21 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. National Recruitment Agency (NRA) will conduct exam in how many languages?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 14

Answer : 12

2. National Research Development Corporation (NRDC) which has joined hands with CSIR-NAL to establish an Innovation cum Incubation centre, comes under which ministry?

  1. Ministry of Science & Technology 
  2. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
  3. Ministry of Culture
  4. Ministry of MSME

Answer: Ministry of Science & Technology 

3. Kudgi Super Thermal Power Station is located in which state?

  1. Tamil Nadu
  2. Karnataka
  3. Andhra Pradesh
  4. Maharashtra

Answer : Karnataka

4. Gopalaswamy Kasturirangan who died recently was associated with which of the following sports?

  1. Cricket
  2. Football
  3. Hockey
  4. Badminton

Answer : Cricket

5. Bhaskar Maity who died recently was associated with which of the following sports?

  1. Chess
  2. Table Tennis
  3. Snooker
  4. Football

Answer : Football

6. Which country’s President Ibrahim Boubacar Kita resigned amid military coup?

  1. Burkina Faso
  2. Niger
  3. Mauritania
  4. Mali

Answer : Mali

7. Kempegowda International Airport which created virtual Information Desk facility is located in which city?

  1. Bengaluru
  2. Hyderabad
  3. Chennai
  4. Pune

Answer : Bengaluru

8. Vijayanagar/Vijoynagar which has been connected with mobile connectivity is situated in the easternmost corner of which state?.

  1. Arunachal Pradesh
  2. Sikkim
  3. Manipure
  4. Andhra Pradesh

Answer : Arunachal Pradesh

9. Galapagos Islands where marine scientists have discovered 30 previously unknown invertebrates is located in which country?

  1. Ecuador
  2. Indonesia
  3. Philippines
  4. Singapore

Answer : Ecuador

10. Which IIT developed world’s most affordable COVID-19 testing kit Corosure?

  1. IIT Madras
  2. IIT Roorkee
  3. IIT Delhi
  4. IIT Hyderabad

Answer : IIT Delhi

11.  What Fair and Remunerative Price of sugarcane has been fixed for 2020-21?

  1. Rs. 265 per quintal
  2. Rs. 275 per quintal
  3. Rs. 285 per quintal
  4. Rs. 295 per quintal

Answer : Rs. 285 per quintal

12. Which bank has waived off SMS charges in addition to its penalty waiver on non-maintenance of minimum balance for all its Savings Accounts?

  1. SBI
  2. PNB
  3. OBC
  4. Union Bank of India

Answer : SBI

13. ‘World Photography Day’ is observed on which day?

  1. August 18
  2. August 19
  3. August 20
  4. August 21

Answer : August 19

14.‘World Humanitarian Day’ is observed on which day?

  1. August 18
  2. August 19
  3. August 20
  4. August 21

Answer : August 19

15. ‘World Mosquito Day’ is observed on which day?

  1. August 18
  2. August 19
  3. August 20
  4. August 21

Answer : August 20

16. Defence Institute of Advanced Technology (DIAT) which has developed “Pavitrapati” (Biodegradable Face Mask) and “Aushada tara”(anti-microbial body suit) is located in which city?

  1. Pune
  2. Bangaluru
  3. Hyderabad
  4. Ahmedabad

Answer : Pune

17. Luis Rodolfo Abinader has been sworn in as president of which country?

  1. Dominican Republic
  2. Nicaragua
  3. Guatemala
  4. Costa Rica

Answer : Dominican Republic

18. Which payment bank has launched Jan Bachat Khata (JBK) ?

  1. Airtel Payments Bank
  2. Paytm Payments Bank
  3. Fino Payments Bank
  4. NSDL Payments Bank

Answer : Fino Payments Bank

19. St Christopher School that bagged the first ever Pallikkutam National Award for Innovation in Education is located in which state?

  1. Assam
  2. Jharkhand
  3. Nagaland
  4. New Delhi

Answer : Nagaland

20. Which bank has approved a USD 1 billion loan to support the construction of the modern, high-speed Delhi-Meerut regional rapid transit system?

  1. Asian Development Bank (ADB)
  2. New Development Bank (NDB)
  3. World Bank (WB)
  4. Reserve Bank of India (RBI)

Answer : Asian Development Bank (ADB)

21.  Which bank launched digital ‘Loan against Securities’ scheme?

  1. Syndicate Bank
  2. ICICI Bank
  3. HDFC Bank
  4. Yes Bank

Answer : Yes Bank

 

 

Print Friendly, PDF & Email