29 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

1. Which country has proposed to create a BRICS innovation base?
किस देश ने ब्रिक्स इनोवेशन बेस बनाने का प्रस्ताव दिया है?

  1. India
  2. China
  3. Russia
  4. Brazil

Answer: China

2. Which state has topped the Niti Aayog’s Export Preparedness Index 2020? 
किस राज्य ने नीती आयोग के निर्यात तत्‍परता सूचकांक 2020 में शीर्ष स्थान प्राप्त किया है?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Madhya Pradesh

Answer: Gujarat

3. Which country has recently discovered a large natural gas reserve in the Black Sea?

 हाल ही में किस देश ने काले सागर मे एक बड़े प्राकृतिक गैस रिजर्व की खोज की है? 

  1. Greece
  2. Turkey
  3. Armenia
  4. Russia 

Answer: Turkey

4. Who has become the world’s first person to hit a net worth of $200 billion?
200 बिलियन डॉलर की कमाई करने वाले दुनिया के पहले व्यक्ति कौन बन गए हैं?

  1. Jeff Bezos
  2. Bill Gates
  3. Alon Musk
  4. Jack Ma

Answer: Jeff Bezos

5. Which Union Minister launched “Chunaauti”- Next Generation Startup Challenge Contest?
किस केंद्रीय मंत्री ने “चुनौती”- अगली पीढ़ी स्टार्टअप चैलेंज प्रतियोगिता की शुरुआत की?

  1. Ravi Shankar Prasad 
  2. Nitin Gadakari
  3. Piyush Goyal
  4. Nirmala Sitharaman

Answer: Ravi Shankar Prasad 

6. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PM-JDY) was launched on which day?
प्रधानमंत्री जन धन योजना (PM-JDY) किस दिन शुरू की गई थी?

  1. 15 August 2014
  2. 20 August 2014
  3. 28 August 2014
  4. 31 August 2014

Answer: 28 August 2014

7. Who among the following is not the author of The book “Delhi Riots 2020: The Untold Story”?
निम्नलिखित में से कौन “दिल्ली दंगा 2020: द अनटोल्ड स्टोरी” पुस्तक का लेखक नहीं है?

  1. Monika Arora
  2. Sonali Chitalkar
  3. Prerna Malhotra
  4. Kiran Desai

Answer: Prerna Malhotra

8. Which country will host the BRICS Games 2021?

ब्रिक्स गेम्स 2021 की मेजबानी कौन सा देश करेगा?

  1. China
  2. Russia
  3.  India
  4.  South Africa

Answer:  India

9.India to procure two Phalcon airborne warning and control systems (AWACS) for the Indian Air Force from which country?
भारत किस देश से भारतीय वायु सेना के लिए दो फाल्कन एयरबोर्न चेतावनी और नियंत्रण प्रणाली (AWACS) हासिल करेगा?

  1. Russia
  2. Israel
  3. France
  4. USA

Answer: Israel

10. Who has inaugurated the first Marine Ambulance ‘Pratheeksha’?
किस राज्य सरकार ने पहली समुद्री एम्बुलेंस ‘Pratheeksha’ जारी की है

  1. Naveen Patnaik
  2. Pramod Sawant
  3. TS Rawat
  4. Pinarayi Vijayan

Answer: Pinarayi Vijayan

11. Which state women topped the list of MSME loan scheme beneficiaries?

 एमएसएमई ऋण योजना लाभार्थियों की सूची में किस राज्य की महिलाएं शीर्ष पर हैं?

  1. Uttar Prades
  2. Punjab
  3. Karnataka
  4. Tamil Nadu

Answer: Tamil Nadu

12. Which of the following has launched Indian Component of the Nationally Determined Contributions (NDC)–Transport Initiative for Asia (TIA)?
निम्नलिखित में से किसने (टीआईए) के लिए राष्ट्रीय स्तर पर निर्धारित योगदान (एनडीसी) – एशिया ट्रांसपोर्ट पहल के भारतीय घटक को लॉन्च किया है?

  1. NITI Ayog
  2. DRDO
  3. Ministry of Finance
  4. Ministry of External Affairs

Answer: NITI Ayog

13. Which state/UT government launched ‘Niraman Mazdoor Registration Abhiyan’ for Construction Workers?
किस राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश सरकार ने निर्माण श्रमिकों के लिए निर्माण मजदूर पंजीकरण अभियान शुरू किया?

  1. Delhi
  2. Chandigarh
  3. Rajasthan
  4. Uttarakhand

Answer: Delhi

 

================================================

Previous Assignment Answers

The headquarters of UNESCO is at which place? – Paris (France)
 António Guterres, the Secretary General of UNO belongs to which country? – Portugal
When is the UN Day celebrated? – 24 October
Cox’s Bazar is a town in which country? – Bangladesh
When was the NABARD formed? – 12 July, 1982

======================================

Assignment

The headquarters of UNICEF is at which place?
 Tedros Adhanom Ghebreyesus, the Director General of WHO belongs to which country?
When is the Kargil Vijay Diwas celebrated?
Tel Aviv city is located in which country?
When was the SEBI established? 

============
Also Read :*

  • Former Supreme Court judge Justice A.R. Lakshmanan died August 27. Justice Lakshmanan was appointed as a judge of the Supreme Court in 2002, and retired in 2007, and subsequently held the post of Chairman of the Law Commission.
  • This year’s National Award to Teachers 2020 for Eklavya Model Residential Schools (EMRS) has been awarded to Ms. Sudha Painuli, Vice Principal, EMRS-Kalsi, Dehradun, Uttarakhand. EMRS started in the year 1997-98 to impart quality education to ST children in remote areas
  • Marieke Lucas Rijneveld won the International Booker Prize for the year 2020  for The Discomfort of Evening. It has been translated from Dutch by Michele Hutchison.  The International Booker Prize  is given annually to a book translated to English and published in the UK or Ireland. The award money is divided between the author and the translator.
  • The World Water Week 2020 was organised from 24-28 August with the theme of ‘Water and Climate change: Accelerating Action’.
    Noted folk singer Archana Mahanta died at 72.

 

Print Friendly, PDF & Email