22 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf


1. Which among the following countries is not a part of “Supply Chain Resilience Initiative (SCRI)”? 

  1. India
  2. Japan
  3. USA
  4. Australia

Answer: USA

2. The ‘National Strategy for Financial Education 2020-2025’ (NSFE) is released by which agency/ministry?

  1. IRDAI
  2. RBI
  3. SEBI
  4. Ministry of Education

Answer:RBI

3. Sadbhavana Diwas is celebrated on which day?

  1. August 18
  2. August 19
  3. August 20
  4. August 21

Answer:August 20

4. ‘Ek Sankalp – Bujurgo ke naam’ campaign was launched by which city police?

  1. Chattarpur
  2. Amethi
  3. Varanasi
  4. Panipat

Answer: Chattarpur

5. Naval Commanders’ Conference has concluded in which city?

  1. Kochi
  2. Pune
  3. New Delhi
  4. Goa

Answer: New Delhi

6. The Srisailam Dam is constructed on which River?

  1. Cauveri
  2. Godavari
  3. Krishna
  4. Periyar

Answer: Krishna

7. Which of the following agency has launched ‘Harit Path‘ app? 

  1. IRCTC 
  2. Border Road Organisation
  3. National Highways Authority of India
  4. Hindustan Construction Company

Answer: National Highways Authority of India

8. Scientists from the Institute of Nano Science & Technology (INST) developed an oral nanomedicine for combating Kala-Azar. The Institute is located in which city?

  1. Mohali
  2. Dehradun
  3. Mysuru
  4. Lucknow

Answer: Mohali

9. How many Minor Forest Produce (MFP) processing units will be set up to enhance the income of tribals?

  1. Two
  2. Four
  3. Five
  4. Seven

Answer: Two

10. Which short film won the first prize in the Online Patriotic Short Film Contest organized by the Ministry Of Information and Broadcasting?

  1. ‘Am I?’ ‘
  2. Ab India Banega Bharat’
  3. ’10 Rupees‘
  4. None of the above

Answer: Am I?’

11. Total sowing area coverage under kharif crops has registered an increase of what per cent in 2020 as compared to 2019?

  1. 8.5
  2. 9.1
  3. 10.5
  4. 15.8

Answer: 8.5

12. Which country will abolish the 19th amendment to its constitution to pave way for a new constitution?

  1. Sri Lanka
  2. Nepal
  3. France
  4. Maldives

Answer: Sri Lanka

13. The World Senior Citizen’s Day is celebrated on which day?

  1. August 19
  2. August 20
  3. August 21
  4. August 22

Answer: August 21

14. Swachh Survekshan 2020 has awarded the title of the ‘Cleanest City of India’ to which of the following city?

  1. Patna
  2. Indore
  3. Surat
  4. Chandigarh

Answer:Indore

 

 

Print Friendly, PDF & Email