03 September Current Affairs MCQ 2020 |

1. Which country has launched an agri-commodity trading and sourcing e-market platform Agriota?
किस देश ने एग्री-कमोडिटी ट्रेडिंग और सोर्सिंग ई-मार्केट प्लेटफॉर्म ‘एग्रीओटा’ लॉन्च किया है?

  1. UAE 
  2. Japan
  3. India
  4. Singapore

Answer : UAE 

2. Which credit card payment app has become the official partner of the Indian Premier League (IPL) 2020?
किस क्रेडिट कार्ड भुगतान ऐप को इंडियन प्रीमियर लीग (आईपीएल) 2020 का आधिकारिक भागीदार बनाया गया है?

  1. CRED
  2. Pay Pal
  3. QuickBooks
  4. Square Reader

Answer : CRED

3. Which Private life insurer has appointed bollywood actor Ayushmann Khurrana, as its brand ambassador?
किस निजी जीवन बीमा कंपनी ने बॉलीवुड अभिनेता आयुष्मान खुराना को अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?

  1. Aegon Life Insurance Co. Ltd
  2. Exide Life Insurance Co. Ltd
  3. Bajaj Allianz Life Insurance Co. Ltd.
  4. ICICI Prudential Life Insurance Co. Ltd.

Answer : Bajaj Allianz Life Insurance Co. Ltd.

4. What is the name of the hurricane that made a landfall recently in U.S state of Louisiana?
हाल ही में अमेरिकी राज्य लुइसियाना में आए तूफान का नाम क्या है?

  1. Laura
  2. Arthur
  3. Bertha
  4. Hanna

Answer : Laura

5. Which Photovoltaic (PV) manufacturer has emerged as the top solar PV developer in the world?
कौन सा फोटोवोल्टिक (पीवी) निर्माता दुनिया में शीर्ष सौर पीवी डेवलपर के रूप में उभरा है?

  1. SB Energy
  2. Enel Green Power
  3. AES Corporation
  4. Adani Green Energy

Answer : Adani Green Energy

6. Which IIT has launched ‘Air Scanner app’?
किस आईआईटी ने ‘एयर स्कैनर ऐप’ लॉन्च किया है?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Madras
  3. IIT Roorkee
  4. IIT Bombay

Answer : IIT Bombay

7. The largest toy museum in the world is going to be built in which Indian State?
विश्व का सबसे बड़ा खिलौना संग्रहालय भारत के किस राज्य में बनने जा रहा है?

  1. Gujarat
  2. Karnataka 
  3. Telangana
  4. Andhra Pradesh

Answer : Gujarat

8. Who among the following ministers launched a pan-India Green Term Ahead Market (GTAM) in electricity?
निम्नलिखित मंत्रियों में से किसने एलेक्ट्रिसिटी में पैन-इंडिया ग्रीन टर्म अहेड मार्केट (GTAM) लॉन्च किया?

  1. R K Singh 
  2. Piyush Goyal
  3. Dharmendra Pradhan
  4. Nitin Gadkari

Answer : R K Singh 

9. Which international airport has won CII-GBC ‘National Energy Leader’ and ‘Excellent Energy Efficient Unit’ award?
किस अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे ने CII-GBC ‘राष्ट्रीय ऊर्जा अग्रणी’ और ‘उत्कृष्ट ऊर्जा कुशल इकाई’ पुरस्कार जीता है?

  1. Biju Patnaik International Airport
  2. Chennai International Airport
  3. Kempegowda International Airport
  4. Hyderabad International Airport 

Answer : Hyderabad International Airport 

10. Who penned the book titled “The Big Thoughts of Little Luv”?
“द बिग थॉट्स ऑफ लिटिल लव” शीर्षक नाम की पुस्तक किसने लिखी?

  1. Karan Johar
  2. Ruskin Bond
  3. Anurag Kashyap
  4. Ram Gopal Verma

Answer : Karan Johar

11. Which bank will invest into the construction of Kanpur’s first city metro line?
कौन सा बैंक कानपुर की पहली सिटी मेट्रो लाइन के निर्माण में निवेश करेगा?

  1. World Bank
  2. Asian Development Bank
  3. New Development Bank
  4. European Investment Bank

Answer : European Investment Bank

12. Who became the 1st Indian-origin woman to honoured with a ‘Memorial Blue Plaque’?
‘मेमोरियल ब्लू प्लेक’ से सम्मानित होने वाली पहली भारतीय मूल की महिला कौन बनी?

  1. Kalpana Chawla
  2. Kamala Harris
  3. Needhi Bhalla
  4. Noor Inayat Khan 

Answer : Noor Inayat Khan 

13. Hemant Khatri is the new Chairman and MD of which defence shipbuilder?
हेमंत खत्री किस रक्षा शिपबिल्डर के नए अध्यक्ष और एमडी हैं?

  1. Cochin Shipyard Limited 
  2. Mazagon Dock Limited
  3. Goa Shipyard Limited
  4. Hindustan Shipyard Limited

Answer : Hindustan Shipyard Limited

14. Which state has decided to set up exclusive anti-electricity theft police stations in every district?
किस राज्य ने हर जिले में विशेष बिजली विरोधी चोरी पुलिस स्टेशन स्थापित करने का निर्णय लिया है?

  1. Uttarakhand
  2. Jharkhand
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Answer : Uttar Pradesh

 


One Liners: 

  • Reliance Retail Ventures Ltd (RRVL), subsidiary of Reliance Industries Ltd will acquire the retail and wholesale business and the logistics and warehousing business from the Future Group for Rs 24,713 crore.
  • Indian Railways develops remote-controlled medical trolley ‘MEDBOT’ to deliver food, medicines to COVID-19 patients
  • The Adani Group has acquired 74% stake in Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport in Mumbai. This makes the group the second largest private operator in India after the GMR group, which operates the Delhi and Hyderabad airports.
  • Defence Ministry signed contracts to supply six Pinaka regiments, a system of rocket launchers, to the Indian Army at an approximate cost of ₹ 2,580 crore by 2024. The contract with the Bharat Earth Movers Ltd, Tata Power Company Ltd and Larsen & Toubro calls for use of at least 70 per cent indigenous “content”.

  • Indian Cricket Coach Gurcharan Singh (85 years old) penned his memoir titled “Pitching It Straight” which is co-authored by sports journalist MS Unnikrishnan.

 

Previous Assignment Answers

  • Arab Parliament is headquartered in which city? – Cairo (Egypt)
  •  Folketing is the Parliament of which country? – Denmark
  • Where is the headquarters of the International Union for Conservation of Nature (IUCN)? – Gland (Switzerland)
  • What is the full form of banking term SLR? – Statutory Liquidity Ratio
  • Pranab Mukherjee was awarded the Bharat Ratna in which year? – 2019

Assignment

Solar Energy Corporation of India Ltd. is headquartered in which city?
 Nazi concentration camp ‘Dachau’ was located in which country?
 Who was the first Indian to qualify for Olympics?
Durand Cup is associated with which sport?
SAARC was founded on 8th December 1985 in which city?

 

 

Print Friendly, PDF & Email