01 September Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

1. India have been awarded the Online Chess Olympiad gold medal jointly with which country?
भारत को किस देश के साथ संयुक्त रूप से ऑनलाइन शतरंज ओलंपियाड स्वर्ण पदक से सम्मानित किया गया है?

  1. Russia
  2. China
  3. France
  4. Norway

Answer : Russia

2. Who flagged off Roll-On/Roll-Off (RO-RO) train between Nelamangala (Karnataka) to Solapur (Maharashtra)? 
नेलमंगला (कर्नाटक) से सोलापुर (महाराष्ट्र) के बीच रोल-ऑन / रोल-ऑफ (RO-RO) ट्रेन को किसने रवाना किया?

  1. Udhav Thackrey
  2. B.S. Yeddiyurappa
  3. Narendra Modi
  4. BS Koshyari

Answer : B.S. Yeddiyurappa

3. Which country has initiated ‘Operation Warp Speed’ to deliver COVID-19 vaccines?
किस देश ने COVID-19 टीके के वितरण हेतु ‘Operation Warp Speed’ की शुरुआत की है?

  1. China
  2. Japan
  3. United Kingdom
  4. United States of America

Answer : United States of America

4. Bryan brothers who have announced retirement are associated with which sports?
ब्रायन भाई जिन्होंने रिटायरमेंट की घोषणा की है, वे किस खेल से जुड़े हैं?

  1. Golf
  2. Squash
  3. Tennis
  4. Cricket

Answer :Tennis

5. Which of the following institution publishes ‘Doing Business Report’?
निम्नलिखित में से कौन सा संस्थान ‘डूइंग बिजनेस रिपोर्ट’ प्रकाशित करता है?

  1. World Bank
  2. World Economic Forum
  3. International Monetary Forum
  4. National Development Bank

Answer : World Bank

6. Which multinational technology company has introduced a wristband called ‘Halo’ for health and fitness tracking?
किस बहुराष्ट्रीय प्रौद्योगिकी कंपनी ने स्वास्थ्य और फिटनेस ट्रैकिंग के लिए हालो नामक एक कलाईबैंड पेश किया है?

  1. Apple
  2. Google
  3. Amazon
  4. Microsoft

Answer : Amazon

7. Who heads the Parliamentary Standing Committee for Home Affairs to assess the impact of the lockdown on citizens’ mental health? 

नागरिकों के मानसिक स्वास्थ्य पर लॉकडाउन के प्रभाव का आकलन करने के लिए गृह मामलों की संसदीय स्थायी समिति के प्रमुख कौन हैं? 

  1. Ghulam Nabi Azad
  2. Anand Sharma
  3. Shashi Tharoor
  4. Priyanka Chaturvedi 

Answer : Anand Sharma

8. Name the players who won men’s and women’s singles titles respectively at the ATP/WTA Western & Southern Open? एटीपी / डब्ल्यूटीए पश्चिमी और दक्षिणी ओपन में क्रमशः पुरुष और महिला एकल खिताब जीतने वाले खिलाड़ियों का नाम बताइए?

  1. Milos Raonic and Naomi Osaka 
  2. Roger Federer and Serena Williams
  3. Novak Djokovic and Victoria Azarenka
  4. Rafael Nadal and Venus Williams

Answer : Novak Djokovic and Victoria Azarenka

9. Which state is going to set up India’s first International Women’s Trade Centre?
भारत का पहला अंतर्राष्ट्रीय महिला व्यापार केंद्र किस राज्य में स्थापित होने जा रहा है?

  1. Assam
  2. Bihar
  3. Kerala
  4. Maharashtra

Answer : Kerala

10. Who has launched the ‘Chhavni COVID: Yodha Sanrakshan Yojana’?
‘छावनी कोविड: योद्धा संरक्षण योजना’ की शुरूआत किसने की है?

  1. Rajnath Singh
  2. Nitin Gadakari
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Ravi Shankar Prasad

Answer : Rajnath Singh

11. Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University is located in which city?
रानी लक्ष्मी बाई केंद्रीय कृषि विश्वविद्यालय किस शहर में स्थित है?

  1. Kanpur
  2. Jhansi
  3. Hardoi
  4. Saharanpur

Answer : Jhansi

12. Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) will set up three mega Bamboo Clusters in which region?
पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मंत्रालय (DoNER) किस क्षेत्र में तीन मेगा बांस क्लस्टर स्थापित करेगा?

  1. Kerala
  2.  Assam
  3.  West Bengal
  4. Jammu-Kashmir

Answer : Jammu-Kashmir

13. Kevin A. Mayer has resigned as CEO from which company?
केविन ए. मेयर ने किस कंपनी से सीईओ के पद से इस्तीफा दे दिया है?

  1. Tik Tok
  2. Walmart
  3. Walt Disney
  4. Canva

Answer : Tik Tok

14. Which country has become the first African country to end sleeping sickness as a public health problem?
कौन सा देश सार्वजनिक स्वास्थ्य समस्या के रूप में नींद की बीमारी को समाप्त करने वाला पहला अफ्रीकी देश बन गया है?

  1. Togo
  2. Benin
  3. Burkina Faso
  4. Cameroon

Answer : Togo

——————————————————————————————————————————————————

One Liners”

  • Former diplomat Katyayani Shankar Bajpai who was India’s ambassador to the United States, China, and Pakistan died at 92. 
  • Arsenal beat Liverpool 5-4 on penalties to lift the FA Community Shield, the curtain-raiser for the English domestic season.
  • Lewis Hamilton won Belgian Grand Prix. Lewis Hamilton is a British racing driver currently competing in Formula One for the Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. 
  • Randall Kenan, an author whose stories explored the experience of being Black and gay in the American South died at 57.
  • Founding Director of National Heart Institute (NHI)  and top top cardiologists Dr Padmavati Sivaramakrishna Iyer, passed away after contracting Covid-19.
  • Confederation of Indian Industry (CII) has established a new forum on artificial intelligence chaired by IBM’s India/South Asia Managing Director Sandip Patel.

—————————–

Previous Assignment Answers

Who is the Chairman of IPL Governing Council? – Brijesh Patel
 WAM is the official news agency of which country? – UAE
 Hezbollah is a Shia Islamist political party based in which country? – Lebanon
What is the full form of UPI? – Unified Payment Interface
Central Institute of Indian Languages is located in which city? – Mysore

 

———————————

Assignment

Maple leaf is the national symbol of which country?
 Melli Majlis is the Parliament of which country?
 Where is the headquarters of “Doctors Without Borders”?
What is the full form of banking term CRR?
Central Potato Research Institute is located in which city? 

 

Print Friendly, PDF & Email