18 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. Which Union Territory celebrated its 59th anniversary of the “De-Jure” day on 16th August?

  1. Lakshadeep
  2. Chandigarh
  3. Jammu & Kashmir
  4. Puducherry

Answer : Puducherry

2. Legendary Indian classical vocalist Pandit Jasraj who passed away recently belonged to which gharana?
 

  1. Kirana
  2. Bhendibazar
  3. Sahaswan
  4. Mewati 

Answer : Mewati 

3. Indian Railways’ North East Frontier Railway zone has constructed the world’s tallest pier bridge in which state?

  1. Nagaland
  2. Manipur
  3. Meghalaya
  4. Mizoram

Answer : Mizoram

4. 6 lakh villages will get optical fiber internet in how many days?

  1. 530
  2. 660
  3. 852
  4. 1000

Answer : 1000

5. Who among the following racing drivers won spanish grand prix title?

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Valtteri Bottas
  4. Lance Stroll

Answer : Lewis Hamilton

6. Which among the following tennis players won Prague Open title?

  1. Simona Halep
  2. Elise Mertens
  3. Serena Williams
  4. Naomi Osaka

Answer : Simona Halep

7. Who inaugurated the e-portal on tribal health and nutrition named ‘Swasthya‘?

  1. Arjun Munda
  2. Nitin Gadkari
  3. Ram Nath Kovind
  4. Ravi Shankar Prasad

Answer : Arjun Munda

8. What is the name of the new method developed by researchers at the Yale School of Public Health for testing people suspected of SARS-CoV-2 infection?

  1. SalivaFast
  2. SalivaMinute
  3. SalivaDirect
  4. SalivaCov

Answer : SalivaDirect

9. The Defence Ministry to purchase 106 basic trainer aircraft — HTT-40 from which aircraft manufacturing company?

  1. Hindustan Aeronautics Limited
  2. Lockheed Martin
  3. Dassault Aviation
  4. BAE Systems

Answer : Hindustan Aeronautics Limited

10.  Gulhifalhu Port, that was in news recently is located in which island nation?

  1. Maldives
  2. Singapore
  3. Sri Lanka
  4. Mauritius

Answer : Maldives

11. AIM iCREST – an Incubator Capabilities enhancement program for a Robust Ecosystem focused on creating high performing Startups was launched by ____?

  1. NITI Ayog
  2. IIT Delhi
  3. Amazon
  4. RBI

Answer : NITI Ayog

12. Rakesh Asthana has been appointed as the Director General of the which force?

  1. Border Security Force (BSF)
  2. National Security Force (NSG)
  3. Sashastra Seema Bal (SSB)
  4. Central Industrial Security Force (CISF)

Answer : Border Security Force (BSF)

13.”One Sun, One World, One Grid” (OSOWOG) will connect how many countries through a common grid that will be used to transfer solar power?

  1. 120
  2. 140
  3. 155
  4. 160

Answer : 140

14. NTPC Ltd has developed an infrastructure at which thermal Power station  to transport fly ash in bulk to cement plants, located at distance, at a cheaper cost?

  1. Talcher Thermal Power Station
  2. Rihand Thermal Power Station
  3. Singrauli Super Thermal Power Station
  4. Sipat Thermal Power Plant

Answer : Rihand Thermal Power Station

15. As per Barclays investment bank, what is the estimated GDP growth rate of India for the fiscal year 2020-21?

  1. 3.2%
  2. 5%
  3. 6%
  4. 9%

Answer : 6%

16. Mohamed Ould Bilal has been appointed as the new Prime Minister of which country?

  1. Mauritania
  2. East Timor
  3. Portugal
  4. Luxembourg

Answer : Mauritania

17. Gangadhar Meher Lift Canal System got approval from which state?

  1. Haryana
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Uttarakhand

Answer : Odisha

Print Friendly, PDF & Email