23 August Current Affairs , 24 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

1. Who among the following is appointed as the new Election Commissioner?

  1. Rajiv Kumar
  2. Bibek Debroy
  3. Amitabh Kant
  4. Rakesh Asthana

Answer : Rajiv Kumar

2. Which country has decided to convert Kariye Museum into a mosque?

  1. Belarus
  2. Pakistan
  3. Turkey
  4. Indonesia

Answer : Turkey

3. Which state is going to to host its first dragonfly festival?

  1. Assam
  2. Kerala
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu

Answer : Kerala

4. Which state has started a programe called “Namath Basai” of teaching tribal children in their mother tongue?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Telangana
  4. Jharkhand

Answer : Kerala

5. Boundary Work Group (BWG) is a joint agency constituted by the governments of India with which country?

  1. Bhutan
  2. Nepal
  3. Pakistan
  4. Bangladesh

Answer : Nepal

6. Digha-Gopalpur Coastal Highway will link the cities of which two states?

  1. Kerala and Tamil Nadu
  2. Odisha and West Bengal
  3. Karnataka and Maharashtra
  4. Gujarat and Karnataka

Answer : Odisha and West Bengal

7. Sastodeal is a leading e-commerce firm of which country?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Bangladesh
  4. Afganistan

Answer : Nepal

8. Which company has collaborated with National Skill Development Corporation (NSDC) for free digital education platform to students?

  1. Microsoft
  2. Amazon
  3. BYJU’s
  4. IBM

Answer : IBM

9. Which country will cooperate with Uttar Pradesh government to resolve water crisis in Bundelkhand region

  1. USA
  2. France
  3. Japan
  4. Israel

Answer : Israel

10. Performance sports eyewear brand Oakley has roped in which Indian cricketer as its brand ambassador?

  1. Virat Kohli
  2. Hardik Pandya
  3. KL Rahul
  4. Rohit Sharma

Answer : Rohit Sharma

11. What is the overall rank of India on Digital Quality of Life (DQL) Index 2020?

  1. 57
  2. 60
  3. 71
  4. 81

Answer : 57

12. Which Railway Station in Uttar Pradesh to be renamed as ‘Banaras’?

  1. Allahabad Junction
  2. Prayagghat 
  3. Manduadih
  4. Rajmane

Answer : Manduadih

13. Which minister launched an online farm-to-fork service VedKrishi.com for selling non-toxic farm produce?

  1. Nirmala Sitharaman
  2. Anurag Thakur
  3. Nitin Gadkari
  4. Santosh Gangwar

Answer : Nitin Gadkari

14. Flipkart has inked an agreement with which IIT for joint research artificial intelligence (AI), natural language processing (NLP) and machine learning (ML)?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Patna
  3. IIT Ropar
  4. IIT Roorkee

Answer : IIT Patna

15. Who has been reappointed as the Prime Minister of the Republic of Equatorial Guinea?

  1. Francisco Asue
  2. Teodoro Obiang
  3. Roch Marc Christian Kaboré
  4. Abdel Fattah Al-Sisi

Answer : Francisco Asue

16. Which state ranked first in Health and Family Welfare performing states?

  1. Delhi
  2. Gujarat
  3. Punjab
  4. Kerala

Answer : Punjab

Print Friendly, PDF & Email