17 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. At present which National Park is the only abode of the Asiatic lion?

  1. Gir National Park
  2. Kaziranga National Park
  3. Rajaji National Park
  4. Bandipur National Park

Answer : Gir National Park

2. Project Gangetic Dolphin” will have time duration of how many years?

  1. 04
  2. 06  
  3. 10
  4. 12

Answer : 10

3. Chetan Pratap Singh Chauhan who died of COVID 19 recently was Minister of Sainik Welfare, Home Guards, and Civil Security in which state?

  1. Rajasthan
  2. Haryana
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer : Uttar Pradesh

4. Gwalior-Chambal Expressway in Madhya Pradesh to be named after which leader?

  1. Atal Bihari Vajpayee
  2. Sardar Patel
  3. Dr. APJ Abdul Kalam
  4. Shyama Prasad Mukherjee 

Answer : Atal Bihari Vajpayee

5. Union Minister of Youth and Sports Kiren Rijiju launched a nation-wide initiative of Fit India Youth Clubs on which date?

  1. August 13
  2. August 14
  3. August 15
  4. August 16

Answer : August 15

6. How many border and coastal districts will be covered under major expansion of National Cadet Corps ( NCC)?

  1. 132
  2. 144
  3. 173
  4. 200

Answer : 173

7. The National Digital Health Mission (NDHM) has been rolled out on a pilot mode in how many Union territories?

  1. 04
  2. 05
  3. 06
  4. 08

Answer : 06

8. Patriots’ day is observed annually on August 13 in which state?

  1. Manipur
  2. Mizoram
  3. Sikkim
  4. West Bengal

Answer : Manipur

9. Which one of the following banks rolls out “KCC (Kisan Credit Card) Review option” for Farmers?

  1. State Bank of India
  2. Punab National Bank
  3. Syndicate Bank
  4. HDFC Bank

Answer : State Bank of India

10. Which Bank has launched a ‘Shaurya KGC Card’ for the armed forces?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. Union Bank of India
  4. IDBI Bank

Answer : HDFC Bank

11. Which bank launched a campaign named ‘DIGITAL APNAYEN’  to encourage customers to use digital banking channels?

  1. PNB
  2. SBI
  3. HDFC
  4. ICICI

Answer : PNB

12. India aims to have zero road fatalities by which year?

  1. 2025
  2. 2027
  3. 2030
  4. 2045

Answer : 2030

13. Diplomat Vikram Kumar Doraiswami appointed High Commissioner of India to which country?

  1. Pakistan
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. Myanmar

Answer : Bangladesh

14. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of GoAir.

  1. Kaushik Khona
  2. Vinay Dube
  3. Leslie Thng
  4. Ajay Singh

Answer : Kaushik Khona

15. Who has authored the book “Full Spectrum: India’s Wars, 1972-2020“?

  1. Arjun Subramaniam
  2. Finance
  3. Education
  4. Health

Answer : Arjun Subramaniam

16. Who among the following has been appointed as Brand Ambassador of eBikeGO?

  1. Rohit Sharma
  2. Virat Kohli
  3. Suresh Raina
  4. Harbhajan Singh

Answer : Harbhajan Singh

17. Which edtech startup announced the appointment of actor Kartik Aaryan as its brand ambassador?

  1. Testbook
  2. Gradeup
  3. Doubtnut
  4. Vedantu

Answer : Gradeup

Print Friendly, PDF & Email