15. Which among the following countries has banned TikTok and WeChat?

  1. United States
  2. France
  3. Russia
  4. Australia

Answer : United States

16. Ending of colonial-era khalasi system or ‘bungalow peons’ is announced by _____?

  1. Indian Railways
  2. Indian Aviation Industry
  3. Indian Air Force
  4. Indian Naval Force

Answer : Indian Railways

17. Which Indian railway Zone operated two freight trains named as ‘Super Anaconda’ and ‘Sesh Naag‘?

  1. South East Central Railway
  2. North Central railway
  3. East Central railway
  4. Southern Railway

Answer : South East Central Railway

18. India has banned import of how many defense items to boost ‘self-reliance‘?

  1. 101
  2. 125
  3. 130
  4. 140

Answer : 101

19. Which of the following organization has launched virtual office network to spearhead Tribal Socio-Economic development?

  1. TRIFED
  2. NABARD
  3. NAFED
  4. RBI

Answer : TRIFED

 

 

Print Friendly, PDF & Email