11 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. The coast of which country is witnessing an oil spill from a Japanese vessel MV Wakashi?

  1. Maldives
  2. Mauritius
  3. Myanmar
  4. Malaysia

Answer : Mauritius

2. Which Indian Institute of Technology announced introduction of a full semester course under the interdisciplinary stream on biomimicry?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Madras
  3. IIT Kanpur
  4. IIT Bombay

Answer: IIT Madras

3. Which IIT has developed indigenous seed balls named BEEG (Bio -compost Enriched Eco-friendly Globule)?

  1. IIT Madras
  2. IIT Delhi
  3. IIT Kanpur
  4. IIT Bombay

Answer: IIT Kanpur

4.  Alexander Lukashenko is the President of which country?

  1. Ethopia
  2. Mongolia
  3. Venezuela
  4. Belarus

Answer: Belarus

5. India’s second National Institute of Virology to be set in which state?

  1. Assam
  2. Uttar Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Punjab

Answer: Punjab

6.Sinabung volcano that erupted recently lies in which country?

  1. Brazil
  2. Argentina
  3. Egypt
  4. Indonesia

Answer: Indonesia

7. Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat launched the Swachh Bharat Mission Academy by dialling the designated IVR toll-free number. What is the full form of IVR?

  1. Interactive voice response
  2. Inner voice response
  3. International voice response
  4. Intellectual voice response

Answer: Interactive voice response

 

8. What is “Sputnik V”?

  1. Satellite
  2. Vaccine
  3. Missile
  4. Asteroid

Answer: Vaccine

9. Which party has launched “Rozgar Do (provide employment)” campaign?

  1. Shiv Sena
  2. All IndiaTrinamool Congress
  3. Bahujan Samaj Party
  4. Indian National Congress

Answer: Indian National Congress

10. Who among the following released a book chronicling three years of Vice President, M. Venkaiah Naidu in office, titled ‘Connecting, Communicating, Changing.‘

  1. Rajnath Singh
  2. Prakash Javdekar
  3. Narendra Modi
  4. Ram Nath Kovind

Answer: Rajnath Singh

11. International Youth Day is celebrated every year on which day?

  1. 11 August
  2. 12 August
  3. 13 August
  4. 14 August

Answer: 12 August

12. The Wanamaker Trophy-PGA Championship is related to which game?

  1. Golf
  2. Chess
  3. Rowing
  4. Table Tennis

Answer: Golf

13. A trans-shipment port at Great Nicobar will be developed at an estimated expenditure of what amount?

  1. Rs 50,000 crore
  2. Rs 40,000 crore
  3. Rs 15,000 crore
  4. Rs 10,000 crore  

Answer: Rs 10,000 crore  

14. Hassan Diab who has announced his government’s resignation was the Prime Minister of which country? 

  1. Syria
  2. Lebanon
  3. Jordan
  4. Slovenia

Answer: Lebanon

15. Which central minister virtually launched the Krishi Megh (National Agricultural Research and Education System – Cloud Infrastructure and Services)?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Prakash Javdekar
  3. Smriti Irani
  4. Narendra Singh Tomar

Answer: Narendra Singh Tomar

16. How many “Tribal Freedom Fighters’ Museums are being developed by the Tribal Ministry to commemorate the contributions of the tribal people in India to the freedom struggle?

  1. 05
  2. 07
  3. 09
  4. 13

 

 

Answer: 09

17. World Elephant Day falls on which day?

  1. August 10
  2. August 11
  3. August 12
  4. August 13

Answer: August 12

18. James ‘Kamala’ Harris’ who died recently was associated with which professional sport?

  1. Wrestling
  2. Cricket
  3. Motor racing
  4. Golf

Answer: Wrestling

 

 

Print Friendly, PDF & Email