12 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. Sadhna Pass is located in which State/UT?

  1. Sikkim
  2. Uttarakhand
  3. Jammu & Kashmir
  4. Ladakh

Answer : Jammu & Kashmir

2. Which country shared AI-based technology, high-end equipment with AIIMS to help combat COVID-19?

  1. Israel
  2. South Korea
  3. United States
  4. France

Answer : Israel

3. Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has set up a centre equipped with deep learning software and cloud computing infrastructure?

  1. Chennai
  2. Noida
  3. Gurugram
  4. Hyderabad

Answer : Hyderabad

4. Which state government announced that a minimum sum of Rs 830 per month would be deposited in the bank account of a woman member of a poor family under its ”Orunodoi” scheme?

  1. Assam
  2. Manipur
  3. Nagaland
  4. Mizoram

Answer : Assam

5. G.K. Menon who died recently was associated with which profession?

  1. Novelist
  2. Sports Journalist
  3. Ex-Indian Ambassador
  4. Scientist

Answer : Sports Journalist

6. What is the rank of Reliance Industries into into the world’s top 100 companies on the Fortune Global 500 list?

  1. 88th
  2. 96th
  3. 98th
  4. 104th

Answer : 96th

7. Who among the following chairs Defence Acquisition Council(DAC)?

  1. Defence Minister
  2. Prime Minister
  3. Defence Secretary
  4. Minister of State, Defence

Answer : Defence Minister

8. Who among the following launched the platform for “Transparent Taxation – Honoring the Honest” 

  1. Narendra Modi
  2. Nirmala Sitharaman
  3. Anurag Thakur
  4. Ram Nath Kovind

Answer : Narendra Modi

9. How many police personnel were awarded the “Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation” for the year 2020?

  1. 110
  2. 121
  3. 140
  4. 165

Answer : 121

10. Which among the following ministers unveiled Microwave device ‘Atulya’ to disintegrate novel Coronavirus?

  1. Nitin Gadkari
  2. Prakash Javdekar
  3. Arjun Munda
  4. Ravi Shankar Prasad

Answer : Nitin Gadkari

11. Which Bank extends USD 250 million line of credit for improving power supply to Mozambique?

  1. Reserve Bank of India
  2. State Bank of India
  3. EXIM Bank
  4. Union Bank of India

Answer : EXIM Bank

12. Who authoured “Amazing Ayodhya” – A new book to tell the history of Ayodhya?

  1. Anita Desai
  2. Arundhati Roy
  3. Jumpa Lahiri
  4. Neena Rai

Answer : Neena Rai

13. LIC acquired what per cent shareholding in Yes bank by purchasing shares from the open market?

  1. 4.98%
  2. 5.62%
  3. 2.23%
  4. 9.52% 

Answer : 4.98%

14. Which IIT collaborated with Imperial College London to develop nanoparticle metagrid for boosting LED performance?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Kanpur
  3. IIT Guwahati
  4. IIT Roorkee

Answer : IIT Guwahati

15.  Which airport launched AIR SUVIDHA, a first-of-its-kind facility making international arrival a hassle-free experience for inbound travelers amid the COVID19 pandemic.  

  1. Delhi
  2. Chennai
  3. Bangaluru
  4. Uttarakhand

Answer : Delhi

16. Which e-commerce marketplace has signed a memorandum of understanding (MoU) with the One District, One Product (ODOP) scheme of the Uttar Pradesh government to bring artisans, weavers and craftsmen into mainstream business?

  1. Amazon
  2. Flipkart
  3. Snapdeal
  4. Shopclues

Answer : Flipkart

17. Name the first to have female icons on traffic signal?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Kanpur
  4. Dehradun

Answer : Mumbai

18. Jagdalpur that has become India’s first municipal corporation to provide forestland right certificates to people of urban area located in which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Uttar Pradesh
  3. Chattishgarh
  4. Rajasthan

Answer : Chattishgarh

 

 

Print Friendly, PDF & Email