20 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. Ashok Lavasa has resigned from which constitutional body?

  1. Election Commission of India
  2. Finance Commission
  3. Union Public Service Commission
  4. National Commission for SCs

Answer : Election Commission of India

2. As per the finding of National Cancer Registry Programme Report 2020, Cancer cases in India is likely to increase of what per cent by 2025?
  

  1. 08%
  2. 12%
  3. 15%
  4. 21 %

Answer : 12%

3. Sri Chamarajendra Zoological Garden is situated in which city?

  1. Mysuru
  2. Chennai
  3. Vijayawada
  4. Thrissur

Answer : Mysuru

4. Uttar Pradesh’s largest defense corridor will be set up in which district?

  1. Aligarh
  2. Mirzapur
  3. Saharanpur
  4. Moradabad

Answer : Aligarh

5.“Dhanvantri Rath” will provide Covid and non-Covid essential healthcare services to the police personnel of which State/UT?

  1. Delhi
  2. Chandigarh
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Answer : Delhi

6. Nagisetty Usha is associated with which of the following sports?

  1. Table Tennis
  2. Boxing
  3. Squash
  4. Badminton

Answer : Boxing

7. For what sponsorship amount (Rs.) has Dream11 acquired the title sponsorship of the 2020 Indian Premier League (IPL)?

  1. 101 crore
  2. 222 crore
  3. 410 crore
  4. 555 crore

Answer : 222 crore

8. Papum Reserve Forest (RF) is located in which state?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Karnataka
  3. Jharkhand
  4. Andhra Pradesh

Answer : Arunachal Pradesh

9. Who inaugurated a Thalassemia Screening and Counselling Centre at Indian Red Cross Society’s National Headquarters (IRCS NHQ) Blood Bank in New Delhi?

  1. Manish Sisodia
  2. Narendra Modi
  3. Arvind Kejriwal
  4. Harsha Vardhan

Answer : Harsha Vardhan

10. Satya Pal Malik is appointed the governor of which north east state?

  1. Assam
  2. Meghalaya
  3. Manipur
  4. Mizoram

Answer : Meghalaya

11. Skyroot Aerospace which successfully test-fired its upper stage rocket engine named ‘Raman’ is headquartered in which city?

  1. Bengaluru
  2. Chennai
  3. Pune
  4. Hyderabad

Answer : Hyderabad

12. Who released “Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA) 2020”?

  1. Ram Nath Kovind
  2. Venkaiah Naidu
  3. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
  4. Rajiv Kumar

Answer : Venkaiah Naidu

13. Marine Products Export Development Authority (MPEDA) which has opened a quality control laboratory for sea food export is located in which city?

  1. Rajahmundry
  2. Kozhikode
  3. Ahmedabad
  4. Kochi

Answer : Kochi

14. What is “Ninja”?

  1. Unmanned Aerial Vehicles
  2. Ballistic Missile
  3. Nuclear Submairne
  4. Artillery Gun

Answer : Unmanned Aerial Vehicles

15. Which country is going to set up an Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) under its Navy to investigate UFO sightings?

  1. China
  2. Japan
  3. USA
  4. South Korea

Answer : USA

16. Who became First National Brand Ambassador of Aligarh Municipal Corporation?

  1. Shahzan Mujeeb
  2. Suresh Raina
  3. Kailash Kher
  4. Bhuvneshwar Kumar

Answer : Shahzan Mujeeb

17. “Shakti”(32 bit) microprocessors has been developed by which institution?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Madras
  3. NIT Kurukshetra
  4. IISc Bangalore

Answer : IIT Madras

18. “Which state will become the epicenter of India’s overall steel industry?

  1. Odisha
  2. Jharkhand
  3. West Bengal
  4. Tamil Nadu

Answer : Odisha

 

 

Print Friendly, PDF & Email