02 September Current Affairs MCQ 2020 | Download pdf

 

1. Which state government has launched ‘Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana’ to build roads to 19 int’l players houses?
किस राज्य सरकार ने 19 अंतर्राष्ट्रीय खिलाड़ियों के घरों तक पक्की सड़क बनाने के लिए ‘मेजर ध्यानचंद विजयपथ योजना’ की शुरुआत की है?

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

2. Which fashion e-commerce brand has appointed bollywood actress Kiara Advani, as its brand ambassador?
किस फैशन ब्रांड ने बॉलीवुड अभिनेत्री कियारा आडवाणी को अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?

  1. Myntra
  2. Koovs
  3. Jabon
  4. Limeroad

Answer: Myntra

3. Which state has appointed India’s first-ever woman ambulance driver?
किस राज्य ने भारत की पहली महिला एम्बुलेंस चालक नियुक्त की है?

  1.  Assam
  2. Uttarakhand
  3.  Telangan
  4. Tamil Nadu

Answer: Tamil Nadu

4. Aveek Sarkar has been elected Chairman of which news agency?
अवीक सरकार को किस समाचार एजेंसी का अध्यक्ष चुना गया है?

  1. Hindusthan Samachar
  2. Asian News International
  3. United News of India
  4. Press Trust of India

Answer: Press Trust of India

5. Who organized the recently concluded 19th Darbari Seth Memorial Lecture?
हाल ही में संपन्न 19 वें दरबारी सेठ मेमोरियल व्याख्यान का आयोजन किसने किया?

  1. HAL
  2. ISRO
  3. TERI
  4. IIT Madras

Answer: TERI

6. Which life insurance company has launched an AI-powered voice chatbot, LiGo on Google Assistant?
किस जीवन बीमा कंपनी ने Google सहायक पर AI-संचालित वॉयस चैटबॉट, LiGo लॉन्च किया है?

  1. Max Life Insurance
  2. Exide Life Insurance 
  3. HDFC Life Insurance
  4. ICICI Prudential Life Insurance

Answer: ICICI Prudential Life Insurance

7. Which country’s Corona Cabinet has approved a “traffic light” plan to contain the spread of Covid-19?
किस देश के कोरोना मंत्रिमंडल ने कोविद -19 के प्रसार को थामने के लिए “ट्रैफिक लाइट” योजना को मंजूरी दी है?

  1. Israel
  2. Japan
  3. Spain
  4. South Korea

Answer: Israel

8. To fight COVID 19, India will receive development assistance loan worth Rs 3,500 Cr from which country?
COVID 19 से लड़ने के लिए, भारत को किस देश से 3,500 करोड़ रुपये का विकास सहायता ऋण प्राप्त होगा?

  1. France
  2. Japan
  3. Russia
  4. USA 

Answer: Japan

9. CSIR-CMERI has developed the World’s Largest Solar Tree in which city?

CSIR-CMERI ने किस शहर में विश्व का सबसे बड़ा सोलर ट्री विकसित किया है?

  1. Durgapur 
  2. Dhanbad
  3. Ranchi
  4. Jabalpur

Answer: Durgapur 

10. India aims for 100 million tonnes (MT) coal gasification by which year?
भारत किस वर्ष तक 100 मिलियन टन (MT) कोयला गैसीकरण का लक्ष्य रखता है?

  1. 2022
  2. 2025
  3. 2028
  4. 2030

Answer: 2030

11. Indian-Origin Pritam Singh has formally been recognized as first Leader of opposition in which country?
भारतीय मूल के प्रीतम सिंह को औपचारिक रूप से किस देश में विपक्ष के पहले नेता के रूप में मान्यता दी गई है?

  1. Fiji
  2. Laos
  3. Mauritius
  4. Singapore

Answer: Singapore

12. Who has authord the book ‘The Presidential Years’?
द प्रेसिडेंशियल इयर्स’ पुस्तक किसने लिखी है?

  1. Pratibha Patil
  2.  Ram Nath Kovind
  3.  Pranab Mukherjee
  4. APJ Abdul Kalam

Answer: Pranab Mukherjee

13. Which security force launched ‘Pensioners Corner’ Mobile App for its pensioners?
किस सुरक्षा बल ने अपने पेंशनरों के लिए ‘पेंशनर्स कॉर्नर’ मोबाइल ऐप लॉन्च किया?

  1. BSF
  2. CRPF
  3. CISF
  4. ITBP

Answer: CISF

14. The Supreme Court has given how much time to telecom companies to clear their pending AGR dues?
सुप्रीम कोर्ट ने टेलीकॉम कंपनियों को अपने लंबित AGR बकाया पूरा करने के लिए कितना समय दिया है?

  1. 5 years
  2. 10 years
  3. 15 years
  4. 20 years

Answer: 10 years

 

 


“One Liners:

——

  • The famous art of ‘Etikoppaka’ dolls of Visakhapatnam district finds a place in the “Mann ki Baat” programme of Prime Minister Narendra Modi.
  • Information tecnology company Cognizant is to acquire Chicago-based 10th Magnitude, a Cloud specialist focused exclusively on the Microsoft Azure platform.
  • IPS officer Charu Sinha has become the first woman commander to head the Central Reserve Police Force (CRPF) formation in the Kashmir Valley.
  • Vice Admiral SR Sarma has assumed charge as the Chief of Materiel, of the Indian Navy.
  • Union Department of Fertilizers is observing Swachhta Pakhwada from 1st  – 15th September 2020. (Union Minister of Chemicals and Fertilizers DV Sadananda Gowda)
  • Air Force Sports Control Board was conferred with ‘Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2020’.

 


“Previous Assignment Answers”

Maple leaf is the national symbol of which country? – Canada
 Melli Majlis is the Parliament of which country? – Azerbaijan
 Where is the headquarters of “Doctors Without Borders”? Geneva
What is the full form of banking term CRR?Cash Reserve Ratio
Central Potato Research Institute is located in which city? – Shimla


:Assignment”

Arab Parliament is headquartered in which city?
 Folketing is the Parliament of which country?
 Where is the headquarters of the International Union for Conservation of Nature (IUCN)?
What is the full form of banking term SLR?
Pranab Mukherjee was awarded the Bharat Ratna in which year? 

 

Print Friendly, PDF & Email