27 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

 

1. Which Indian judoka has been handed a 22-month suspension by NADA’s Anti Doping Disciplinary Panel (ADDP)?
किस भारतीय जुडोका को नाडा के एंटी डोपिंग अनुशासनात्मक पैनल (ADDP) द्वारा 22 महीने का निलंबन सौंपा गया है? 

  1. Deepanshu Balayan
  2. Akram Shah
  3. Anita Chanu
  4. Thoudam Kalpana Devi 

Answer : Deepanshu Balayan

2. Alang which has become a major worldwide centre for ship breaking, is located in which state?
अलंग जो जहाज तोड़ने के लिए एक प्रमुख विश्वव्यापी केंद्र बन गया है, किस राज्य में स्थित किया गया है?

  1. Odisha
  2. Gujarat
  3. Tamil Nadu
  4. Puducherry

Answer : Gujarat

3. Strategic command-post exercise KavKaz 2020 will be held in which country?
रणनीतिक कमांड-पोस्ट अभ्यास काववाज 2020 किस देश में आयोजित किया जाएगा?

  1. Turkey
  2. Azerbaijan
  3. France
  4. Russia

Answer : Russia

4. James Anderson has become the first pacer to take 600 Test wickets. He achieved this feat playing against which team?
जेम्स एंडरसन 600 टेस्ट विकेट लेने वाले पहले पेसर बन गए हैं। उन्होंने यह उपलब्धि किस टीम के खिलाफ खेलते हुए हासिल की?

  1. Pakistan
  2. Sri Lanka
  3. West Indies
  4. Australia

Answer : Pakistan

5. First Ship of Type-054 class frigate, recently in the news, was launched by which country?
टाइप-054 क्लास फ्रिगेट जो हाल ही में खबरों में है, किस देश द्वारा लॉन्च किया गया?

  1. China
  2. India
  3. USA
  4. Iran

Answer : China

6. Birth anniversary of Mother Teresa is observed every year on which day?
मदर टेरेसा की जयंती हर साल किस दिन मनाई जाती है?

  1. August 24
  2. August 25
  3. August 26
  4. August 27

Answer : August 26

7. India in partnership with which country has organized the 6th Round Table of ASEAN-India Network of Think Tanks (AINTT)
किस देश के साथ साझेदारी में भारत ने आसियान-भारत नेटवर्क थिंक टैंक (AINTT) की 6 वीं गोल मेज का आयोजन किया है?

  1. Thailand
  2. Indonesia
  3. Philippines
  4. Malaysia

Answer : Thailand

8. Golfer Sophia Popov belongs to which country?
गोल्फर सोफिया पोपोव किस देश से संबंधित हैं?

  1. Russia
  2. France
  3. Germany
  4. Denmark

Answer : Germany

9. The businesses with an annual turnover of up to what amount (Rs.) are exempt from goods and services tax (GST)?
कितने रुपये तक के सालाना कारोबार को अब माल और सेवा कर (GST) से छूट दी गई है?

  1. 10 Iakh
  2. 20 lakh
  3. 40 lakh
  4. 50 lakh

Answer : 20 lakh

10. India held the first meeting of the National Coordination Committee with which country?

भारत ने किस देश के साथ राष्ट्रीय समन्वय समिति की पहली बैठक आयोजित की?

  1. Uzbekistan
  2. Kazakhstan
  3. Turkmenistan
  4. Kyrgyzstan

Answer : Uzbekistan

11. The central government has introduced ‘Open API Service’ in which of the following apps?
केंद्र सरकार ने निम्नलिखित में से किस ऐप में ‘ओपन एपीआई सेवा’ शुरू की है?

Aarogya Setu app
cVIGIL
UMANG
BOLO App

Answer : Aarogya Setu app

12. Poulomi Ghatak is associated with which sport?
पोलोमी घटक किस खेल से जुड़ी है?

Teble Tennis
Lawn Tennis
Cricket
Badminton

Answer : Teble Tennis

13. Which Navratna company bagged “Swachhta Hi Seva award”?

किस नवरत्न कंपनी को “स्वच्छ ही सेवा पुरस्कार” मिला? 

  1. Bharat Electronics Limited
  2. Container Corporation of India Limited
  3. Aeronautics Limited
  4. NLC India Limited

Answer : NLC India Limited

14. Which bank has announced ‘Liberty Saving Account’ for Indian youth?
किस बैंक ने भारतीय युवाओं के लिए लिबर्टी सेविंग अकाउंट ’की घोषणा की है?

  1. SBI
  2. Axis Bank
  3.  HDFC Bank
  4.  Kotak Mahindra Bank

Answer :  Axis Bank

Print Friendly, PDF & Email