30 August , 30 August Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

Share This Article with Your Friends
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1. Which country will unveil a bronze statue of Indian doctor Dwarkanath Kotnis?
कौन सा देश भारतीय डॉक्टर द्वारकानाथ कोटनिस की कांस्य प्रतिमा का अनावरण करेगा?

Nepal
China
Russia
Japan

Answer : Nepal

2. Who launched the Directorate General National Cadet Corps (DGNCC) Mobile Training App?
महानिदेशक राष्ट्रीय कैडेट कोर (DGNCC) मोबाइल प्रशिक्षण ऐप किसने लॉन्च किया?

Ram Nath Kovind
Rajnath Singh
Narendra Modi
Bipin Rawat

Answer :Rajnath Singh

3. Who released a book titled “National Security Challenges: Young Scholars’ Perspective“?

“राष्ट्रीय सुरक्षा चुनौतियां: युवा विद्वानों के परिप्रेक्ष्य” नामक पुस्तक का विमोचन किसने किया? 

MM Naravane
Bipin Rawat
Rajnath Singh
RK Singh Bhadauria  

Answer : MM Naravane

4. Which State/UT government has launched ‘Healthy Body, Healthy Mind’ campaign for students?
किस State/UT सरकार ने छात्रों के लिए ‘स्वस्थ शरीर, स्वस्थ मन’ अभियान शुरू किया है?

Punjab
Chandigarh
Delhi
Rajasthan

Answer : Delhi

5. Which Union Minister launched GIS-enabled national land bank portal?
किस केंद्रीय मंत्री ने जीआईएस-सक्षम राष्ट्रीय भूमि बैंक पोर्टल लॉन्च किया?

Ravi Shankar Prasad 
Nitin Gadakari
Piyush Goyal
Nirmala Sitharaman

Answer : Piyush Goyal

6. Ericsson has partnered with which organization to map Internet Connectivity in schools of 35 Countries?
एरिक्सन ने 35 देशों के स्कूलों में इंटरनेट कनेक्टिविटी को मैप करने के लिए किस संगठन के साथ साझेदारी की है?

WHO
WTO
UNICEF
World Bank

Answer : UNICEF

7. Which insurance company has launched a real time virtual assistance ‘Smart Assist’?
किस बीमा कंपनी ने एक वास्तविक समय आभासी सहायता ’स्मार्ट असिस्ट’ शुरू की है?

Bajaj Allianz Life Insurance
Tata AIA Life Insurance
SBI Life Insurance.
Reliance Life Insurance

Answer : Bajaj Allianz Life Insurance

8. Who became first bowler to take 500 wickets in T20I?
T20I में 500 विकेट लेने वाले पहले गेंदबाज कौन बने?

Chris Woaks
Stuard Broad
James Anderson
Dwayne Bravo

Answer : Dwayne Bravo

9. Which state has approved insurance coverage of Rs 50 lakh for journalists, home guards and casual employees who succumb to COVID-19 while on duty?
किस राज्य ने उन पत्रकारों, होमगार्ड और कैजुअल कर्मचारियों के लिए 50 लाख रुपये का बीमा कवरेज स्वीकृत किया है, जो ड्यूटी के दौरान COVID -19 के शिकार हो जायेंगे?

Assam
 Uttarakhand
 Kerala
 West Bengal

Answer : Assam

10. Which Union Territory successfully implemented the ‘Project Barn Owls’?
किस केंद्र शासित प्रदेश ने ‘प्रोजेक्ट बार्न उल्लू ’को सफलतापूर्वक लागू किया?

Delhi
Ladakh
Chandigarh
Lakshadweep

Answer : Lakshadweep

11. Which IIT has introduced a unique course to impart mathematical and scientific knowledge from ancient texts in Sanskrit?
किस आईआईटी ने संस्कृत में प्राचीन ग्रंथों से गणितीय और वैज्ञानिक ज्ञान प्रदान करने के लिए एक अनूठा पाठ्यक्रम पेश किया है?

IIT Ropar
IIT Indore
IIT Roorkee
IIT Kanpur

Answer : IIT Indore

12. Dinesh Kumar Khara will be the new chairman of which bank?
दिनेश कुमार खारा किस बैंक के नए अध्यक्ष होंगे?

SBI
Yes Bank
HDFC Bank
ICICI Bank

Answer : SBI

13. Name the athletics coach who died a day before he was to receive Dronacharya award 2020?
एथलेटिक्स कोच का नाम बताएं, जिनकी मृत्यु उनके द्रोणाचार्य पुरस्कार 2020 प्राप्त करने से एक दिन पहले हुई?

Purushottam Rai
Avinash Thakur
Ramji Lal
Om Singh Dahiyya

Answer : Purushottam Rai

14. Which state is going to establish a skill university in Mangaldoi?
मंगलदोई में कौन सा राज्य एक कौशल विश्वविद्यालय स्थापित करने जा रहा है?

Assam
Manipur
Mizoram
Sikkim

Answer : Assam

15. Which edu-tech firm has been roped in the as official partner for the Indian Premier League (IPL) 2020?
इंडियन प्रीमियर लीग (आईपीएल) 2020 के लिए किस एड-टेक फर्म को आधिकारिक भागीदार के रूप में चुना गया है?

Gradeup
Vedantu
BYJU’S
Unacademy

Answer : Unacademy

16. Which country has withdrawn its participation from Kavkaz 2020 multinational exercise in Russia?
किस देश ने रूस में कावाज़ 2020 बहुराष्ट्रीय अभ्यास से अपनी भागीदारी वापस ले ली है?

China
India
Pakistan
Turkey

Answer : India

===========================================

Previous Assignment Answers

The headquarters of UNICEF is at which place? – New York (USA)
 Tedros Adhanom Ghebreyesus, the Director General of WHO belongs to which country? – Ethopia
When is the Kargil Vijay Diwas celebrated? – 26th July
Tel Aviv city is located in which country? – Israel
When was the SEBI established? – 12 April 1992

==========================

Assignment

Who is the Chairman of IPL Governing Council?
WAM is the official news agency of which country?
Hezbollah is a Shia Islamist political party based in which country ?
What is the full form of UPI?
Central Institute of Indian Languages is located in which city? 

========================

Also Read :

Japan’s Ayaka Takahashi, who won gold medal (Japan’s 1st gold medal in badminton) in Rio Olympics in 2016 Women’s Doubles Badminton along with Misaki Matsutomo, announced that she will end her career(retires) on August 31, 2020

India and Singapore signed Implementing Arrangement on Humanitarian Assistance & Disaster Relief.

Chadwick Boseman, the actor who played the superhero “Black Panther“ has died from colon cancer aged 43.

Krishna Premnarayan has been awarded the Lifetime Achievement Award 2020 by the Advertising Agencies Association of India (AAAI).

The prize money for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award has been increased to Rs 25 lakh from the previous amount of Rs 7.5 lakh, Arjuna Award has been enhanced to Rs 15 lakh from Rs 5 lakh, the Dhronacharya (Lifetime) awardees, who were earlier given Rs 5 lakh will now be given Rs 15 lakh as cash prize, while Dhronacharya (Regular) will be given Rs 10 lakh instead of Rs 5 lakh per awardee. A total of 74 awards are being given in seven categories this year in a virtual ceremony.

August 29 – International Day against Nuclear Tests.

Print Friendly, PDF & Email