26 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

1. DRDO chairman G. Satheesh Reddy tenure has been extended for a period of how many years?
DRDO के अध्यक्ष जी. सतीश रेड्डी का कार्यकाल कितने वर्षों के लिए बढ़ाया गया है? 

One
Two
Three
Four

Answer : Two

2. Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Nitin Gadkari laid the foundation stones for 45 highway projects for which state?
केंद्रीय सड़क परिवहन, राजमार्ग और एमएसएमई मंत्री नितिन गडकरी ने किस राज्य के लिए 45 राजमार्ग परियोजनाओं की आधारशिला रखी?

Rajasthan
West Bengal
Manipur
Madhya Praadesh

Answer : Madhya Praadesh

3. Who is the chairperson of Delimitation Commission of India?
भारत के परिसीमन आयोग के अध्यक्ष कौन हैं?

Sunil Arora
Ashok Lavasa
Sushil Chandra
Ranjana Desai

Answer : Ranjana Desai

4. Which city got the India’s longest river ropeway?
भारत का सबसे लंबा नदी रोपवे किस शहर को मिला?

  1. Guwahati
  2. Sri Nagar
  3. Haridwar
  4. Shimla

Answer : Guwahati

5. Ashwani Bhatia took charge as the Managing Director of which bank?
अश्वनी भाटिया ने किस बैंक के प्रबंध निदेशक के रूप में कार्यभार संभाला?

  1. SBI
  2. PNB
  3. UCO Bank
  4. ICICI Bank

Answer : SBI

6. Which bank has launched Cardless Cash Withdrawal Facility through ATMs (Instant Money Transfer – IMT)?
किस बैंक ने ATMs (इंस्टेंट मनी ट्रांसफर – IMT) के माध्यम से कार्डलेस कैश विथड्रॉल सुविधा शुरू की है?

  1. Kotak Mahindra Bank
  2. HDFC Bank
  3. ICICI Bank
  4. Axis Bank 

Answer : Kotak Mahindra Bank

7. Who launched the ‘My IAF’ mobile app?  

‘माई IAF ’मोबाइल ऐप किसने लॉन्च किया?

  1. Rakesh Kumar Singh Bhadauria
  2. Rajnath Singh
  3. Bipin Rawat
  4. Narendra Modi

Answer : Rakesh Kumar Singh Bhadauria

8. India signed $500 million loan agreement with which bank to improve network capacity and safety of the Mumbai suburban railway system?
भारत ने मुंबई उपनगरीय रेलवे प्रणाली की नेटवर्क क्षमता और सुरक्षा में सुधार के लिए किस बैंक के साथ $ 500 मिलियन के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए?

  1. World Bank
  2. AIIB
  3. ADB
  4. NDB

Answer : AIIB

9. Which IT company has collaborated with the Niti Aayog’s Women Entrepreneurship Platform (WEP) to support women entrepreneurs across the country?
किस आईटी कंपनी ने देश भर की महिला उद्यमियों का समर्थन करने के लिए नीती आयोग के महिला उद्यमिता मंच (WEP) के साथ सहयोग किया है?

  1. Tech Mahindra
  2. Infosys
  3. Wipro
  4. Tata Consultancy Services

Answer : Tech Mahindra

10. Which e-commerce giant has committed to transition to electric vehicles by 2030 across its e-commerce value chain?
किस ई-कॉमर्स दिग्गज ने अपनी ई-कॉमर्स मूल्य श्रृंखला में 2030 तक इलेक्ट्रिक वाहनों को बदलने के लिए प्रतिबद्ध किया है?

  1. Amazon
  2. Snapdeal
  3. Flipkart
  4. Paytm

Answer : Flipkart

11. Which agency launched credit guarantee programme for NBFC-MFIs?
एनबीएफसी-एमएफआई के लिए किस एजेंसी ने ऋण गारंटी कार्यक्रम शुरू किया?

  1. RBI
  2. NABARD
  3. NASSCOM
  4. SEBI

Answer : NABARD

12. Which global IT solutions and services organization has begun operating under a new name Coforge Limited?
किस वैश्विक आईटी समाधान और सेवा संगठन ने एक नए नाम Coforge Limited के तहत काम करना शुरू कर दिया है?

  1. Oracle
  2. Capgemini
  3. Cognizant
  4. NIIT Technologies Limited

Answer : NIIT Technologies Limited

13.  Dustin Johnson holds the rank 1 in which sports?
डस्टिन जॉनसन ने किस खेल में रैंक 1 हासिल की है?

  1. Golf
  2. Chess
  3. Squash
  4. Basketball

Answer : Golf

14. National Fertilizers Limited is going to set up an Organic Waste Converter, OWC Plant in which state?
नेशनल फर्टिलाइजर्स लिमिटेड किस राज्य में ऑर्गेनिक वेस्ट कन्वर्टर, ओडब्ल्यूसी प्लांट स्थापित करने जा रहा है?

  1. Uttarakhand
  2.  Uttar Pradesh 
  3. Chattishgarh
  4.  Madhya Pradesh

Answer :  Madhya Pradesh

15. ‘Nuakhai Juhar’, one of the most ancient festivals is mainly celebrated in which state?
‘नुआखाई जुहार’, सबसे प्राचीन त्योहारों में से एक मुख्य रूप से किस राज्य में मनाया जाता है?

  1. Odisha
  2. Assam
  3. Manipur
  4. Kerala

Answer : Odisha

 

 

Print Friendly, PDF & Email